
Foto: Flickr
Klassiska tyska Lebkuchen
Receptet ger ca 30 stycken
Ingredienser:
- 2 dl socker
- 4 dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 4 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kanel
- 1 krm malda nejlikor
- 1 krm kryddpeppar
- 1 krm kardemumma
- 200 g hackade mandlar
- 50 g hackade kanderade apelsinskal
- 75 g hackade kanderade citronskal
- skal från en halv citron
- 40 runda bakoblater, ca 7 cm i diameter
- 4 dl florsocker
- 3-4 msk vatten
- mandlar som garnering
1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
2. Blanda i hackade mandlar, de kanderade citron- och apelsinskalen och alla kryddor.
3. Tillsätt mjöl och bakpulver. Rör ihop till en jämn deg.
4. Fördela degen i fingertjocka lager på bakoblaterna.
5. Lägg dem på en osmord bakplåt och grädda i 20 min på 175 grader.
6. Ta ut ur ugnen och låt dem kallna.
7. Häll allt florsocker i en bunke.
8. Häll ner lite vatten i taget och vispa kontinuerligt tills det blir en jämn, trögflytande sockerglasyr.
9. Pensla kakorna med glasyren och garnera med hela, skållade mandlar.