Ett collage bestående av tre bilder: En cykelhjälm med inbyggd belysning, en badrumsspegel med inbyggd lampa, två smarta klockor

Foto: Ciclismo Italia/Simon Law/Robert Scoble/Flickr.com

Nya WEEE-krav i Tyskland från sommaren 2018

2018-04-12

Implementeringen av WEEE-direktivet (Waste Electrical and Electronic Equipment) har genomförts i EU, vilket ställer nya krav på svenska exportföretag. I flera länder har arbetet påbörjats med att göra om dagens tio produktkategorier till sex. I Tyskland är det nu klart hur produktklassificeringen ska ske från och med den 15 augusti 2018.

Numera innefattas samtliga elektriska och elektroniska produkter enligt det så kallade open scope-konceptet. Detta innebär att även möbler och kläder med en elektrisk funktion kan behöva registreras och redovisas.

Det är viktigt att känna till att företag, deras produkter och varumärken måste vara korrekt registrerade för att kunna marknadsföras och säljas. Kom ihåg att producentansvaret berör den svenska exportören som avsätter varor i Tyskland.

Detta innebär att flera tusen företag måste genomföra denna process under 2018 och enligt det tyska WEEE-registret måste totalt 39 000 produktregistreringar ses över. Handläggningstiden kommer att vara lång (upp till 12-15 veckor) och registret ger inte något tidsuppskov.

Tysk-Svenska Handelskammaren har sammanställt en handlingsplan med olika deadlines där företag kan få en bra överblick över allt de behöver veta om den nya lagstiftningen ElektroG och den aktuella produktklassificeringsprocessen.

Kontaktperson

Norman Karsch

Miljörapportering | International Key Account Manager

Telefon

+46-40-30 49 41