Ebba Tiger Nilson talangprogram Talentprogramm tysk svensk deutsch schwedisch

Foto: privat/Unsplash

Tysk-svenskt talangprogram kickade igång Ebbas karriär

2021-10-11

För Ebba Tiger Nilson blev praktiken en kickstart på karriären. Efter att ha ansökt till Tysk-Svenska Handelskammaren talangprogram fick hon en praktikplats på Remondis, ett världsledande företag inom hållbara återvinningslösningar. Detta ledde till ett jobb direkt efter examen.

För Tysk-Svenska Handelskammaren berättar hon om sina erfarenheter av det interkulturella arbetslivet och den tyska kulturen.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Vad motiverade dig att söka en praktikplats i Tyskland?

Ebba Tiger Nilson: Jag såg det som den perfekta möjligheten att förbättra min skoltyska, vilket jag velat under många år. Men det är svårt att lära sig ett nytt språk om man inte använder det till vardags. Jag har även tysktalande kompisar som jag lärt känna under olika resor och har genom dem blivit intresserad av den tyska kulturen. Sen blev jag såklart ännu mer intresserad av att lära mig både det tyska språket och kulturen eftersom Sverige har många samarbeten med just Tyskland. Därför hoppades jag kunna förbättra min tyska så att jag i framtiden kunde använda den i jobbet. 

Hur såg ansökningsprocessen och kontakten med företagen ut efter att du skickat din ansökan till Tysk-Svenska Handelskammaren?

Efter min ansökan blev jag kontaktad av Remondis AB som tyckte att min profil såg intressant ut och därför ville träffa mig för en intervju. Där träffade jag det svenska kontorets vd och en anställd från huvudkontoret i Tyskland som flyttat till Sverige för att jobba på det svenska kontoret under några år. Efter denna intervju gick jag vidare till nästa steg som var ett kunskapstest. Där blev jag intervjuad av två chefer på det tyska kontoret. De ställde olika typer av kunskapsfrågor inom sina respektive områden och frågade även hur min tyska var och varför jag var intresserad av att jobba i just Tyskland.

På grund av pandemin kunde du inte genomföra din praktik i Tyskland utan praktiserade i stället på Remondis i Borås. Berätta lite om din upplevelse. Hur ”tysk” kändes din praktik? Kunde du uppleva kulturella skillnader även på hemmaplan i Sverige? Kunde du använda dina tyska språkkunskaper?

Först och främst var jag väldigt tacksam att min praktik överhuvudtaget gick att genomföra efter att ha hört om klasskompisar vars praktiker hade blivit inställda. Alla på kontoret i Borås var väldigt välkomnande och inkluderande och försökte göra det bästa av situationen så jag trivdes väldigt bra där. När det gäller hur tyskt det kändes så bidrog min kollega från Tyskland såklart till att praktiken kändes mer internationell och tysk. Vi jobbade mycket tillsammans och pratade bland annat om skillnader mellan de båda länderna, mest på engelska men ibland kunde han prata lite tyska och jag antingen svara på min begränsade tyska eller på engelska (då var min tyskanivå relativt låg A1/A2). När vi hade videomöten med det tyska huvudkontoret blev det också mest på engelska eftersom resten av de anställda inte pratar tyska men då fick jag en liten känsla av den tyska kulturen.

Berätta lite om dina arbetsuppgifter under praktiken. Levde de upp till dina förväntningar?

När jag sökte praktikplatsen studerade jag en master inom företagsfinans och den ursprungliga tanken med praktiken i Tyskland var därför att jag skulle stötta deras finansteam både när de gällde interna och externa processer. Eftersom min praktik fick ändras och förflyttas på grund av coronasituationen fick jag istället stötta det svenska kontorets business controller. Det var väldigt lärorikt och resulterade i att jag nu har fått se båda sidor av olika processer. Först hur dotterbolaget i Sverige jobbar och sen hur moderbolaget i Tyskland granskar arbetet, vilket verkligen har fördjupat min förståelse.

"Om jag var intresserad av att fortsätta inom bolaget och påbörja ett traineeprogram på huvudkontoret i Tyskland? Såklart!"

När praktiken närmade sig sitt slut i augusti förra året blev jag tillfrågad om jag var intresserad av att fortsätta inom bolaget och i sådana fall påbörja ett ettårigt traineeprogram på huvudkontoret i Tyskland. Och det var jag såklart! Så efter att jag tog min masterexamen i juni i år flyttade jag till Tyskland. När traineeprogramet är slut nästa år kommer jag flytta tillbaka till Sverige och börja på det svenska kontoret i Borås och på så sätt stärka bolagets länk mellan Tyskland och Sverige.

Nu har du påbörjat din traineetjänst. Hur trivs du i Tyskland? Känns företagskulturen annorlunda än i Borås? Hur gick flytten?

Jag stormtrivs! Både med jobbet och kollegorna men också att bo i Tyskland. Jag har dock bara varit här i lite över en månad så allt är fortfarande väldigt nytt, men det jag kan säga är att det känns som en väldigt bra start och en fantastisk möjlighet för karriären. Jag har även förbättrat min tyska både med hjälp av tyskalektioner under året men också för att jag ständigt hör språket på och utanför jobbet.

Gällande företagskulturen så är det väldigt viktigt att de anställda ska ha en förståelse för vad vi jobbar med och ha en uppfattning om hur den operativa delen fungerar både i Sverige och i Tyskland. Remondis är ett företag inom återvinningsindustrin så vi nyanställda får rundturer på olika anläggningar där vi får se hur allt fungerar och vilka material vi jobbar med och varför. Målet med detta är att de anställda på kontoren inte ska få för mycket distans till själva verksamheten utan förstå hur det fungerar och på så sätt lättare kunna fatta rätt beslut när det gäller investeringar och liknande.

"Min uppfattning är att det i Tyskland i viss mån är vanligare att umgås med kollegorna privat och inte dela upp relationerna i fritid och jobb."

Precis som i Borås var alla kollegor väldigt välkomnande och inkluderande. Jag var lite nervös innan flytten över att det skulle bli svårt att hitta vänner och få en social trygghet i och med att jag flyttade hit ensam. Jag hade dock inte behövt oroa mig. Här på huvudkontoret är vi ett ungt team som jobbar tätt ihop och gärna drar ihop spontana after works. I jämförelse med min tidigare erfarenhet i Sverige är min uppfattning att det i Tyskland i viss mån är vanligare att umgås med kollegorna privat och inte dela upp relationerna i fritid och jobb som det ofta kan bli i Sverige. Om det beror på kulturen eller åldern i teamet vet jag inte men jag skulle tro att det är lite både och. 

Den största skillnaden för mig var dock hierarkin i Tyskland jämfört med Sverige. Här i Tyskland ”Niar” du kollegorna som du inte tidigare träffat och framför allt kollegor/chefer med högre status än du själv, vilket kan vara rörigt till och med för tyskarna själva. Jag kan också tycka att folk i Tyskland lättare uttrycker sina åsikter än i Sverige. Håller en person inte med så är normen att den personen helt enkelt säger det rakt ut utan några förskönanden eller inlindanden som skulle varit fallet i Sverige. I början blev jag både förvånad och obekväm när dessa situationer uppstod men redan nu har jag börjat vänja mig och ibland är det faktiskt att föredra då det i många fall underlättar arbetet genom förtydliganden och gör det effektivare. Dock kan det ibland också, enligt mig, gå lite väl långt ...

Flytten hit gick smidigt och Remondis hjälpte mig att få all nödvändig information som jag behövde både innan och efter flytten. Jag fick också tillgång till en företagsbil under mina första dagar här och det underlättade verkligen all praktisk logi.

Vad skulle du råda andra studenter? Kan du rekommendera handelskammarens talangprogram?

"Att bryta sig loss från rutiner och göra något nytt någon helt annanstans bidrar verkligen till ens motivation och utveckling."

Jag skulle rekommendera detta upplägg alla dagar i veckan! Det är verkligen en kickstart på karriären att få möjligheten att jobba utomlands en period, oavsett om det bara är under ett par månader eller under några år. Det har i alla fall stärkt mig både personlighetsmässigt och yrkesmässigt. Det ger ett nytt perspektiv på tillvaron som jag annars tycker är svårt att få hemma i Sverige där det är lätt att fastna i sina trygga rutiner. Att bryta sig loss från dessa rutiner och göra något nytt någon helt annanstans bidrar verkligen till ens motivation och utveckling. Det är klart att det kan kännas som ett stort beslut och vara nervöst och läskigt till en början men det gör allt som är nytt. Jag brukar alltid tänka att det inte blir bättre än vad en gör det till, så en positiv och öppen inställning är A och O för att få en så lyckad upplevelse som möjligt.

 

Är du också intresserad av att praktisera på ett av våra partnerföretag? Ansök senast den 31 oktober till vårt talangprogram!