Ett collage på tre bilder: En Scania watch på en handled, flera röda bussar i rad på en bussfil, Scania-lastbilar och arbetare i en gruvmiljö

Foto: Scania

”Vi blir mer och mer leverantörer av transporttjänster”

2017-02-13

Andreas Renschler, medlem i Volkswagen-koncernens styrelse och chef för Volkswagen Truck & Bus, är gästtalare på Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte den 24 april. I vår intervju berättar han när vi får se eldrivna och självkörande fordon på vägarna och vilka synergier som finns mellan företagets tyska och svenska märken.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Volkswagen-koncernen har under det gångna året initierat den största förändringsprocessen i bolagets historia och vill år 2025 vara en av världens ledande leverantörer av hållbar mobilitet. Vad innebär det för lastbils- och bussdivisionen som du ansvarar för? Går era lastbilar snart på el?

Andreas Renschler

Andreas Renschler: Affärsmodellerna för personbilar och kommersiella fordon ser olika ut, men de strategiska utmaningarna för framtiden är väldigt lika. Även de kommersiella märkena går mer och mer från att vara hårdvaruorienterade fordonstillverkare till att bli leverantörer av intelligenta och hållbara transporttjänster. Vad gäller helt elektriskt drivna lastbilar kommer vi att se dessa användas framförallt för varutransporter i innerstäder. MAN presenterade en förseriemodell på IAA-mässan 2016 och Scania erbjuder redan en hybridlastbil för varutransporter.

Volkswagen Truck & Bus förenar märkena MAN, Scania och Volkswagen Caminhões e Ônibus under ett tak. Hur ser du på ytterligare möjliga synergier och samarbeten?

Från och med år 2025 räknar vi med att – huvudsakligen genom synergier – göra besparingar på upp till en miljard euro årligen. Det finns framförallt synergipotential inom inköp och utveckling. Omkring 60 procent av värdet på en lastbil finns i drivlinan. Dess kärnkomponenter kommer våra märken att utveckla tillsammans framöver. För det har vi definierat tydliga ansvarsområden. Så skapar vi gemensamma komponentplattformar som märkena – genom hård- och mjukvara – kan anpassa efter sina behov och kunder.

Vilka kulturella skillnader har du märkt av mellan de tyska och svenska bolagen som du ansvarar för?

Jag har snarare lagt märke till likheterna. Kollegorna arbetar mycket bättre ihop mellan märkena än jag ursprungligen trodde. Alla är klara över att vi är mycket effektivare tillsammans att kunna klara de enorma utmaningarna som vi och hela branschen står inför de närmaste åren.

Bilbranschen har länge legat långt fram inom digitalisering och kundanpassning. Vad är nästa steg för branschen?

När det kommer till att koppla ihop olika enheter står vi inför ett stort steg. I maj lanserar vi RIO, den första öppna digitala plattformen som kopplar ihop alla aktörer inom transportnäringen – från avsändaren via trafikledaren och speditören till chauffören och mottagaren. Med det kan vi än mer svara på kundernas individuella behov.

När tror du att vi kommer att få se självkörande lastbilar, bussar och andra kommersiella fordon på vägarna?

Om det handlar om helt självkörande nyttofordon på vägarna måste vi nog vänta ett tag till. Det är också beroende av regelverk. På vägen dit kommer vi att kunna nå olika steg. Platooning kan till exempel bli verklighet redan från år 2020. Tekniken innebär att en lastbil kör först och andra följer tätt efter helt automatiserat. Det sparar upp till 10 procent bränsle, avlastar chaufförerna och ökar säkerheten. Såväl MAN som Scania hade platoons på offentliga vägar i somras och kunde därmed visa att de behärskar denna teknik väl. Inom en avgränsad yta, som till exempel inom en gruva eller en lagerterminal, kommer automatiseringen att vinna mark ännu snabbare. Vi står redan i kontakt med flera kunder angående det.