
Foto: Wikipedia
Vanillekipfel
Ingredienserna för degen
4 1/4 dl mjöl
4 dl smör
2 dl mandelmjöl
5 msk socker
1 msk vaniljsocker
Ingredienserna för paneringen
1/2 msk flocksocker
1 msk vaniljsocker
Plastfolie
- Blanda ihop ingredienserna till en deg. Slå degen in i plastfolie och lägg in i kylskåpet i 30 minuter.
- Blanda florsocker och vaniljsocker i en separat skål.
- Rulla ut degen till en är ca 4 cm tjock korv. Skär korven i 1-2 cm tjocka bitar. Forma Kipferl (se bilden) av bitarna och lägg dem med lagom stor avstånd på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175°C varmluft i 20 minuter till kakorna börjar få färg.
- Låt Kipferl svalna i 3 minuter. Vänd kakorna sedan en efter en i florsockerblandningen. Är kakorna för varma är de för spröda och går lätt sönder. Är de för svala fastnar inte flocksockret. Prova medan du väntar på kakorna att svala att vända dem i blandningen för att testa dig fram till rätt temperatur.
Tips: Grädda ett plåt i taget så att du har tid nog för att vända kakorna i blandningen.
I en luftsluten kakburk håller sig kakorna i ca 6 veckor!
Stort tack till vår medarbetare Antje Körner för receptet!