Blå vägg, skuggor och texten: Corona och den tyska ekonomin. Hubert Fromlet kommenterar för Tysk-Svenska Handelskammaren"

Tyskland - första indikationer på BNP-effekter av coronaviruset

2020-02-25

Självfallet vet vi fortfarande alldeles för lite om coronavirusets kommande ekonomiska skadeverkningar. I dagsläget pratas det om närmare 80 000 smittade personer och över 2500 dödsfall endast i Kina. Nu har coronakrisen även nått Europa, i synnerhet Italien. Givetvis vill jag i dessa oroliga tider inte fokusera alltför mycket på (makro-)ekonomiska effekter. Det kan dock vara av visst intresse att titta något närmare på korrelationen mellan kinesisk och tysk BNP-tillväxt.

Försvagad kinesisk tillväxt påverkar också tysk BNP

För egen del har jag under många år haft regelbunden kontakt med två ledande tyska ekonomiska forskningsinstitut, Kiel Institut für Weltwirtschaft (IfW, Kiel Institute for the World Economy) och IFO-institutet i München (IFO Institut, IFO Institute for Economic Research). Dessa institutioner håller hög kvalitet.

Ledande företrädare för ovannämnda tyska forskningsgiganter har under de senaste dagarna yttrat sig om den direkta tekniska effekten av en försvagning av Kinas BNP-tillväxt med en procentenhet på tysk BNP. Kalkylerna innehåller således inte de mer indirekta effekterna (muliplikaotoreffekterna). IfW-chefen Gabriel Felbermayr talar i detta sammanhang om en minskning av den tyska BNP-tillväxten med upp till 0,2 procent. 

IFO-experten Jürgen Wohlrabe ligger med sin effektberäkning kring 0,1 procentenhet på årsbasis något lägre. Han tillägger emellertid att februari månads lätta uppgång av IFO:s index för affärsklimatet (Geschäftsklima) inte får övertolkas då det inte innefattar de senaste dagarnas växande tvivel.

Hur hanterar Kinas ledning tillväxtproblemet – och västvärlden inklusive Tyskland de psykologiska utmaningarna?

I ett inlägg i min China blog från den 10 februari diskuterade jag hur Kinas politiska ledning förmodligen kommer att tackla och redovisa innevarande års BNP-tillväxt pga. av ett flertal kommande viktiga årsdagar och ekonomiska utvärderingar. Fortfarande kan antas att det politiska BNP-tillväxtmålet nära 6 procent ungefärligen ska nås statistiskt – eller ger coronaviruset till sist en ursäkt för en synligt svagare utveckling? Det senare alternativet verkar dock vara varken politiskt eller psykologiskt användbart – men kanske ett alternativ mellan de två nämnda.

För Tysklands del räknas dock enbart den verkliga kinesiska tillväxtförsvagningen som följd av coronaviruset och inte den alltjämt bristfälliga officiella kinesiska BNP-redovisningen. Även om tillväxtdämpningen de facto skulle uppgå till hela 2 procentenheter, skulle det tyska tillväxttappet kunna begränsas till 0,25-0,5 procentenhet för helåret 2020.

Med dagens kända förutsättningar skulle Tyskland därmed under 2020 kunna undvika en negativ BNP-utveckling sett över hela året - med den fortsatt tillfredsställande inhemska efterfrågan som konjunkturstabilisator.

Två extremt osäkra faktorer kvarstår under de närmaste månaderna: den fortsatta spridningen av coronaviruset och den härmed sammanhängande psykologin på finansmarknaderna och i företagens reala ekonomi.

Kontakt

Hubert Fromlet

Affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält