Foto: Jan Ramroth/Tine Steiss/Patrik Tschudin/Flickr.com

Skärpta återvinningskrav för elektronik i Tyskland

2015-07-31

Från senare i höst måste elektroniktillverkare och -handlare med verksamhet i Tyskland ta större ansvar för återvinningen. Fler uttjänta produkter ska samlas in och hanteras på ett miljöriktigt och resurseffektivt sätt.

Tyska förbundsdagen röstade i början av juli igenom en reform av lagen om elektriska och elektroniska produkter (Elektro- und Elektronikgerätegesetz, ElektroG). Därmed omsätter Tyskland det europeiska WEEE-direktivet (Waste of electrical and electronic equipment), som Sverige implementerade redan i höstas, och skapar nya nationella regler för hanteringen av elektronikavfall.

– Med den nya lagen kommer ännu färre gamla apparater att hamna i hushållssoporna och istället tas omhand på ett miljövänligt sätt. Det skonar miljön och sparar resurser, sade Tysklands miljöminister Barbara Hendricks efter parlamentsbeslutet.

Handlare måste ta emot avfallet

För att förhindra att konsumenterna väljer att kasta sina gamla brödrostar, tv-apparater eller smartphones i soptunnan ska det bli enklare att lämna in dem till återvinning. Bland annat kommer större handlare med en försäljningsyta för elektronik på mer än 400 kvadratmeter att bli förpliktigade att kostnadsfritt ta emot kundens uttjänta vara när hen köper en motsvarande ny produkt. Mindre prylar såsom mobiltelefoner, rakapparater eller laddare måste till och med tas emot utan att kunden köper någonting.

E-handlare påverkas också av de nya reglerna. Även de måste ge konsumenterna möjlighet att lämna in elektronikavfall gratis men kan välja själva hur de vill organisera kretsloppet. Företagen kan till exempel samarbeta med fysiska butiker, sociala organisationer eller lokala återvinningsprojekt eller erbjuda returer via sina logistikpartner. Grundregeln är att inlämningsställena ska ligga ”inom rimligt avstånd” till kunden.

Hantera själv eller skicka vidare

Handlarna kan sedan välja om de vill ta hand om återvinningen själva eller om de vill skicka vidare avfallet till tillverkarna eller de kommunala sophanteringsbolagen. Försäljning till utlandet som andrahandsvaror kommer bara att vara tillåtet om samtliga produkter som ska exporteras är kontrollerade och fortfarande fungerar. Detta för att minska den omfattande illegala utförseln av elskrot som har bidragit till miljö- och hälsoproblem i flera utvecklingsländer.

Om inte handlaren ser till att elektronikavfallet återvinns är det tillverkaren som har ansvaret för att hanteringen sker på ett korrekt och miljövänligt sätt. För att säkerställa detta måste alla företag registrera sig och lämna en finansiell garanti hos det tyska WEEE-registret EAR (Stiftung Elektro-Altgeräte Register) innan de får börja sälja sina produkter i Tyskland. Producentansvaret för mängden avfall som de sedan har att hantera kan de överföra till så kallade återvinningssystem genom att teckna ett avtal samt redovisa och betala återvinningsavgifter.

Nya krav på utländska tillverkare

En viktig ändring gällande EAR angår utländska tillverkare utan filial eller kontor i Tyskland. Dessa kan inte längre registrera sig innan de antingen har grundat ett tyskt bolag eller anlitat och anmält ett ombud i Tyskland. Företag som redan är registrerade hos EAR måste uppfylla samma krav senast sex månader efter att den ändrade lagen har börjat gälla.

Totalt producerar tyskarna ungefär 23 kilo elektronikavfall per person och år. Miljömyndigheten Umweltbundesamt uppskattar att det för närvarande bara är 8,8 kilo per invånare som samlas in och tas om hand. Med reformen, som även omfattar att medborgarna ska få mer information om var de olika inlämningsställena finns, ska siffran nu öka avsevärt. Lagändringen väntas träda ikraft i oktober eller november i år.

 

Tysk-Svenska Handelskammarens avdelning Återvinning & Förpackningar hjälper svenska exportföretag sedan 2005 med information och praktisk hjälp om ansökningsförfarandet, registrering av produkter samt beräkning och redovisning av återvinningsavgifter. Vill du veta mer om vad vi kan göra för ditt företag? Kontakta gärna avdelningschef Norman Karsch för en personlig rådgivning.

Kontakt

Norman Karsch

Miljörapportering | International Key Account Manager

Telefon:
+46-40-30 49 41
Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält