Hannovers lantmärke, det nya stadshuset

Nya stadshuset, Hannovers lantmärke.

Foto: Lars Gerhardts/Hannover Marketing und Tourismus GmbH

Gamla staden i Hannover

Gamla staden i Hannover.

Foto: Christian Wyrwa/Hannover Marketing und Tourismus GmbH

Barockparken Herrenhäuser Gärten

Barockparken Herrenhäuser Gärten.

Foto: Lars Gerhardts/Hannover Marketing und Tourismus GmbH

Solnedgång vid Maschsee

Solnedgång vid Maschsee.

Foto: Patrick Graf/Hannover Marketing und Tourismus GmbH

Julmarknad i Hannovers gamla stad

Julmarknad i Hannovers gamla stad.

Foto: Christian Wyrwa/Hannover Marketing und Tourismus GmbH

Stadsdelen Linden i Hannover

Hannover-stadsdelen Linden.

Foto: Hannover Marketing und Tourismus GmbH

Mässområdet i Hannover sett från luften

Hannovermässan arrangeras på Deutsche Messes utställningsområde.

Foto: Deutsche Messe AG

Hannoverliebt: Utanför Hannovermässan finns en hel värld att upptäcka

2018-10-15

Nästa år är Sverige partnerland på Hannovermässan – ett bra tillfälle för Sverige att presentera sig på världens största industrimässa på världens största utställningsområde. Men bortsett från mässan – vad mer har Hannover att erbjuda som inte finns någon annanstans? Hur kan du spendera en riktigt bra dag i staden? Här kommer några tips du inte får missa när du besöker Hannover med omnejd.

Hannover är huvudstaden i det tyska förbundslandet Niedersachsen, ligger mittemellan Niedersachsens bergsområden och det nordtyska låglandet och har nästan 533 000 invånare. Tillsammans med städerna Braunschweig, Wolfsburg och Göttingen i öster och söder bildar det en metropolregion. Ändå har Hannover mycket mer att erbjuda än ”bara” ett blomstrande näringsliv. Några superlativer är till exempel Europas största stadsskog Eilenriede, Tysklands äldsta loppis vid floden Leine och med totalt 320 stycken den högsta kiosktätheten i Tyskland, i stadsdelen Linden till och med den högsta i hela världen!

Följ den röda tråden

En bra start för att upptäcka många av Hannovers höjdpunkter är en promenad längs den så kallade röda tråden (Roter Faden), ett 4,2 kilometer långt rött streck som är målat på gatorna och som leder förbi flera sevärdheter. En av dessa är Hannovers kända lantmärke: det nya stadshuset (Neues Rathaus). Praktbyggnaden invigdes 1913 av kejsaren Vilhelm II och än idag är den säte för stadens borgmästare och stadsförvaltningen. Huset är öppet för besökare och du kan även boka en visning. Höjdpunkt i stadshuset är den unika hissen som tar dig till kupolen på en bågformad bana. Härifrån har du en underbar utsikt över hela staden och om vädret är fint ser man hela vägen till bergsområdet Harz.

Inte långt från stadshuset, i Hannovers centrum och den gamla staden, hittar du bra shoppingmöjligheter, till exempel i Ernst August-gallerian som namngavs efter en före detta furste eller i Niki-de-Saint-Phalle-passagen som fick sitt namn efter 1900-tals-konstnären från Frankrike. Hennes berömda Nana-skulpturer präglar stadsbilden på Leibnizufer vid floden Leine. Om du passerar centralstationen och går ut på baksidan leder Lister Meile direkt till den fina stadsdelen List som är uppskattat av många barnfamiljer. Gatan själv är känd som nöjeskvarter med många restauranger och barer, teatrar och små butiker.

Den gröna staden

Men det som Hannover kanske är mest känd för utanför stadsgränsen är vackra Herrenhäuser Gärten. Barockparken är en relikt från fursten Ernst August och hans fru Sophies regeringstid och utformades efter fransk förebild, inspirerad av Versailles. Även i Herrenhäuser Gärten kan du inte undkomma Niki de Saint-Phalle. Konstnären nygestaltade den så kallade grottan i parken som öppnades 2001.

En annan park som kan vara spännande om du har med dig dina barn är Hannovers zoo som bjuder in till en resa runt världen. En vandringsled guidar dig från afrikanska Zambezi till kanadensiska Yukon Bay på bara några timmar. Djurparken är uppdelad i olika ämnesområden som representerar djurens naturliga biotoper. Där finns flera världar att upptäcka, både för barn och vuxna.

Natur och kultur vid vattnet

För dig som på plats i Hannover får hemlängtan efter svenska sjöar är kanske Maschsee en liten kompensation. Även om sjön är konstgjord är den ett av Hannovers mest uppskattade friluftsområden och den stora vattenytan bjuder in till många olika sporter. Du kan till exempel hyra båt, gå på segelskola eller åka drakbåt – eller bara promenera eller springa runt sjön. Vill du njuta av naturen på ett lite mer passivt sätt finns ”vattenbussarna” där du kan ta en fika ombord. Och om du besöker Hannover i slutet av augusti kan du gå på Maschsee-festivalen där hela området förvandlas till ett party- och nöjeskvarter. Under tre veckor kan du som besökare då njuta av konst, livemusik och kulinariska specialiteter tillsammans med ett temporärt tivoli.

Direkt vid Maschsees strand ligger även Sprengelmuseet. En donation från det äkta paret Sprengel lade grunden till konstmuseet. Idag visas där en samling av målerier, skulpturer, grafiker och fotografier från 1900- och 2000-talen med konstverk av bland annat Pablo Picasso, Andy Warhol, Niki de Saint-Phalle med flera. Regelbundna utställningar av andra konstnärer kompletterar samlingen.

Vi stannar vid sjön Maschsee och rör oss vidare till Pier 51. Restaurangen ligger också vid den östra stranden och binder ihop land och vatten som en brygga, med hälften av byggnaden hängande över sjön. Här kan du njuta av en god lunch eller middag tillsammans med ett glas vin och låta utsikten över sjön lugna ner dig efter en händelserik dag på Hannovermässan.

Fika för alla smaker

Frukosten på ditt hotell är god men du längtar efter en mysigare omgivning? Då rekommenderar vi en morgonfika hos Fräulein Schlicht (”Fröken Enkel”) i stadsdelen Linden. Förutom gott kaffe finns här nybakade frallor och du kan själv välja ingredienserna till din müsli. För dig som inte har tid att åka dit direkt på morgonen finns även soppor och söta bakelser att gotta sig med under dagen, allt hemlagad med bara regionaler produkter efter säsong.

Ett lite mer traditionellt ställe för att stilla det där lilla suget efter något sött under dagen är Hannovers nederländska kakaorummet, Kakaostube på tyska. Caféet grundades redan 1895 och präglades framförallt av Friedrich Bartels som tog över år 1921. Efter att caféet hade blivit helt förstört under andra världskriget byggdes det upp igen efter den klassiska förebilden på samma plats på Ständehausstraße 2. Gå och smaka på den berömda varma chokladen som än idag står högst på menyn!

Behöver du ett ställe där du kan jobba effektivt (och fika samtidigt) kan du istället bege dig till Hafven som kallar sig ett laboratorium för innovation. Hafven ligger i stadsdelen Nordstadt och är ett co-working space för alla: Startups, egenföretagare och större företag kan komma dit och arbeta på sina projekt. Det finns trä-, metall- och textilverkstäder att hyra samt konferensrum och kontor för precis den tid du behöver. Vill du komma hit flera gånger kan du bli medlem i Hafvens community och dra nytta av den inspirerande och kreativa miljön samt utbyten med andra medlemmar. Och om du behöver en paus är Cafve the place to be där det bara finns regionala produkter.

9 +1 anledningar att utforska regionen

Har du tid att även ta dig utanför Hannovers gränser väntar en rad andra spännande resmål på att bli upptäckta. Hannover är nämligen del av de så kallade 9 städerna +1 – en sammanslutning av städer i Niedersachsen som alla är värda minst ett besök för sin historia, sitt moderna stadsliv och sin unika atmosfär.

Upptäck till exempel Unesco-världsarvet i Goslar och Hildesheim, adelssläkten Welfs historia och korsvirkeshus i Celle och Wolfenbüttel, sagor och myter i Hameln och Göttingen eller Hansan i Lüneburg och Braunschweig. Varje stad inspirerar genom en egen karaktär men alla erbjuder levande historia, en mångfald av kultupplevelser och bra shopping.

Den lite annorlunda +1 bland de ”9 städerna +1” är Autostadt Wolfsburg som är ett stort friluftsmuseum av och om biltillverkaren Volkswagen och de flesta märken inom koncernen. Här kan du upptäcka en värld full av innovationer och mobilitet och även hämta din förbeställda nya bil!