Bild på Frankfurts skyline

Frankfurt am Main

Foto: Mathias Konrath / Unsplash

Tyskland måste förbättra sitt rykte

2023-01-30

Enligt flertalet undersökningar tappar investeringslandet Tyskland terräng. Tysk-Svenska Handelskammarens senior advisor Hubert Fromlet höjer ett varningens finger för utvecklingen och efterfrågar kraftfulla åtgärder. 

Tyskland håller på att tappa alltmer terräng som tilltänkt investeringsland (”Standort”) i olika rankningar, nyligen också i en undersökning av det ansedda ZEW-institutet som jag återkommer till nedan. Givetvis kan dylika uppställningar ibland framstå som metodiskt tveksamma med ”bias”-ansatser avseende valda indikatorer, viktningar av indikatorer och dylikt. Hur det än må förhålla sig cirkulerar dessa rankningar med stora rubriker i den nationella och internationella pressen och kan den vägen skapa överdrivna psykologiska reaktioner.

Återigen spelar psykologin en viktig roll

Jag har tidigare i flertalet artiklar pekat på psykologins underskattning i politiska, ekonomiska och finansiella sammanhang. Här berörs ett annat försummat område. Negativa skrivningar om tappad konkurrenskraft, minskad innovationskraft, försvagade utbildningssystem, ihållande arbetskraftsbrist och byråkratidjungel kan mycket väl sätta negativa trendspår vid exempelvis regelbundet återkommande varningsrapporter gällande Tysklands nedåtriktade position som ”Standort” för investeringar.

"Detta bör ske genom transparenta och konkreta steg, det vill säga genom åtgärdspaket som ofta inte ens behöver bli särskilt dyra."

Det är alltid bäst när statsmakterna snabbt och smidigt reagerar med åtgärder som försöker ge sig på de mest allvarliga kritikpunkterna. I Tyskland bör det enligt min åsikt nu främst handla om reduceringen av byråkratin, bristen på arbetskraft på bred front och en framtidsorienterad energi- och utbildningspolitik. Detta bör ske genom transparenta och konkreta steg, det vill säga genom åtgärdspaket som ofta inte ens behöver bli särskilt dyra.

Till den psykologiska arsenalen hör också att det bör vara företagen själva som ska känna sig (relativt) nöjda med den förda ekonomiska och institutionella reformpolitiken – inte endast politikerna själva! Utan ”godkännande” av själva företagen kan eftersträvade psykologiska förbättringar inte åstadkommas.  

Ett sådant omtänkande behövs dock för att Tysklands ekonomi snarast kan åstadkomma ett bättre fundamentalt rykte på hemmaplan och utomlands, också innehållande bättre graderingar för Tyskland som investeringsland!

ZEW:s senaste undersökning – en tydlig varning

Läsare av ovan beskrivna rankningslistor kontrollerar vanligen inte alla detaljer bakom ett visst lands placering utan tenderar istället till att snabbt konsumera nyheten. Det kan leda till förhastade eller överdrivna slutsatser som bekräftar tidigare förhastade slutsatser – ännu ett exempel på psykologins potentiella inverkan på ekonomin. Fenomenet kallas på fackspråket ”preference for certain news”. Denna psykologiska variant innebär att en person gärna ”tar emot” en nyhet som förstärker den tidigare bildade egna – måhända felaktiga – uppfattningen.

Också storleken av de tillfrågade företagen kan visa sig som en analysfälla och försvåra jämförelser. Stora företag kan, men behöver inte, prioritera annorlunda än små. Det bör också tilläggas att antalet anställda i små, medelstora och stora företag kan variera mellan olika länder. I Tyskland spelar till exempel gruppen ”familjeägda företag” – vilka mestadels omfattar mindre och medelstora företag – en tyngre roll för ekonomin än i många andra länder (de utgör 90 procent av alla företag och 60 procent av alla anställda).   

Undersökningen som ZEW nyligen genomfört på uppdrag av Foundation for Family Businesses fokuserar just på familjeägda företag. Utvärderingen av olika lokaliserings- eller konkurrensindikatorer ger Tyskland en svag internationell position, bara nummer 18 av 21 undersökta länder.

"För egen del ser jag dock mer positivt på Tysklands status som investeringsland än vad ZEW kommer fram till."

För egen del ser jag dock mer positivt på Tysklands status som investeringsland än vad ZEW kommer fram till. Det märks också i andra rankningsanalyser med mer positiva placeringar för ”Standort” Tyskland, speciellt bland de stora ekonomierna (se till exempel IMD World Competitiveness Center, WCC). 

Likväl är det viktigt för politiken att reagera på återkommande kritiserade punkter med stor beslutsamhet, eftersom de svaga faktorerna generellt bedöms ha stora förbättrings- och moderniseringsbehov och dessutom brukar förekomma också i andra utvärderingar. ZEW hänvisade senast i detta sammanhang speciellt till följande områden: skatter, arbetskostnader, produktivitet och humankapital, regleringar, finansiering, infrastruktur och institutioner samt energi.

Det hade dock varit bra om framför allt byråkrati, arbetskraftsbrist och demografi också lyfts fram som självständiga reformområden i ZEW:s rapport avseende olika länders attraktivitet för investeringar. Anledning också för mig att återkomma till dessa viktiga kärnområden under 2023.

Kontakt

Hubert Fromlet

Affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Ange de tecken som visas i bilden.
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält