Ellens lussekatter
Receptet ger ca 30 stycken
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 5 dl mjölk (3%)
- 250 g kvarg
- 1 g saffran
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 17 dl vetemjöl
- 1 ägg
- russin
1. Låt smöret bli rumstempererat och värm mjölken till ca 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt smöret, mjölken och kvargen.
3. Rör i saffran, strösocker och salt. Blanda väl.
4. Blanda ner nästan allt mjöl, helst lite i taget. Arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
5. Täck över degen med en duk och låt den jäsa ca 30 min i rumstemperatur.
6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar.
7. Rulla bitarna i jämna längder, ca 2 cm i diameter.
8. Snurra ändarna åt varsitt hål in mot mitten. Lägg sedan lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper.
9. Garnera med russin i mitten av snurrorna och låt dem jäsa i ytterligare 20 min.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Pensla lussekatterna med det uppvispade ägget.
12. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-8 min eller tills de har blivit gyllenbruna.
13. Ta ut lussekatterna och låt dem svalna på ett galler.