
Talangprogrammet: Ansök nu!
Vill du skaffa dig yrkeserfarenhet och samtidigt förbättra din Deutsch? Vårt talangprogram erbjuder praktik hos spännande företag i Tyskland, finansiellt stöd och mentorskap.
Foto: Rothenburg Tourismus Service, W. Pfitzinger/Privat
Martina Eichler är en svensk student från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) som vågade pröva sina vingar i Tyskland, slog hål på några fördomar och hittade sitt drömjobb. Hon sökte till talangprogrammet när det stod klart att hon inte skulle få någon arbetslivserfarenhet via sitt mastersarbete i Sverige.
– Utöver arbetslivserfarenhet skulle programmet innebära att jag kunde flytta utomlands vilket var ett stort plus för mig, säger Martina Eichler.
Martina Eichler sökte till Tysk-svenskt talangprogram och blev kontaktad av flera företag, bland annat Bosch, Volkswagen och Electrolux. Ansökningsprocessen hos de olika företagen såg olika ut, vissa kallade till intervju direkt medan andra bad om ytterligare underlag. Företagen erbjöd en praktikplats kopplat till ett fackområde som diskuterades vid intervjuerna. Arbetsuppgifterna och startdatum var flexibelt och kunde diskuteras vid intervjutillfällena tills en lösning hittades som passade båda parter. Martina Eichler och Electrolux fastnade för varandra och kontrakt skrevs.
– Självklart var jag lite spänd inför att flytta men det som gjorde mig mest nervös var att för första gången ha ett jobb som var relaterat till mina studier. Jag visste inte riktigt vad som förväntades av mig. Jag trodde att det skulle bli tufft och var rädd för att den tyska direktheten, besattheten av effektivitet samt den relativt hierarkiska organisationsstrukturen skulle göra att jag kände mig okvalificerad, minns Martina Eichler.
Det visade sig emellertid att Martina Eichlers farhågor var obefarade. Mottagandet hos Electrolux i Rothenburg var väldigt varmt och professionellt.
– Tyskarna är betydligt mer öppna och vänliga än svenskar, tycker jag. Det gick otroligt fort att hitta vänner i staden, både i form av kollegor och människor jag träffade i andra sammanhang. Byråkratin är dock i en klass för sig! Tyskar verkar älska pappersarbete när det kommer till mer formella saker som registreringar, öppnandet av ett bankkonto eller mobilabonnemang. Dock finns det alltid klara regler och formulär som ska fyllas i så det väldigt tydligt men kan kännas lite överväldigande i början, kommenterar hon sina första intryck.
På Electrolux fick hon arbeta i det globala portfolioteamet för produktgrupperna spisar, ugnar, kokplattor, mikrovågsugnar och köksfläktar. Teamet stöttar de olika geografiska sektorerna i deras val av produktportfolio för en region. Då måste man ha många olika saker i åtanke: allt från tekniska specifikationer och volymer till kunders önskemål och matlagningsbeteende.
– Jag brukar beskriva det kort att vi är bryggan mellan ingenjörerna som ska utveckla nya innovationer och produkter som gör att vi kan fortsätta vara konkurrenskraftiga och marknadsföringsteamet som ska se till att marknadsefterfrågan uppfylls. Just den rollen passade mig så otroligt bra på både ett personligt och akademiskt plan då jag har en ingenjörsutbildning i maskinteknik med en master i produktutveckling och innovationsledning i kombination med ett starkt intresse för marketing och av att analysera kundernas behov och beteende, berättar Martina Eichler.
Omställningen från studier i Sverige till praktik i Tyskland blev ändå inte så stor som Martina Eichler befarat:
– Jag upplevde det inte alls så annorlunda än vad jag hade kunnat förväntat mig av en arbetsgivare i Sverige. Jag blev istället förvånad över hur måna de var om varandra med en sund ”work-life balance”.
Språket var inga större problem då Martina Eichler arbetade i ett globalt team med personer från Italien, Brasilien och Australien. Det var även många praktikanter från världens alla hörn (till exempel Marocko, Mexiko, Frankrike, USA och Ryssland) som spenderade mycket tid tillsammans utanför arbetstid.
– Mina tyskakunskaper innan jag åkte var redan relativt höga (C1) vilket innebar att jag kunde prata tyska med min chef och tyska kollegor samt att jag tror det gjorde det ännu lättare för mig att hitta andra aktiviteter och vänner utanför arbetet. Jag passade på att prata tyska vid alla tillfällen som gavs och skulle definitivt säga att min tyska har blivit bättre, både privat och professionellt.
Martina Eichler trivdes så bra i teamet och med arbetsuppgifterna att hon nu valt att fortsätta utvecklas men stanna kvar på Electrolux.
– Just nu jobbar jag två dagar i veckan från kontoret i Stockholm samtidigt som jag läser klart min sista kurs på universitet. När jag är färdig börjar jag jobba på heltid i Tyskland igen. Det känns lite tidigt att säga redan nu men jag tror jag har hittat mitt drömjobb!
Till sist råder Martina andra studenter som funderar på att göra praktik i Tyskland:
– Sök, sök, sök! Många internationella företag har engelska som officiellt språk och det finns en stor grupp av människor som bor i Tyskland som inte pratar perfekt tyska där man hjälps åt med till exempel att ordna boende eller mobilabonnemang. Personligen älskar jag tyskarnas mentalitet som inte skiljer sig så mycket från den svenska mentaliteten som kanske många tror. Tyskarna värdesätter utlandserfarenhet och det gör dig även mer attraktiv på den svenska arbetsmarknaden.
E-post
Telefon
+46-8-665 18 61