Jämtland Sabina Jeschke

Foto: Pixabay/Deutsche Bahn AG/Max Lautenschläger

Deutsche Bahn-chef startar AI-bolag i Sverige

2021-06-22

I våras meddelade Deutsche Bahn i ett pressmeddelande att digitaliseringsexpert Sabina Jeschke lämnar bolaget. Nu startar hon Arctic Brains i Sverige som ska hjälpa företag med att tillämpa artificiell intelligens.

I en intervju avslöjar Sabina Jeschke, tillika styrelsemedlem i Tysk-Svenska Handelskammaren, sin favoritplats i Sverige som möjligen inspirerat till namnet på bolaget.

Sabina Jeschke är en av Tysklands främsta experter inom digital transformation. Hon har varit verksam inom den tyska universitetsvärlden i många år och ingått i koncernledningen för Deutsche Bahn AG, ett av världens största transport- och logistikföretag, sedan 2017 och fram tills nyligen. Nu vill hon få mer tid för Sverige.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Ditt företag Arctic Brains AB har nyligen etablerat sig i Sverige. Berätta om affärsidén!

Sabina Jeschke: Vi stöder företag i deras digitala omställning. Fokus för vårt företag Arctic Brains är användningen av komplexa optimeringsprocesser och artificiell intelligens. Vi utvecklar scenarier som sträcker sig från enskilda processer till hela affärsmodeller. Vi analyserar de ekonomiska och processuella effekterna, samt möjligheter och risker. Och tillsammans med våra partner utvecklar vi mjukvaruverktyg för genomförandet.

Vem vänder ni er till?

Vi har arbetat för en rad olika offentliga och privata organisationer tidigare, både små och stora företag. Vi är alltid öppna för alla typer av förfrågningar, vi älskar mångfald. Våra tjänster är sannolikt viktigast för små och medelstora företag, eftersom de ofta inte har råd med specialistkompetens inom AI. Större företag tenderar inte att ha detta problem.

Du har erfarenhet av affärsvärlden i både Tyskland och Sverige, vad kan svenskt näringsliv lära av tyskt, och vice versa?

Tyskland kan lära sig av den mer avslappnade inställningen i Sverige – och att fokusera på möjligheterna istället för på riskerna. Utbyggnaden av mobilnätet är mer framskriden och på det hela taget snabbare, vilket är av avgörande betydelse för många företag. Därtill tas mer hänsyn till balansen mellan arbete och privatliv, vilket inverkar positivt på jämställdheten mellan könen. Omvänt ser jag fördelar med det tyska hälsosystemet, eftersom den direkta kontakten med den läkare man valt är enklare och mer lättillgänglig. Jag tycker att beslutsprocesserna i Sverige är segare än i Tyskland, och även där är de för långsamma. Det starka fokuset på konsensus är ofta tidskrävande.

Hur ser du som styrelsemedlem på Tysk-Svenska Handelskammarens roll i det tysk-svenska näringslivet?

Jag anser att de internationella handelskamrarna har en central roll, särskilt i Europa. Vi behöver organisationer som möjliggör konkret samarbete över landsgränserna. Politiskt ledarskap från Bryssel är viktigt, men inte tillräckligt för ett framgångsrikt EU – allt handlar om hur idéerna genomförs. Organisationer som Tysk-Svenska Handelskammaren är fundamentet för företagsetableringar av tyska företag i Sverige och vice versa, samt för utbyte av information och affärsmodeller i respektive land. Handelskammaren för samman de två kulturerna.

Slutligen, det är sommar och semestertider, har du något svenskt smultronställe som du vill dela med dig av?

Det är inte direkt ett smultronställe, men ändå: Här i mitt andra hem Jämtland gillar jag särskilt att besöka Hällingsåfallet, ett fantastiskt vackert vattenfall nära Gäddede. Jag brukar kombinera det med en rundtur på Vildmarksvägen, för då passerar jag andra favoritplatser. Jag är särskilt förtjust i Stekenjokkplatån, där man på grund av de enorma mängderna snö på vintern bara kan färdas under några av årets månader. Här kan man ofta se stora flockar renar ströva fritt.

Det låter fantastiskt. Tack för tipset!