Blå vägg, skuggor och texten: Corona och den tyska ekonomin. Hubert Fromlet kommenterar för Tysk-Svenska Handelskammaren"

Ljusglimtar trots 5-procentigt tyskt BNP-fall 2020

2021-01-14

Färska siffror visar på en 5-procentig nedgång av den tyska konjunkturen under förra året. Vår Senior Advisor Hubert Fromlet kommentarer kort den senaste konjunkturrapporten och ser även några positiva signaler från den tyska industrin.

Tysklands BNP sjönk under 2020 med 5 procent, vilket var en aning bättre än marknadens förväntningar. Tidigt i höstas låg många prognoser fortfarande på kring -6 procent.

Denna officiella Destatis-statistik för 2020 redovisar dock främst den totala BNP-utvecklingen. Den mer slutgiltiga och detaljerade BNP-statistiken – också för det fjärde kvartalet – utkommer först något längre fram.

Den stora frågan är hur mycket de pågående nedstängningarna inom tjänstesektorn kommer att belasta BNP under det första kvartalet i år. Ett lätt BNP-minus kan det bli men även denna bedömning ter sig allt annat än given – detta tack vare den pågående ljusningen av industrikonjunkturen.

I jämförelse med vårens krissituation verkar industrins produktionskedjor ha kommit igång igen samtidigt som efterfrågan på industriprodukter också präglas av större vitalitet. Dessa två fakta inger förhoppningar om en fortsatt konjunkturförstärkning i Tyskland. Det bör dock poängteras att dess förhoppningar fortfarande vilar på en bräcklig grund så länge det inte rapporteras avgörande framsteg på vaccinationsfronten.

Samtidigt är det bra att veta att industrin ger ett mycket större bidrag till BNP än de för närvarande nedstängda tjänsteföretagen. Det är dock endast makrosynen. På mikronivå är det fortfarande mycket tydligt att alltför många företag drabbas hårt av pandemin.

Kontakt

Hubert Fromlet

Affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält