Tyskland ser ljuset i tunneln

2023-04-27

Även om en kraftfull ekonomisk återhämtning fortfarande må framstå som illusorisk, så tycks experterna åtminstone eniga om att läget inte längre är nattsvart. Vi har spännande månader och kvartal framför oss, menar professor Hubert Fromlet, seniorrådgivare vid Tysk-Svenska Handelskammaren.

Stämningen bland Tysklands konjunkturproffs har på sistone märkbart förbättrats. Det talas dock inte om en snart begynnande kraftfull återhämtning utan snarare om att tron på en snar vändpunkt med åtföljande återhämtning fått ett bredare fotfäste. Därför är det viktigt att ge dessa realekonomiskt och psykologiskt betingade uppgångssignaler ökad analytisk uppmärksamhet under de kommande månaderna och kvartalen.

Recessionsspöket ett minne blott

Bara för några månader sedan föreföll en förestående (lätt) recession i början av 2023 mer eller mindre oundviklig. Då var stämningen troligen sämre än det faktiska läget. Är det nu snarare tvärtom, att konjunkturexperterna blivit för optimistiska? Inte nödvändigtvis!

"Tyskland kommer att klara sig undan en recession."

I syfte att något bättre förstå tyska känslor och ekonomiska fakta besökte jag på plats alldeles nyligen ett antal tyska ekonomer med vanligen antingen optimistisk eller pessimistisk hemvist. De gav mig likväl ett unisont svar om utsikterna: Tyskland kommer att klara sig undan en recession. Mer oense var man dock avseende konjunkturuppgångens och inflationnedgångens styrka och varaktighet.

På vilken sida man än står, så finns vid ett objektivt synsätt också positiva eller uppmuntrande signaler, bland annat:

  • USA tycks lyckas undvika en besvärlig recession och kanske till och med en mer kortlivad teknisk recession med två negativa BNP-kvartal i rad
  • Kina verkar ha påbörjat sin konjunkturella återhämtning – trots all statistisk osäkerhet – efter alla covid-nedstängningar
  • Tysklands så kallade terms of trade – det vill säga relationen mellan export- och importpriser – utvecklas åter till fördel för exportpriserna (till följd av snabbt fallande importpriser)
  • Ett antal viktiga konjunkturindikatorer, exempelvis exporten och industrins kapacitetsutnyttjande, visade på rätt hyggliga resultat i början av 2023, vilket sammantaget kan tyda på att BNP-utfallet för första kvartalet kan bli något gynnsammare än allmänt förväntat
  • Samtliga viktiga stämningsindikatorer såsom PMI (med mer fart på tjänste- än på industrisidan), Ifo-index, ZEW-index (delindex ”current conditions”) och inte minst GfK-konsumtionsklimatet pekar för närvarande åt rätt håll
  • Inflationen har sjunkit något (men alltför långsamt)
  • Brister och flaskhalsar på utbudssidan har minskat rätt synligt
  • Alltfler prognosmakare – inklusive ekonomiministern – håller på att skriva upp sina prognoser för Tyskland (vilket främst bör tolkas som en psykologisk signal).

Samtidigt fick jag under mitt besök i Tyskland intrycket att den tilltagande optimismen bland konjunkturexperterna tagit bort vikt från de kvarstående riskerna.

Som negativa faktorer framstår fortfarande den på sistone hårt drabbade byggnadsindustrin och de tyska konsumenternas resterande skepsis som var/är kopplad till inflation, räntor, energi, politik och, exogent betingat, kriget i Ukraina, recessionsrisken i USA, stormakternas politiska agerande plus den idag eventuellt helt okända framtida krisen. Bekymmersamt är också den för 2023/2024 förutsedda stagnationen av den tyska arbetsproduktiviteten.

Träden når inte den tyska konjunkturhimlen

Sammantaget är mitt intryck att träden inte kommer växa till den tyska konjunkturhimlen fram till slutet av 2024. Visst, en regelrätt tysk recession borde kunna undvikas vid uteblivandet av nya betydande komplikationer. Likväl är det allmänt tal om en BNP-tillväxt 2023 och 2024 på endast omkring ½ och 1 ½ procent. För egen del har jag inga större invändningar mot dessa prognossiffror, men kan också tänka mig i ett annat scenario något högre tillväxt under 2024.

Först under nästa år tror de tilltalade tyska ekonomerna på KPI-ökningstal under 3 procent, vilket skulle göra hushållen något mer benägna att höja den privata konsumtionen. För maskininvesteringarna går det redan nu något bättre, trots den bleka generella konjunkturen. Ingen räknar med en investeringsboom under nästa år, men likväl med en ytterligare begränsad uppgång. Däremot ter sig utsikterna för den tyska byggnadsindustrin ganska negativa.

Hur som helst, i Tyskland ser man för närvarande ljuset i konjunkturtunneln (utan att samtidigt göra tolkningen att det skulle kunna handla om ett mötande tåg).

Kontakt

Hubert Fromlet

Affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält