Blå vägg, skuggor och texten: Corona och den tyska ekonomin. Hubert Fromlet kommenterar för Tysk-Svenska Handelskammaren"

Tysklands syn på coronaviruset

2020-02-18

Aktiemarknaderna har hittills reagerat rätt lugnt på coronaviruset, så också i Tyskland. För egen del har jag vid upprepade tillfällen hänvisat till ekonomernas oförmåga att på ett trovärdigt sätt kunna arbeta på okänd mark när det handlar om exempelvis virologi, vaccinforskning, medicin och psykologisk oro.

Samtidigt framförde jag uppfattningen att utbrottet av coronaviruset skedde vid en ytterst olämplig tidpunkt – en tidpunkt när de första tecknen på en begynnande vändning i den stagnerande tyska ekonomin visade sig. Men vad händer nu? Är coronaviruset ett synnerligen stort exemplar av en ”svart svan”?

Tyska varningar tilltar

Tittar man på den tyska börsen (DAX) noteras under första hälften av februari en indexuppgång på inte mindre än 6 procent. Men problem finns i vissa sektorer, speciellt i bilindustrin. Bilutställningen Beijing International Automotive Exhibition 2020, som är mycket viktig för tyska bilproducenter, har senarelagts från slutet av april till ett ännu okänt datum.

Den tyska centralbanken Deutsche Bundesbank har nyligen höjt ett varningens finger för coronavirusets negativa konjunktureffekter. I den helt färska månadsrapporten (sid 55, utkommer snart också på engelska) påtalas också risken för en märkbar kinesisk konjunkturdämpning och synliga effekter på tysk industri och BNP på grund av störda produktionskedjor.

Tyska konjunkturexperter har hittills agerat relativt avvaktande, de drar inte alltför negativa slutsatser och hänvisar regelbundet – med all rätt – till avsaknaden av pålitlig information. Varningarna har dock på sistone blivit mer frekventa. Ett antal ekonomer talar till och med om en förnyad recessionsrisk efter ljusglimtarna i slutet av 2019.

Om dessa bedömare menar två BNP-kvartal i rad med endast mycket små nedgångar – såsom -0,1 eller max -0,2 procent under det första halvåret – vill jag endast tala om en ”finansmarknadsrecession”. En regelrätt recession måste vara djupare än så! För egen del tror jag att Tysklands BNP under 2020 fortfarande kan växa med cirka 0,25 procent. Det är dock en vag gissning. Numera är coronaviruset den mesta osäkra riskfaktorn med många stora osäkerhetsfaktorer.

Någon att lyssna på

En prominent konjunkturskeptiker är professor Gabriel Felbermayr, chef för det renommerade tyska Kiel-institutet. Felbermayrs slutsatser är mycket intressanta eftersom han tillhör en av akademins främsta experter med inriktning på internationella handelsrelationer och produktionskedjor.

Han menar att riskerna hela tiden tilltar och ser skadeverkningarna på tysk BNP, till följd av de kinesiska stoppade värdekedjorna, som ett potentiellt större hot än bortfallet på efterfrågan från den stora kinesiska marknaden. Felbermayrs uttalanden kommer att vara intressanta även framöver. Men även hans prognosförmåga är begränsad!

Kontakt

Hubert Fromlet

Affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält