Blomsterbukett och frön för odling

Foto: Nelson Garden/Vibeke Svenningsen

Trädgårdsprukter från Stihl

Foto: Stihl

Katalog med produkter från Grimsholm

Foto: Grimsholm

Med känsla för hemmafix: Tysk-svensk trädgårdstrend blomstrar

2021-07-05

I tider av begränsade resmöjligheter och hemarbete som en del av det nya normala fortsätter många att satsa tid och pengar på att skapa en trivsam hemmiljö genom renovering och odling. Tillsammans med tre medlemsföretag tog Tysk-Svenska Handelskammaren tempen på denna glödheta marknad.

Den ökade vaccinationstakten i samhället påverkar handelns framtidstro positivt, enligt färska siffror från Svensk Handel. Ett segment som stått starkt genom hela pandemin är hem och trädgård. I Sverige ökade blomster- och trädgårdshandeln sin försäljning med knappt 20 procent första kvartalet 2021 jämfört med samma kvartal 2020 och försäljningen i Tyskland uppvisar en liknande trend. Vi samlade några expertröster för både en lägesbeskrivning och en trendspaning.

Lovisa Back är kommunikation- och hållbarhetschef på Nelson Garden i småländska Tingsryd. Enligt henne har 2021 trots alla utmaningar varit ett bra år försäljningsmässigt, då intresset för odling ökat.

Lovisa Back Nelson Garden

– Den mest troliga orsaken är att vi helt enkelt är hemma mer. Vi hoppas och tror att intresset håller i sig och allt pekar på det, i stort sett alla håller på med det i någon form. Det är ju fantastiskt att odla och ju fler som upptäcker det desto roligare!

 

Samma bild ger Sara Andersson, ekonomichef på Grimsholm, hemmahörande i halländska Falkenberg, som tillägger att prisutvecklingen på marknaden också spelar in:

Sara Andersson

– Vi upplever att hushåll bryr sig mer och mer om sin trädgård i takt med att det utvecklats bra trädgårdsmaskiner och andra hjälpmedel till överkomliga priser, vilket i sin tur gör att produkterna blir tillgängliga för många fler.

 

Även det anrika tyska familjeföretaget Stihl, vars svenska dotterbolag sedan 1987 finns på plats utanför Göteborg, märker av det ökade trycket.

Kjell Svensson

– Vi ser en väldigt hög efterfrågan på våra produkter. Många väljer att stanna hemma och investera sina semesterpengar i hem och trädgård. Det har såklart en positiv påverkan för oss och vår bransch, säger Kjell Svensson, vd för Andreas Stihl Norden AB.

 

Heta trädgårdstrender

Att hemmet och trädgården har fått ett uppsving sedan coronapandemins utbrott tycks det inte råda någon tvekan om och svenskarna hittar nya intressen i utvecklingen.

– Även om intresset för att odla grönsaker är fortsatt starkt märker vi att allt fler vill odla blommor, framför allt sorter som uppskattas av pollinatörer eller gör sig fint i bukett, säger Lovisa Back.

Också Grimsholm, med sitt nischade tillbehörssortiment, rider på trädgårdens framgångsvåg:

– Trenden med robotgräsklippare har påverkat vårt bolag mycket positivt. Detta år går till historien med en tillväxt på hittills hela 125 procent. Vår verksamhet och vårt koncept slår igenom ordentligt i hela Europa nu med distribution i mer än 20 länder, säger Sara Andersson.

Kjell Svensson lyfter att hållbarhetsaspekter speglas i trädgårdsarbetet. 

– Vi märker att många väljer att köpa batteriprodukter för att minska miljöbelastningen och investera i högkvalitativa produkter som håller länge samt i produkter som är snälla mot både familj, grannar och naturen. Konsumenterna vill ha tystgående och kraftfulla produkter som gör ett bra jobb och ger ett fint resultat.

Experternas bästa tips

Vilka är då de oumbärliga produkterna för att få stil på trädgårdsarbetet och vad ska vi plantera?

Sara Andersson: Utan tvekan vår signalkabel för installation och drift av robotgräsklippare. Det är en av de bästa kablarna som finns på marknaden med hela 10 års garantitid.

Kjell Svensson: Vår prisbelönta robotgräsklippare STIHL iMOW. Den finns i en rad olika modeller. Därtill har vi våra batterisystem där ett batteri smidigt fungerar till flera maskiner som exempelvis lövblåsare, grästrimmers, häcksaxar, gräsklippare och motorsågar.

Lovisa Back: Nu under sommaren passar det fint att så sommarmorötter och sockerärter för en sen skörd. Sockerärterna kan med fördel odlas mot ett jutenät. Där klättrar plantorna bra och nätet kan så småningom läggas på komposten. Under sensommaren är det fantastiska tider för sådd av snabbväxande grönsaker som sallad, pak choi, spenat och rädisor. Allt fungerar att odla i kruka!