
Foto: Whitney/Flickr
Stollen: Gammelmormor Maries Butterstollen
Receptet ger 2 stycken butterstollen
Ingredienser:
- 16 dl mjöl (ca 1 kg)
- 1,5 dl socker
- 400 g smör
- 200 g mandlar
- 600 g russin
- 200 g kanderade citron- och apelsinskal
- 125 g jäst
- 1,25 dl mjölk
1. Låt alla ingredienser bli rumstempererade innan du börjar.
2. Blanda jästen och mjölken. Häll mjölet i en bunke och knåda ihop det tillsammans med jäst-mjölk-blandningen till en ”fördeg”.
3. Låt fördegen jäsa under duk i minst 30 min.
4. Blanda ner de andra ingredienserna i fördegen. Se till att de fördelas jämnt.
5. Forma degen till två stycken avlånga limpor.
6. Låt återigen jäsa i 15-20 min.
7. Grädda de två Stollen-limporna ca 1 timme i ugn på 180 grader.
8. Pensla dem med smält smör och strö över lite florsocker.
9. Bakas gärna 2-3 veckor före jul och förvaras svalt. Då smakar Stollen bäst.