Tyskland är otroligt viktigt för oss, sade Oscar Stenström till de runt 140 medlemmarna och inbjudna gästerna på plats.

Tysk-Svenska Handelskammarens styrelsemedlem Jan Brockmann (Electrolux) hälsade alla gäster varmt välkomna till 2017 års Chairman's New Year Reception.

VD Ralph Tischer gladdes åt att se så många gäster hos handelskammaren på Valhallavägen i Stockholm.

Tysklands ambassadör Dr. Hans-Jürgen Heimsoeth framhöll att Tyskland även framöver kommer att stå upp för multilateralt samarbete och frihandel.

Moderator Ulf Wickbom slog vad med Oscar Stenström om Brexits verkställande eller inte.

Tysklands ambassadör Dr. Hans-Jürgen Heimsoeth tillsammans med Tysk-Svenska Handelskammarens vd Ralph Tischer

Lufthansas Nordenchef Gabriel Leupold i samtal med Per von Bahr, Von Bahr Media AB

Hans Nordfeldt, Danske Bank, här tillsammans med Sotiris Delis, Sveriges Riksdag

Tysk-Svenska Handelskammarens Senior Advisor Hubert Fromlet, här med tyske ambassadören

Ilka von Dalwigk, Tillväxtanalys, Jennie Cato (mitten), Teknikföretagen, och Verena Adamheit, Tysk-Svenska Handelskammaren

Iris Müller, chef för Tyska Turistbyrån, samtalar med Günther Mårder, vd Företagarna.

Jan Olsson, Deutsche Bank, och Björn Savén, styrelsemedlem hos Tysk-Svenska Handelskammaren och styrelseordförande för IK Investment Partners

Gustav Henriksson, schweiziska ambassaden

Medlemsföretaget Artichoke stod för kvällens buffé. Självklart serverades tysk öl och tyska viner till.

Janne Kouvo, Deutsche Post AG

Olga Savchuk, Berlitz International Sweden AB

Andrea Sambatti, vd Boehringer Ingelheim

Erik Askensjö, vd Schaeffler Sverige, i samtal med bland andra Jan Brockmann

Chris Engström, Eletta Flow AB, och Tor Stendahl från BASF

Kent Oderud, vd för Miele Sverige, var på plats.

Tyske ambassadören i samtal med Gunner Koch från BMW Sverige

Albrecht Zimburg, österrikiska ambassaden, samtalar med Reiner Gatermann (till vänster), journalist.

Oscar Stenström: Vi vet att vi är starkare tillsammans

2017-01-26

Frihandel, internationellt samarbete och nära relationer mellan länderna är nycklarna till fortsatt ekonomisk tillväxt i Sverige, Tyskland och resten av världen – även i dessa tider av Brexit, Trump och tilltagande protektionism. Det betonade Oscar Stenström, statssekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde, när han gästade Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman’s New Year Reception i tisdags.

– Sverige är starkt tack vare sina starka grannar. Vår handel med Tyskland har en volym på 300 miljarder kronor per år. Det går inte att jämföra med någonting annat. Tyskland är otroligt viktigt för oss, sade Oscar Stenström.

Statssekreteraren hos EU- och handelsminister Ann Linde var årets gästtalare på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman’s New Year Reception i Stockholm på tisdagskvällen. Han hade med kort varsel hoppat in för Ann Linde då ministern behövde närvara på ett viktigt EU-ministermöte på Malta samma dag. Inför runt 140 representanter från större tyska och svenska exportorienterade företag samtalade Oscar Stenström med moderator Ulf Wickbom om hans och regeringens syn på den framtida utvecklingen av världshandeln och politiken.

Omvända roller av Kina och USA

– Jag tror att både Brexit och Trumps planer kommer att genomföras – och förmodligen kommer de att vara hårdare än vi ursprungligen trodde. Om det inträffar kommer många att få det sämre. Det kommer att vara dåligt för företagen i USA att bli ”inlåsta”. Trump kommer att skada den amerikanska ekonomins konkurrenskraft. Å andra sidan har vi Kina som har ambitionen att ta en global ledarroll när det kommer till frihandel. Det var väldigt märkligt förra veckan när Kinas president på Världsekonomiskt forum i Davos talade om vikten av frihandel samtidigt som Theresa May förkunnade sin plan för utträde ur EU och Trump snart skulle installeras som USA:s nästa president.

Bakgrunden till de aktuella handelsfientliga strömningarna ser Oscar Stenström i att stora delar av befolkningen hittills inte har märkt av globaliseringens positiva effekter.

– Vi har varit dåliga på att dela med oss av globaliseringens frukter. Under de senaste tio åren har mellan 70 och 75 procent av befolkningen i världens rikare länder haft en stillastående eller fallande inkomstutveckling. Detta gäller USA, Frankrike, Storbritannien och även Tyskland i större utsträckning än Sverige, men problemet finns här också. Denna trend behöver vi vända och samtidigt måste vi bli bättre på att förklara hur frihandel gynnar alla människor. Det är också vår enda chans att lösa klimatfrågan.

EU fortsatt viktigast för Sverige

Statssekreteraren betonade att Sverige kommer att fortsätta ha ett stort handelsutbyte med både USA och Storbritannien, även med Trump vid rodret och efter Brexit. Eventuellt uppkommande problem kommer man att lösa på ett eller annat sätt, menade han. Men han var också tydlig med att länderna inte kommer att vara fokusområden för den svenska handelspolitiken framöver.

– Vi behöver ingå frihandelsavtal med andra delar av världen där den stora tillväxten kommer att ske under de kommande åren. Essensen av regeringens exportstrategi är att fokusera på marknader där vi inte är tillräckligt starka idag. Men EU med de 27 kvarvarande medlemsländerna är fortsatt viktigast för oss. 70 procent av vår export och 80 procent av vår import kommer från EU:s inre marknad idag. Brexit kommer att leda till en ännu närmare relation mellan Sverige och Tyskland och de andra medlemmarna. Vi ser redan idag att det går i rätt riktning. De olika nationalstaterna har börjat arbeta närmare tillsammans vad gäller gemensamma utmaningar, sade Oscar Stenström

Samarbete kring digitaliseringen

En sådan gemensam utmaning är digitaliseringen av näringslivet. För att främja det bilaterala kunskaps- och erfarenhetsutbytet mellan Tyskland och Sverige inom detta område har Tysk-Svenska Handelskammaren tillsammans med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) tagit initiativet till German Swedish Tech Forum. Forumets upptaktsevenemang den 31 januari gästas av inga mindre än Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Både Oscar Stenström och Tysklands ambassadör Dr. Hans-Jürgen Heimsoeth, som tillträdde sin tjänst i september och som tagit tillfället i akt att presentera sig för deltagarna på Chairman’s New Year Reception i början av kvällen, berömde initiativet och betonade vikten av samarbete i dessa avgörande framtidsfrågor.

– Om vi inte gör detta tillsammans kommer vi att bli utkonkurrerade. Gemensamt kan vi skapa stora möjligheter. Jag skulle säga att Sverige just nu är lite bättre på digitalisering men Tyskland kör också väldigt hårt med sin Industrie 4.0. Hos oss är det framförallt några få stora företag som är bra på det. Vi vill gärna få de mindre bolagen med på tåget också. Där kan vi nog lära en del från Tyskland som är stark med sitt Mittelstand, sade Oscar Stenström.

Generellt är statssekreteraren optimistisk vad gäller världens utveckling.

– Jag är säker på att världen rör sig i rätt riktning. Mycket blir bättre, bland annat fattigdomen som stadigt minskar. Det enda jag är orolig över är att vi inte har mycket tid att lösa klimatfrågan. Klimatförändringarna sker nu och det går väldigt snabbt – det oroar mig, avslutade Oscar Stenström.