glödhoppor glôhoppor jul weihnachten recept

Foto: Patrik Iggström

Norrländska glôhoppor

Ingen jul utan Glôhoppor, eller glödhoppor, som man brukar säga i Norrland!

Ingredienser

  • 1 liter filmjölk
  • 2–3 teskedar salt
  • 4 teskedar bikarbonat
  • ½–1 deciliter sirap
  • 2–2,5 kilo rågsikt

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg, tillsätt saltet sist. Degen skall vara något kletig.
  2. Dela upp degen i 35-40 små bullar, använd rikligt med rågsikt på bakbordet och kavla ut varje bulle med en kruskavel, de ska vara tunna.
  3. Grädda båda sidorna på Glôhopporna på ett stekbord eller i en gjutjärnspanna, låt dem svalna på ett galler.

 

Serveringsförslag: Med fördel serveras de med rikligt med smör!

Stort tack till vår medarbetare Magnus Iggström för receptet!