Porträttbild av författaren Ingrid Thörnqvist.

Författaren Ingrid Thörnqvist.

Foto: Ronja Wigertz

Ny bok om svensken Svingels hemliga liv i Berlin

2020-09-24

När Ingrid Thörnqvist arbetade som korrespondent i Berlin för SVT Nyheter på 1990-talet kom hon en historia på spåren som hon inte kunde släppa. Nu 25 år senare har hon skrivit en bok om den hemlige svensken som hjälpte många att fly från DDR, däribland drottning Silvias släktingar.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Hur kommer det sig att du skrivit boken?

Ingrid Thörnqvist: Jag hörde talas om bokens huvudperson, Carl-Gustaf Svingel, när jag var korrespondent för SVT Nyheter i Berlin i mitten av 90-talet. Det gick många rykten om att han var utomäktenskaplig son till kung Gustav V, och att han hjälpte folk att fly från DDR. Det var känt att han kände högt uppsatta inflytelserika personer på båda sidor av järnridån. 

Men ingen visste vad han faktiskt hade gjort och vad som var sant.

"Som nyhetsreporter blev det en oemotståndlig utmaning att försöka hitta svaren."

Som nyhetsreporter blev det en oemotståndlig utmaning att försöka hitta svaren. Det var ingen lätt uppgift eftersom mycket hade skett i det tysta, diskret och utan dokumentation.

Vad fascinerade dig mest under din research för boken?

Det var en gåta för mig hur Carl-Gustaf Svingel kunde agera i det delade Berlin utan att ha något officiellt mandat från den svenska staten. Han var föreståndare för ett vilohem för äldre, Haus Victoria, i Västberlin och den täckmanteln gav honom handlingsfrihet. Hans vilohem blev en neutral mötesplats för företrädare för öst och väst, under en tid då det inte fanns diplomatiska förbindelser mellan de båda Tyskland.

Med hjälp av förfalskade diplomatskyltar kunde han ta sig över den välbevakade gränsen till DDR och leverera förnödenheter som läkemedel, livsmedel och även teologisk litteratur.  

Då lärde han känna några medlemmar ur drottning Silvias östtyska familj. De var präster eller ingifta in prästfamiljer, och motarbetades av den kommunistiska regimen i DDR. 

"Tack vare boken fick jag möjlighet att fråga drottningen om hur situationen var för hennes östtyska familj."

Tack vare boken fick jag möjlighet att fråga drottningen om hur situationen var för hennes östtyska familj. Hon berättade i flera långa samtal om svårigheterna att hålla kontakt, om övervakning och trakasserier. Jag lyckades lokalisera en av drottningens släktingar som fått hjälp att fly från DDR, tack vare Svingels hemliga insatser.

Det är nu 30 år sedan Tyskland återförenades, på vilket sätt tycker du att tiden som delat land fortfarande präglar förbundslandet?

Jag var på plats i Östberlin och rapporterade för SVT Nyheter om de historiska händelserna när muren föll. Den dåvarande euforin har ersatts av en diskussion om hur västtyska företag utnyttjade tillfället att sko sig på den föråldrade industrins hopplöst utsatta läge. Enorma investeringar både från privata näringsidkare och från den tyska staten har moderniserat den östra delen av landet. Förbättringar av allt - från infrastruktur och bostadsstandard till konkurrenskraftiga nya företag – har skett under kort tid.

Ändå fokuserar den politiska debatten på regioner i öst som inte blivit en del av de ”blomstrande landskap” som Helmut Kohl utlovade vid återföreningen. Det är lätt att glömma att det även finns regioner i västra Tyskland som genomgår stora omvälvningar, inte minst inom energiområdet. 

Kommer du skriva fler böcker, och vad kommer nästa i så fall att handla om?

Jag har påbörjat ett nytt bokprojekt, en dokumentärroman om en ryskfödd operasångerska som var stjärna i Berlin och Stockholm vid förra sekelskiftet. Hon var en stor kulturpersonlighet, och blev Stockholms mest eftertraktade sångpedagog för generationer av berömda operasångare.

Spännande. Lycka till!

 

Om Ingrid Thörnqvist:

Ingrid Thörnqvist har varit utrikeskorrespondent i Berlin och Wien för bevakning av Tyskland och Östeuropa för SVT. Hon har bland annat rapporterat om kommunismens och murens fall.

Boken ”Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin” (Ekerlids förlag) finns att beställa på till exempel Adlibris.