stollen jul weihnachten

Foto: Whitney/Flickr

Stollen: Gammelmormor Maries Butterstollen

Receptet ger 2 stycken butterstollen

Ingredienser:

  • 16 dl mjöl (ca 1 kg)
  • 1,5 dl socker
  • 400 g smör
  • 200 g mandlar
  • 600 g russin
  • 200 g kanderade citron- och apelsinskal
  • 125 g jäst
  • 1,25 dl mjölk

1. Låt alla ingredienser bli rumstempererade innan du börjar.
2. Blanda jästen och mjölken. Häll mjölet i en bunke och knåda ihop det tillsammans med jäst-mjölk-blandningen till en ”fördeg”.
3. Låt fördegen jäsa under duk i minst 30 min.
4. Blanda ner de andra ingredienserna i fördegen. Se till att de fördelas jämnt.
5. Forma degen till två stycken avlånga limpor.
6. Låt återigen jäsa i 15-20 min.
7. Grädda de två Stollen-limporna ca 1 timme i ugn på 180 grader.
8. Pensla dem med smält smör och strö över lite florsocker.
9. Bakas gärna 2-3 veckor före jul och förvaras svalt. Då smakar Stollen bäst.