En ljusinstallation direkt på Brandenburger Tor i Berlin: många hjärtan och texten We love Berlin

Berlin är svenskarnas absoluta favoritdestination i Tyskland.

Stranden och piren med restaurang på i Sellin på Rügen

Många reser också till Tysklands största ö Rügen som lockar med fina sandstränder.

En gata med typiska tegel- och stenhus vid en kanal i Lübeck. På kanalen syns flera båtar, i bakgrunden syns två kyrkors torn.

Även Hansastäder som Lübeck (bild), Rostock och Stralsund är populära resmål.

Slottet Neuschwanstein som ligger på ett litet berg. I bakgrunden syns ett idylliskt landskap med gröna ängar, flera sjöar och byar.

I södra Tyskland finns höga berg, idylliska landskap och flera sagolika slott att beskåda.

En gata i staden Rothenburg ob der Tauber: gamla korsvirkeshus och blommor, i bakgrunden en gammal stadsport med torn.

Rothenburg ob der Tauber är en av de många mysiga småstäderna med vacker arkitektur.

En blick ner från en vingård i tyska Rheingau: druvodlingar, ett gammalt slott och i bakgrunden byar och skog.

Många delar av Tyskland lockar med goda lokala viner och ölsorter.

Foto: Moritz Kertzscher/DZT

En kvinna och en man går på snöskor genom en skog som är täckt med massor av pudersnö.

Även på vintern är Tyskland värt ett besök.

Foto: Daniel Geiger/DZT

Tyskland hetare än någonsin som resmål

2016-10-11

Glöm Italien, Turkiet eller Thailand: Svenskarnas mest populära semesterdestination efter Spanien är Tyskland. Det visar den nya resebarometern från tidningen Vagabond och försäkringsbolaget Europeiska ERV. Uppsvinget märks framförallt i Berlin men även i andra tyska semesterregioner. Och resebranschen ser inget slut på Tysklandstrenden.

I sin årliga resebarometer mäter Vagabond och Europeiska ERV vart, hur ofta, varför och med vem svenskar åker på semester. Tidigare har de nordiska grannländerna legat högt på listan över de mest populära destinationerna men 2015 seglade Tyskland upp till andraplatsen efter den eviga ettan Spanien. En förklaring bakom uppgången är Berlins stora attraktionskraft som resmål.

– 2015 gick den tyska huvudstaden till och med om populära London när det gäller att ta emot svenska turister, säger turismanalytikern Hans Remvig, som har jobbat med att ta fram resebarometern, i en kommentar till undersökningen.

Berlin välkomnar numera mer än var fjärde svensk som åker till Tyskland på semester. Under 2015 ökade antalet övernattningar från svenska gäster i Berlin med nästan 5 procent jämfört med året innan.

Positiva siffror i hela landet

Men Tyskland är mycket mer än bara huvudstaden. I hela landet ökade övernattningarna från svenska turister med 3,7 procent till nästan 1,8 miljoner gästnätter förra året. Det gör Sverige till den fjortonde viktigaste utlandsmarknaden för den tyska turismbranschen.

– Temaresorna har ökat kraftigt från Sverige och i samband med detta profiterar Tyskland på både sin mångfald, den goda infrastrukturen och förmågan att skapa bra paketlösningar. Mycket populära i dagsläget är aktivsemestrar med vandring och cykling, storstadsresor med besök av kultur- och idrottsevenemang och inte minst sightseeingresor med besök av slott, vingårdar och små mysiga städer med vacker arkitektur. Flera viktiga ingredienser i resorna är bra shoppingmöjligheter samt mat och dryck av bra kvalitet till överkomliga priser – i synnerhet pratar vi vin och öl – och även här har Tysklandsresorna blivit mer trendiga, säger Iris Müller som är chef för Tyska Turistbyrån, tyska statens turismfrämjande organisation i Sverige.

Även hon betonar Berlins betydelse men påpekar att en stor del av resandet till Tyskland sker från södra Sverige till närliggande regioner såsom Schleswig-Holstein och Mecklenburg-Vorpommern vid Östersjökusten där milslånga stränder och historiska Hansastäder lockar till sig många besökare.

Något för alla

Bilden bekräftas av några av Tysk-Svenska Handelskammarens medlemsföretag som är verksamma inom turismen. Hos Maritim Hotels är Berlin toppdestinationen för svenskar, men även kedjans golfanläggning mellan Travemünde och Timmendorfer Strand i Schleswig-Holstein har många gäster från Sverige. Färjerederiet Stena Line nämner Berlin, Tysklands största ö Rügen och städerna längs med kusten som de stora dragplåstren. Och semesterhusförmedlaren Novasol rapporterar att de flesta av deras svenska kunder dras till Rügen och den stora badanläggningen Tropical Islands nära Berlin.

– Vi kan helt klart se att intresset för Tyskland har ökat kraftigt. Årets bokningar till våra semesterbostäder har så här långt ökat med 29 procent och vi ser inga tecken på att trenden inte kommer att fortsätta. Vi tror det är en kombination av Tysklands ökade attraktion som resmål – där Berlin haft stor påverkan – som ligger bakom tillsammans med att vi haft en stor utveckling av vårt produktutbud, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef på Novasol.

– Landet är lättillgängligt och det är generellt hög standard på exempelvis boenden. Tyskland bjuder också på variationsrikedom – det finns något för alla. Allt sammantaget har Tyskland mycket som gör landet till en perfekt semesterdestination, tillägger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line.

Åsa Hartzell, Manager Nordic Sales på Maritim Hotels, håller med:

– Tyskland lockar med god mat, bra vin och öl samt en gemytlig stämning. Grunden till den goda utvecklingen lades under fotbolls-VM 2006.

Turismföretag satsar på Tyskland

Med tanke på de positiva siffrorna och framtidsutsikterna är det inte förvånande att flera företag inom resebranschen planerar att satsa mer på Tyskland. Novasol är till exempel engagerat i många olika byggprojekt för semesterboenden, bland annat direkt vid havet på ön Rügen och i Travemünde. Och Nordens största hotellkedja Scandic, som för närvarande finns på tre ställen i Berlin och Hamburg, tillkännagav nyligen att man under de kommande åren siktar på att växa med nya hotell på attraktiva lägen i de sju största tyska städerna.

Mycket talar alltså för en fortsatt god utveckling av den svenska Tysklandsturismen. Och 2017 finns det dessutom många bra anledningar att besöka landet. Under hela året kommer man till exempel att fira att det den 31 oktober 2017 är 500 år sedan Martin Luther satte upp sina 95 teser på kyrkporten i Wittenberg som blev starten för den protestantiska reformationen. Händelsen uppmärksammas bland annat genom tre stora nationella specialutställningar, en högtidsgudstjänst, flera kongresser och offentliga firanden i många städer runtom i landet. För den konstintresserade lönar sig ett besök i staden Kassel i Hessen där den fjortonde upplagan av den stora internationella konstutställningen Documenta kommer att äga rum från juni till september. Och även om man gillar idrott på högsta nivå är Tyskland värt en resa nästa år: Ishockey-VM spelas i bland annat Köln i maj.