Hubert Fromlet.

Porträtt av Hubert Fromlet: ”Inte en enda långtråkig arbetsdag”

2020-11-12

Hubert Fromlet är Tysk-Svenska Handelskammarens expert för konjunkturrapporter och ekonomiska analyser. Han figurerar både i handelskammarens egna nyhetskanaler och i andra medier i frågor som rör tysk och svensk ekonomi. Men vem är mannen bakom titeln senior advisor?

För Tysk-Svenska Handelskammarens medlemmar gläntar han i vår intervju på dörren till sin värld. Vilka är hans egna förebilder och på vilket sätt hänger företagande ihop med fotboll? 

Tysk-Svenska Handelskammaren: Som handelskammarens ”chefsekonom” måste vi ju inleda denna intervju med en fråga om det amerikanska valet. Hur kommer valet av Biden påverka Europa och i synnerhet Sverige och Tyskland?

Hubert Fromlet: Relationen mellan USA och Europa/EU kan enbart förbättras. Under åren med Trump har stämningen varit mycket anspänd och Angela Merkel reagerade med glädje när hon mottog beskedet att Biden är USA:s näste president. Bidens diplomatiska och lugna uppträdande kommer inverka positivt på relationerna. USA kommer troligen närma sig Europa och Nato.

Trump har arbetat utifrån ett bilateralt arbetssätt medan Biden har en mer multilateral syn på samarbete, vilket kommer göra stor skillnad på USA:s inställning till exempelvis Nato. Ett närmare samarbete mellan Europa och USA kan alltså skönjas, men Biden kommer också ställa krav. Vi kommer inte att få uppleva händelser i stil med John F Kennedys ”Ich bin ein Berliner” i Berlin 1963.

"Samarbetet mellan USA och EU kommer bli mer harmoniskt och där måste EU, i synnerhet Tyskland, visa sig samarbetsvilliga."

Den typen av epoker är över men samarbetet kommer bli mer harmoniskt och där måste EU, i synnerhet Tyskland, visa sig samarbetsvilliga. Glädjande nog finns förutsättningar för ett bättre samarbete än under de senaste fyra åren.

Född och uppvuxen i södra Tyskland, men de flesta känner dig i Sverige som tidigare chefsekonom på Swedbank. Beskriv din väg till Sverige och yrkeskarriär!

När jag doktorerade på universitetet i Würzburg gjorde jag det i ett svenskt ämne, vilket var anledningen till att jag sökte jobb i Sverige. Jag hamnade på Scania i en roll som omvärldsbevakare. Därefter var jag chefsekonom på Swedbank i 25 år. Sedan valde jag att gå vidare till universitetsvärlden och blev forskare på heltid. Under en period hade jag flera professurer samtidigt, vilket var för mycket. Jag började då dra ner den på den akademiska delen och fick kontakt med Tyska-Svenska Handelskammaren, som jag fortsatt arbetar för, parallellt med uppdrag på Linnéuniversitetet där mina ämnen är Finansmarknader och Emerging Markets, speciellt fokus på Kina.

Är det något specifikt möte med någon person som påverkat ditt yrkesval eller varit betydelsefullt för dig genom karriären?

Det finns två personer som jag vill nämna: Professor Otmar Issing, före detta direktionsledamot och chefsekonom på ECB, och Leif Östling, tidigare vd på Scania och ordförande för Svenskt Näringsliv. Otmar Issing var då en ung professor som stod för ett modernt ekonomiskt tänkande, vilket jag tyckte var spännande. På den tiden hade jag planer på att bli journalist men Issing fick mig att välja den ekonomiska inriktningen på mina studier. Leif Östling, som jag jobbade tillsammans med på Scania, var en mycket allmänt intresserad chef som såg hur mikro- och makrosidan och tvärtom hängde ihop och arbetade utifrån frågeställningen ”Hur kan företag påverka den stora ekonomin och vice versa?”, vilket jag tyckte var mycket intressant.

Du har samlat på dig många erfarenheter under din karriär. Vad är det som fortsatt upprätthåller ditt stora intresse för dina frågor?

Jag är i grunden en mycket nyfiken person och hela tiden kommer det nya förklaringar och nya tankesätt att se på saker och ting. Under åren har jag har jag fått uppleva så många spännande händelser. Ta till exempel Tysklands förening, jag vill kalla det förening då det inte var en återförening i den bemärkelsen. Jag var i Berlin samma dag som muren föll och har såklart följt hur Tyskland lyckats bli ett land under dessa 30 år. Det har inte varit en smärtfri resa men ändå varit en fantastisk utveckling utan våld eller större konflikter.

Jag tänker även på förändringen i Östeuropa och inte minst på hur Kina gått från att i många avseenden vara ett enkelt land till ett modernt samhälle. Till exempel besökte jag Kina på den tiden när människor cyklade in till Peking från flygplatsen till city.

"Det kommer alltid nya saker man inte räknat med, vilket gör att det är spännande att följa med i utvecklingen."

Det kommer alltid nya saker man inte räknat med, vilket gör att det är spännande att följa med i utvecklingen. Under alla dessa år har jag inte haft en enda arbetsdag som varit långtråkig och så är det än idag.

Vi på Handelskammaren känner till att du är ett hängivet fotbollsfan. Vilket är ditt lag?

Jag håller på VfB Stuttgart i Bundesliga. Vanligtvis ser jag fem sex matcher per år på plats Tyskland. Själv har jag spelat fotboll i många år och tränar fortfarande. I mångt och mycket finns det flera paralleller mellan att driva ett företag och ett fotbollslag. Till exempel handlar det om att hitta rätt produkter, bra ledarskap och utveckla laget, vilket är gemensamma faktorer för att lyckas både som företag och fotbollslag.