rektangulär tårta från Almondy

Foto: Almondy

Runda tårtor blev rektangulära – Almondy ställer om för hållbar logistik

2020-03-24

När kreativa bolag samarbetar med anspråksfulla kunder föds ofta geniala idéer. För exportföretaget Almondy ledde nytt format på tårtorna till avsevärt effektivare logistikhantering.

Mandelbageriet startade sin verksamhet i ett litet bageri i centrala Göteborg i början av 1980-talet. Då kunde få gissa vilken fantastisk resa som stod för dörren. Men ryktet om den oemotståndligt goda Mandeltårtan spred sig snabbt. Vid millennieskiftet hade exporten sedan länge tagit överhanden och företagsnamnet ändrades till det internationellt mer gångbara Almondy. Efter snart 40 års framgångsrikt tårtbakande tar företaget nu nya steg mot en mer hållbar värld.

Nyckeln till framgången

I likhet med många geniala lösningar ser formeln för tårtföretagets samarbete med storföretag och restauranger förrädiskt enkel ut: När sänkta logistikkostnader efterfrågades började Almondy experimentera och kom fram till att den bästa lösningen var att skippa det runda formatet på tårtorna och i stället leverera dessa i rektangulär form. Nyckeln är alltså tårttillverkning på bakplåtar, först därefter skärs den upp i serveringsklara trekantiga bitar, vilket i sin tur underlättar för mottagarna, som inte längre behöver bekymra sig om de mer svårhanterliga runda tårtorna.

Tack vare bakplåtsprojektet kan lasten i tårtkartongerna optimeras och transporter av en massa kubikmeter tom luft undvikas, vilket i sin tur ger lägre koldioxidutsläpp. Som grädden på moset blir det också mer tårtbitar per tårta, därtill minskar produktionen av papper och kartong avsevärt och mottagarnas kostnader för lagerhållning sjunker. Utmaningen förvandlas så till en möjlighet – små förändringar i produktionen leder till en ekvation som innebär större volymer, lägre kostnader och i slutändan lägre priser – med såväl miljö och kunder som självklara vinnare.

– En viktig del i vårt samarbete att fortsätta tänka på smarta lösningar som samtidigt är bra för naturen. Från 2020 använder vi endast grön el i vårt bageri och biogas till ugnarna har varit på plats en längre tid. Vi hoppas att fler företag värdesätter längre samarbeten där vi tillsammans kan fortsätta investera i produktionsteknik som sliter mindre på miljön, säger Gustav Hultén, exportchef på Almondy.

Hållbarhet och Tyskland i fokus

Almondy – som i dag med 100 anställda exporterar till 52 länder och säljer imponerande 18 miljoner tårtor per år – är ett av 42 livsmedelsföretag som har anslutit sig till branschorganisationen Livsmedelsföretagens hållbarhetsmanifest, som syftar till att utöka och påskynda branschens insatser för miljön och klimatet och har som ambition att branschen till 2030 ska vara helt fossilfri, ha halverat matsvinnet och uppnått 100 procent materialåtervinningsbarhet på samtliga förpackningsslag. Här passar samarbetet med flertalet storföretag som hand i handske.

Tyskland har länge varit en av bageriets viktigaste marknader. Sedan mitten av 90-talet har företaget bland annat ett försäljningsbolag med kontor i Hamburg. Sedan 2006 bistår Tysk-Svenska Handelskammaren Almondy med rådgivning, beräkning och redovisning kring insamling samt återvinning av deras förpackningar i fem EU-länder, inom ramen för företagets producentansvar.