Tre olika förpackningar, plast och kartong

Nyhetsbrev Internationell Recycling #1 2021

2021-03-01

I årets första utgåva av vårt nyhetsbrev kommer ni bland annat att kunna läsa om vårt webbinarium om nya krav för förpackningar i Tyskland den 16 mars och den nya EU-förordningen om märkning av plastprodukter avsedda för engångsbruk.

Webbinarium: Nya krav för förpackningar i Tyskland

Från 2021 respektive 2022 gäller nya regler för företag som säljer förpackade varor på den tyska marknaden. De nationella lagstiftningarna kring producentansvar för förpackningar ändras numera löpande i många EU-länder. Tysk-Svenska Handelskammaren arrangerar därför ett webbinarium den 16 mars som informerar svenska exportföretag om aktuella ändringar och vilka konsekvenser dessa får. Webbinariet är kostnadsfritt och anmälan görs här.

Här hittar du en sammanställning av de nya kraven:

Utökade krav på retur och återvinningsgrad i Tyskland

Den tyska regeringen planerar en översyn av lagstiftningen i syfte att minska mängden avfall från mat- och dryckesförpackningar gjorda i plast. Den viktigaste förändringen är att man kommer införa pant på alla engångsdryckesförpackningar. Vidare planeras en reglering från 2025 rörande en ökning av återvinningsgraden på PET-dryckesflaskor för engångsbruk som har en volym på upp till 3 liter. Dessa flaskor kommer endast att få släppas ut på marknaden om de består av minst 25 procent återvunnen plast. Från 2030 ska minst 30 procent av materialet vara återvunnet.

Genom att lagstifta om en obligatorisk andel återvunnet material ska marknaden för detta material gynnas och på så sätt skapa större incitament för innovationer inom återvinningsområdet. Förutom ovan nämnda förslag vill den tyska regeringen från 1 januari 2022 införa en reglering för leverantörer av förpackningar avsedda för hämtmat och -dryck som innebär att de är tvungna att erbjuda återanvändningsbara förpackningar som ett alternativ till engångsförpackningar i plast och engångskoppar - utan att ett högre pris tas ut. En pantavgift kan dock komma i fråga för denna typ av återanvändningsbara förpackningar.

Källa: Verpackungswirtschaft.de

Förbud mot försäljning av plastpåsar i Tyskland

Från den 1 januari 2022 förbjuds försäljning av plastpåsar i Tyskland. I framtiden får plastpåsar med en tjocklek på 15 till 50 mikrometer inte längre cirkulera på marknaden. De bästa alternativen är tygpåsar, återanvändningsbara väskor eller korgar. Lagstiftaren vill få bort engångsbruk överhuvudtaget. Papperspåsar skulle kunna ses som ett alternativ till plastpåsen men eftersom produktionen av papperspåsar orsakar en förhållandevis stor mängd koldioxidutsläpp och dessutom förbrukar mycket vatten under tillverkningsprocessen är detta inte aktuellt.

De så kallade lättviktspåsarna med en tjocklek på mindre än 15 mikrometer kommer inte att förbjudas eftersom det ännu inte finns något bra alternativ. De säkerställer hygienisk hantering av öppna livsmedel såsom kött- och korvprodukter, frukt och grönsaker och utan lättviktspåsarna ser man en risk för att företag skulle överförpacka öppna livsmedel i styck- eller gruppförpackningar om påsarna togs bort redan nu.

Plastpåsar med en tjocklek på mer än 50 mikrometer får fortsätta säljas. Dessa anser man vara lämpliga eftersom de kan användas flera gånger. Konsumtionen av plastpåsar i Tyskland har minskat under de senaste åren efter införandet av en påsavgift 2016.  År 2015 använde tyskarna 68 plastpåsar per person, idag är antalet endast 20.
Den nya förpackningslagstiftningen i kombination med det nyligen lanserade förbudet mot engångsplastartiklar är ytterligare steg på Tysklands väg mot att undvika avfall och konsekvent spara på resurserna.

Källa: Europaticker

EU-förordning om märkning av plastprodukter avsedda för engångsbruk

I slutet av 2020 utfärdade Europeiska unionen en ny märkningsförordning för det europeiska engångsplastdirektivet (EU 2019/904). Några viktiga ändringar som tas upp kommer att träda i kraft redan i år. Engångsplastprodukterna som omfattas av märkesförordningen har delats in i fem olika kategorier:

  • Förpackningar för sanitetsbindor
  • Förpackningar för tamponger med applikatorer
  • Förpackningar för våtservetter
  • Förpackningar och yttre förpackningar av tobaksprodukter med filter och även filter som säljs för användning i kombination med tobaksprodukter
  • Dryckesbehållare för engångsbruk 

Senast den 3 juli 2021 ska det på dessa plastförpackningar avsedda för engångsbruk finnas information om hur dessa tas omhand. Det måste även tydligt framgå av märkningen att produkten innehåller plast och att ett slarvigt hanterande av den använda produkten kan få negativa konsekvenser för miljön.

Tillverkarna har dispens till och med den 4 juli 2022 att uppfylla kraven och kan fram till dess använda sig av klistermärke för märkning av redan producerade varor utan fast tryck. Mer information om konkreta märkningsregler med avseende på exakt tryck och dess placering, storlek och grafisk design finns här. 

Bilden visar nya riktlinier angående märkning av plastprodukter

 

Europeiska kommissionen föreslår nya regler för batterier

I december 2020 lade EU kommissionen fram ett förslag till en ny batterilagstiftning. Denna kommer att omfatta alla typer av batterier och innehålla flera olika specifikationer och förhållningsregler. Man har valt att lägga fokus på hållbarhet under hela livscykeln och återvinning av batterier. Som exempel kan nämnas att kommissionen föreslår fastställda specifikationer för användning av mängden av olika material och återvunnet material, beständighet, insamling och återvinning av batterier i EU. Detta innebär även att industri- och dragbatterier bör vara laddbara från juli 2024.

Vidare föreslår EU kommissionen att insamlingsgraden för sålda batterier ska öka till 65 procent 2025 och 70 procent 2030. Undantag från detta är industriella batterier som måste ha en insamlingsgrad på 100 procent.  För material som kobolt, litium eller nickel finns redan höga återvinningsgrader uppsatta. För mer information och utkast till förordningen.

Källa: EU kommissionen

Sänkt avgift på wellpapp hos Norsk Resy i Norge

Det norska återvinningssystemet Norsk Resy AS har beslutat att från den 1 januari 2021 sänka ersättningen för förpackningar av brun fiber, det vill säga wellpapp och massiv kartong, från 20 öre till 8 öre per kilo. Bakgrunden till denna sänkning är att Resy har kunnat uppfylla sina lagstadgade skyldigheter på hög återvinningsgrad under det gångna året. Marknaden för försäljning av wellpapp och kartong för återvinning ser positiv ut eftersom konsumtionen i Europa och Asien ökar och en mer stabil situation väntas med marknadspriser som överstiger minimipriset för återvunna material.

Källa: Grønt Punkt Norge AS

Skatt på plastförpackningar i Storbritannien

Från den 1 april 2022 kommer Storbritannien att införa en skatt på plastförpackningar som innehåller mindre än 30 procent återvinningsbart material. Skattenivån kommer att vara 200 pund per ton. Plastförpackningsskatten innefattar förpackningar som både tillverkas inhemskt och importeras. För import tas skatten ut oavsett om plastförpackningen är fylld eller inte. Tillverkare och importörer av mindre mängder plastförpackningar får undantag från skatten på grund av att administrationsbördan för dessa företag inte står i förhållande till den totala skattevolymen. Det har ännu inte meddelats något gränsvärde. Syftet med skatten är att ge företag ett tydligt ekonomiskt incitament att använda sig av återvunnet material vid framställning av nya förpackningar, och därmed skapa en större efterfrågan på detta material. Skatten ska också leda till ökad återvinning och insamling av plastavfall för att undvika deponi eller förbränning.

Källa: Verpackungswirtschaft.de

Ändringar i Belgiens EPR-överenskommelse får konsekvenser för svenska exportföretag

Belgien har under hösten vidareutvecklat sina regleringar inom det utvidgade producentansvaret (EPR) för att ännu bättre förebygga och hantera förpackningsavfall. Från i år gäller nya återvinningsmål som till och med är hårdare än kraven uppsatta i EU:s förpackningsdirektiv. Vidare kommer anpassade avgifter att införas där mer miljövänliga förpackningsalternativ gynnas på ett liknande sätt som i flera andra EU-länder. Det viktigaste tillägget för svenska företag att känna till är att även utländska företag kommer att inkluderas i definitionen som tillverkare. Svenska exportföretag har därmed ett producentansvar. Tysk-Svenska Handelskammaren kan bistå med rådgivning och praktisk hjälp.

Källa: Landbell Group

Naturvårdsverket lanserar e-tjänst för förpackningsproducenter

Svenska och utländska företag som fyller en förpackning eller avsätter en förpackad vara på den svenska marknaden har sedan årsskiftet 2020/21 en skyldighet att registrera sig hos Naturvårdsverket och även att betala en årlig tillsynsavgift. För att underlätta denna process lanserar nu Naturvårdsverket en ny e-tjänst som är tillgänglig för alla berörda företag. De nya reglerna gäller för alla typer av företag, från enskild firma till multinationella företag. För att kontrollera att de nya bestämmelserna efterlevs kommer Naturvårdsverket att utföra tillsyn i form av till exempel branschspecifika tillsynskampanjer, tips från allmänheten och stickprov.

Syftet med registreringen av förpackningsproducenter är ett led i att minska förpackningarnas negativa påverkan på miljön och att försöka uppnå Sveriges materialåtervinningsmål och därmed främja den cirkulära omställningen.

Mer information och länk till registreringen hittar ni hos Naturvårdsverket.

Källa:  Naturvårdsverket

 

Tysk-Svenska Handelskammarens nyhetsbrev Internationell Recycling publiceras sex gånger om året och är en helt kostnadsfri tjänst. Vi informerar om aktuella frågor inom recycling, med speciell inriktning på frågor kring insamling och återvinning av förpackningar, i Tyskland, Sverige och Europa. Vi belyser också produktåtervinning samt olika användningsområden av logotyper som finns på dagens förpackningar.

För att följa utvecklingen inom recycling och för att sammanställa information för detta nyhetsbrev bevakar vi tyska, svenska och europeiska facktidskrifter och nyhetsblad.

Prenumerera på nyhetsbrevet här!

Här hittar du alla utgåvor samlade på ett ställe.

Ytterligare information kring återvinning får du på telefon 040-304940, på vår hemsida eller via e-post till vårt licenskontor.

 

Kontakt

Eva Trulsson

Miljörapportering

Telefon:
+46-40-30 49 45
Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält