En man står i en terminalbyggnad på en flygplats med en smartphone i handen

Foto: ERV

Så blir du smart och säker på resan

2018-02-16

Oavsett om det gäller sportlovet med familjen, weekenden med din partner eller nästa affärsresa – för att få ut det bästa av upplevelsen är det viktigt att hålla ett öga på säkerheten. Vår medlem och PremiumPartner Europeiska ERV har sammanställt några enkla tips som bidrar till att göra din nästa resa säker.

1. Flyg ”under radarn”

Om möjligt, undvik väskor med synliga företagslogotyper. Beroende på vilket företag du arbetar på kan visst bagage vara mer stöldbegärligt. Märk ditt bagage med adress och telefonnummer till din vistelseort utomlands men använd en neutral adresslapp som döljer adressen. Inuti väskan är det bra att ha en lapp med namn, hemadress och telefonnummer. Och sist men inte minst, se till att du har ett bra lås på din väska.

2. Ha passkontroll

Ta en kopia av ditt pass och kontokort och förvara dem på ett säkert ställe, gärna digitalt så att du kommer åt dina uppgifter även om du skulle bli bestulen på dina tillhörigheter. Notera även ditt försäkringsnummer samt telefonnummer för spärrning av konto- eller betalkort så att de är lättillgängliga om olyckan skulle vara framme.

3. Bli bokningsklok

Välj ett hotell med god säkerhetsstandard. Om det skulle börja brinna är det bra att inte bo alltför högt upp, dit brandstegarna inte når. Inte högre än våning sex brukar vara en bra rekommendation. Undvik även bottenvåning om möjligt då inbrottsrisken kan vara större där.

4. Var låsningslistig

Använd alltid hotellets säkerhetsbox eller kassafack och lås in dina pengar och värdesaker. Om du förvarar värdesaker på ditt hotellrum, till exempel en dator, tänk på att många försärkingar har som krav så kallad ”dubbel inlåsning”, det vill säga förvara egendomen i låst väska i låst rum.

5. Kom ihåg taxitaktiken

Använd väletablerade och skyltade taxi- och hotellbilar, undvik så kallad svarttaxi. Ring om möjligt och beställ taxi i förväg. Tar du en taxi på gatan, gör klart före resan om vilken taxa som gäller. Sitt i baksätet.

 

Vill du känna dig extra trygg på resan? Europeiska ERV erbjuder reseförsäkringar för alla behov för både privatpersoner och företag.