Lebkuchen jul weihnachten

Foto: Flickr

Klassiska tyska Lebkuchen

Receptet ger ca 30 stycken

Ingredienser:

  • 2 dl socker
  • 4 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm malda nejlikor
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1 krm kardemumma
  • 200 g hackade mandlar
  • 50 g hackade kanderade apelsinskal
  • 75 g hackade kanderade citronskal
  • skal från en halv citron
  • 40 runda bakoblater, ca 7 cm i diameter
  • 4 dl florsocker
  • 3-4 msk vatten
  • mandlar som garnering

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
2. Blanda i hackade mandlar, de kanderade citron- och apelsinskalen och alla kryddor.
3. Tillsätt mjöl och bakpulver. Rör ihop till en jämn deg.
4. Fördela degen i fingertjocka lager på bakoblaterna.
5. Lägg dem på en osmord bakplåt och grädda i 20 min på 175 grader.
6. Ta ut ur ugnen och låt dem kallna.
7. Häll allt florsocker i en bunke.
8. Häll ner lite vatten i taget och vispa kontinuerligt tills det blir en jämn, trögflytande sockerglasyr.
9. Pensla kakorna med glasyren och garnera med hela, skållade mandlar.