Blå vägg, skuggor och texten: Corona och den tyska ekonomin. Hubert Fromlet kommenterar för Tysk-Svenska Handelskammaren"

OECD skriver ned BNP-prognosen och oron för corona stiger märkbart

2020-03-03

I min förra bedömning sänkte jag min prognos för Tysklands BNP-tillväxt under 2020 till blott 0,3 procent, de facto med cirka en halv procentenhet. Även OECD har nyss kommit fram till samma BNP-prognos. Den kan dock redan inom några veckor vara inaktuell.

Allt fler tyskar drabbas av Angst och många bunkrar upp inför allvarligare tider. Många av mina egna kontakter menar att det handlar mindre om personlig rädsla än om att hamna några veckor i karantän.

Börsen – en föga vägledande corona-indikator

Även i relativt lugna tider reagerar börsen ofta för spontant och kortsiktigt. Jag har till och med upplevt börsstrateger och ekonomer byta fot två gånger samma dag. I dessa dagar har börspsykologin ofta irrationella drag.

Exempelvis bedömdes nyligen förmodade generella centralbankslättnader åtminstone initialt som positiva trots att ingen vet om de överhuvudtaget presenteras eller kan göra nytta. När den amerikanska centralbanken sedan ändå sänkte räntan sjönk börsen istället på grund av förmodad förstärkt oro hos centralbanken. Då föredrar jag exempelvis mer riktade statliga insatser till speciellt drabbade (små-)företag, till exempel med personalorienterat statligt lönestöd.

Rent statistiskt och vetenskapligt verkar det vara klart att corona-krisen ännu inte toppat i Tyskland eller Europa. Själv tittar jag dagligen på denna statistik, vilken verkar vara av bäst möjliga kvalitet gällande virusets spridning i Europa. Mindre transparent är dock den beskrivna aktuella situationen i Kina som troligen innehåller mycket större mörkertal. Dessutom verkar kinesiska medier fokusera alltför mycket på beröm från vissa utländska ledare för hur landet rent praktiskt hanterar viruset.

Stagnation sannolikt scenario för tysk ekonomi 2020 

Ingen kan i dagsläget utesluta att ett eller två kommande kvartal kommer att visa en tysk BNP-tillväxt strax under noll. Det skulle dock snarare innebära stagnation än en regelrätt recession enligt amerikansk NBER-definition – även för helåret 2020. Samtidigt förefaller det troligt att OECD:s färska nedrevidering av den tyska BNP-tillväxten knappast kommer att vara den sista under den akuta corona-krisen.

Likväl har tysk ekonomi muskler kvar, speciellt på hemmamarknaden. Allt är inte nattsvart. Men låt oss inte glömma att psykologi till viss del också kan påverka den reala ekonomin (konsumtion och investeringar) – i både oroliga och i goda tider. Hur mycket under 2020 vet dock ingen!

Kontakt

Hubert Fromlet

Affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält