Andreas Bertilsköld Rusta Tysk-Svenska Handelskammaren

Andreas Bertilsköld från Rusta berättade om företagets erfarenheter och lärdomar kring export och expansion – butiksdöden till trots.

Malin Johansson Tysk-Svenska Handelskammaren

Malin Johansson från Tysk-Svenska Handelskammaren inledde seminariet.

Andreas Bertilsköld Rusta Tysk-Svenska Handelskammaren

Andreas Bertilsköld, Rustas projektledare för etableringen i Tyskland.

frukost mingel Tysk-Svenska Handelskammaren

Vid frukosten hade deltagarna möjlighet att mingla.

Lågprishandlaren: ”Vill du bli en europeisk spelare måste du satsa på Tyskland”

2020-02-12

Den ledande aktören i Norden inom lågprissegmentet av hem- och fritidsprodukter är nu även på frammarsch på Europas största marknad. I fredags delade Rusta med sig av erfarenheter kring butikskedjans etablering i Tyskland under ett frukostseminarium på Tysk-Svenska Handelskammaren.

Under de senaste åren har Rusta öppnat i snitt ett nytt varuhus i månaden. I Sverige, Norge och Finland finns numera 156 varuhus och enbart i Sverige har Rusta cirka 6 miljoner unika besökare per år. Det motsvarar nästan alla vuxna som bor i landet. Företaget trotsar alltså den så kallade butiksdöden.

Erbjudande viktigare än försäljningskanal

– Detaljhandeln har det mycket tufft i och med den digitala omställningen som är väldigt kostnadsintensiv. Vi har dock klarat oss bra tack vare fokus på starka erbjudanden med låga prispunkter. Lågprishandel med ett brett utbud är ett koncept som vinner globalt: Starka erbjudanden är i grunden viktigare än försäljningskanal, sa Andreas Bertilsköld, Rustas projektledare för etableringen i Tyskland.

Utanför Norden är Tyskland den första marknaden Rusta har satsat på. Anledningen till beslutet att välja Tyskland var den stora långsiktiga marknadspotentialen. Under två år förberedde sig företaget inför etableringen på Europas största marknad där de i dagsläget har tre butiker.

– Vill man bli en europeisk spelare måste man satsa på Tyskland. Samtidigt visste vi att det skulle vara tufft där. Att våga ta beslut och tillåta att det ibland blir fel är en viktig del av företagskulturen på Rusta, sa Andreas Bertilsköld.

Strikt regelefterlevnad och hård konkurrens

När det var dags att välja städer att satsa på och lösa praktiska problem inför etableringen tog Rusta hjälp av Tysk-Svenska Handelskammaren. Företaget siktade in sig på städer med kapacitet för två till fem varuhus i utkanten. Det som främst tog tid var att hitta rätt lokaler och anpassa alla förpackningar. Regelefterlevnad är en annan sak som är betydligt striktare i Tyskland. Så kallade externhandelsregleringar som skiljer sig från stad till stad var ett stort etableringshinder för företaget.

– I Tyskland är dessutom konkurrensen stenhård på vissa lågprisprodukter som till exempel schampo. Butikskedjor som DM, Rossmann eller Budnikowski har utvecklat egna varumärken med mycket låga priser och samtidigt lyckats skapa en lojal kundbas, sa Andreas Bertilsköld.

Trots ett antal hinder har resan på den tyska marknaden varit framgångsrik. Enligt Andreas Bertilsköld var en av framgångsfaktorerna att Rusta höll fast vid sitt koncept att alltid erbjuda överraskande låga priser. Dessutom har de så kallade säsongsartiklarna, produkter för vissa årstider eller högtider, sålt mycket bra i Tyskland. Rusta planerar för att öppna fler butiker i landet och etableringen fortsätter.

Här kommer Andreas tips för din etablering i Tyskland:

  • Planera din etablering i god tid. Alla formella krav måste uppfyllas.
  • Håll i konceptet, håll projektet i så smalt scope som möjligt och optimera inte.
  • Tänk inte Tyskland, tänk städer.
  • Satsa på lokal marknadsföring och bli känd där ditt företag är verksamt.
  • Ta fasta på det svenska ursprunget. Tyskar gillar Sverige!
  • Var beredd på många konkurrenter med mycket låga priser.