Brandenburger Tor i Berlin

Foto: Wolfgang Scholvien/visitBerlin

Häng med i de nya trenderna i Berlin

2018-03-22

Med nästan 13 miljoner besökare och omkring 31 miljoner övernattningar under 2017 kan turistnäringen i Berlin visa tillväxt. Detta trots flygbolaget Air Berlins konkurs och det stagnerande bygget av den nya flygplatsen. För svenskarna är Berlin den absoluta favoritdestinationen i Tyskland. I fjol reste drygt 161 000 svenskar till den tyska huvudstaden. Historia, kultur, kulinariska upplevelser och de senaste modetrenderna – metropolen kan erbjuda allt. Läs följande tips så blir din nästa semester i Berlin något alldeles speciellt.

De hetaste hotellen

Hotel Oderberger i Oderberger Straße i stadsdelen Prenzlauer Berg är något för den som söker ett boende utöver det vanliga. Här bor du i en 120 år gammal kulturminnesmärkt byggnad som tidigare var en simhall. Sedan 1986 har simhallen stått tom och har genomgått en totalrenovering innan den öppnade som hotell 2016. Resultatet är ett boutiquehotell med historia som erbjuder 70 rum, två lägenheter och 5 tornsviter samt en bar och en restaurang. Höjdpunkten är den historiska simhallen i nyrenässansstil som är tillgänglig fem dagar i veckan för hotellets gäster och boende.
Foto: Hotel Oderberger

Har du alltid velat bo på ett hotell där du inte behöver gå upp tidigt på morgonen för att få frukost? Då rekommenderar vi dig att checka in på Max Brown Hotel nästa gång du är i Berlin. Ett stiligt och modernt hotell mitt på Ku’damm, Berlins mest kända affärsgata. Vad som gör hotellet så speciellt är dess frukostrestaurang. På Benedict Berlin finns ett stort urval av internationella frukosträtter, allt från klassisk tysk eller engelsk frukost till texasbiff och ägg eller vietnamesisk omelett. Tack vare det framgångsrika restaurangkonceptet från Tel Aviv kan alla i Berlin njuta av dagens viktigaste måltid, dygnet runt och varje dag i veckan.

Nya kulinariska upplevelser

Trenden med vegetarisk mat har ökat avsevärt de senaste åren men bara några få vegetariska restauranger är i restaurangernas toppklass. Nu har för första gången en vegetarisk restaurang i Tyskland tilldelats en Michelinstjärna, priset för nya experimentella skapelser på högsta nivå. Restaurangen heter Cookies Cream och hör naturligtvis hemma i den kulinariska högborgen Berlin.

Experimentella skapelser finns också på Goldies, paradiset för alla som älskar pommes. Ät dem i ukrainsk stil med rödbetor, dill och en vodka-shot eller i koreansk stil med citronmajonnäs och syltad rädisa. De två grundarna har rest runt i hela världen för att samla intryck, idéer och smakupplevelser för den perfekta pommeskombinationen.

Restaurangen Data Kitchen visar att digitaliseringen inte upphör ens vid matbordet. ”Slow Food fast” är idén bakom restaurangen som mer liknar en futuristisk matsal. Om du vill få snabb men god mat i Berlin är det rätt plats för dig. Beställningar accepteras endast digitalt och den färdiga maten kan sedan hämtas i ett skåp som du får tillgång till via en kod i ett mejl till dig. Du slipper köa.

Är du angelägen om att veta varifrån din mat kommer? Inget problem på Good Bank, den första vertical-farm-to-table-restaurangen. Salladen och grönsakerna som du serveras odlas och skördas intill dig i restaurangen. För detta innovativa och hållbara koncept har Good Bank även vunnit ett av prisen för företagsgrundare på 2017 års Berlin Food Night.
Foto: Good Bank

Konst och kultur på ett annorlunda sätt

Dyk in i korvvärlden: I hjärtat av Berlin, i närheten av Checkpoint Charlie, presenterar Currywurst Museum Berlin allt som är relaterat till kultikonen Currywurst i en interaktiv utställning. Lär dig historien kring den populära tyska korven och om uppfinnaren Herta Heuwer som den 4 september 1949 sålde den första stekta korven med curry-tomatsås på sitt gatukök i Berlin-Charlottenburg. Om du blivit hungrig efter besöket på museet kan du gå till Konnopke’s Imbiss eller Curry36 som anses vara de bästa ställena för att äta en traditionell Berliner Currywurst.
Foto: Deutsches Currywurst Museum/visitBerlin

Street Art, det vill säga gatukonst, i Berlin har blivit en symbol för urban kultur. Många turister kommer till Berlin just för att se stadens gatukonst, något som inte erbjuds i så många olika stilar i andra europeiska städer. Konstverk kan beundras nästan överallt i Berlin men ett råd är att gå på guidade turer som kan visa dig de mest spektakulära verken. I september 2017 öppnade The Urban Nation Museum for Urban Contemporary Art, en i hela världen unik plats för utställningar, forskning och utbyte kring Street Art. Och naturligtvis är det fri entré till museet!

Med BedBike kan du uppleva en ny typ av sightseeing. Du behöver inte ens lämna sängen. Företaget Berlin Horizontal gör det möjligt för Berlinbesökare att i liggande ställning ta sig runt i Berlin, likt en cykeltaxi (riksha) med säng. Förutom en komfortbonus har man möjlighet att ta unika bilder. Vad sägs till exempel om kuddkrig framför Brandenburger Tor?

Stora evenemang och utställningar i Berlin 2018