Kvinna med munskydd i en affär

Tyskland sänker momsen tillfälligt

2020-07-01

Inom sitt stödpaket kommer Tyskland att sänka mervärdesskatten; från och med den 1 juli till den 31 december sänks den reguljära momssatsen från 19 till 16 procent och den reducerade momssatsen från 7 till 5 procent.

Dessutom skjuts förfallodagen för importmomsen upp med en månad till den 26:e i andra månaden (tidigare den 26:e i efterföljande månad).

I ett tidigare stimulanspaket hade Tyskland redan beslutat att sänka mervärdesskatten för restaurang- och cateringtjänster från 19 till 7 procent. Denna åtgärd ska gälla från och med den 1 juli 2020 till den 30 juni 2021 och avser enbart försäljning av mat, inte dryck. Således kommer dessa tjänster beskattas med 5 procent från och med 1 juni till 31 december 2020. Från och med 1 januari till 30 juni 2021 gäller en momssats på 7 procent. Om inte stödåtgärderna förlängs kommer skattesatsen från och med den 1 juli 2021 åter att höjas till 19 procent.

För företagen kommer utmaningen nu att bestå i att använda korrekt momssats. Avgörande är här inte beställ- eller orderdatum utan leveransdagen respektive när tjänsten tillhandahålls. Att bestämma vilken momssats som ska användas kan vara särskilt krångligt vid tillhandahållandet av löpande leveranser som till exempel el, gas, och vatten.

Har du frågor kring detta? Kontakta gärna vår skatteavdelning.

Kontakt

Skatteavdelning

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält