Folker Hellmeyer på scenen under Tysk-Svenska Handelskammarens seminarium i Almedalen 2016

Folker Hellmeyer under Tysk-Svenska Handelskammarens Almedalenseminarium

Folker Hellmeyer: Brexit är en stor chans för EU

2016-07-07

Utan Storbritannien finns chansen för mer politisk integration i EU. Brexit kommer att bli katalysatorn för en ny Europeisk Union. Det förutspådde Folker Hellmeyer, chefekonom vid Bremer Landesbank, under Tysk-Svenska Handelskammarens seminarium i Almedalen i måndags. Han presenterade även överraskande positiva siffror om det ekonomiska läget i Europa.

– Var Storbritannien ekonomiskt starkt när landet gick med i EU 1973? Nej. Har de någonsin bidragit till den europeiska integrationen? Absolut inte. Har landet alltid krävt specialkonditioner för medlemskapet? Ja. Det kommer att vara bra för oss som är kvar i unionen att de lämnar. Vi kommer förmodligen att tjäna på det ekonomiskt, finansplatsen London kommer att tappa mot Frankfurt, Paris eller Dublin och antagligen kommer Storbritannien att behöva betala mer pengar till EU än förut utan att kunna vara med och påverka besluten. Jag kan inte förstå varför så många säger att Storbritanniens utträde är en risk – det är en stor chans för EU, sade Folker Hellmeyer.

Regeringen bär ansvaret

Tysk-Svenska Handelskammaren hade bjudit den frispråkige tyske chefekonomen och ofta anlitade ekonomiska kommentatorn till Visby och Almedalsveckan för att ge besökarna på handelskammarens seminarium en utblick på EU och dess aktuella politiska och ekonomiska utmaningar. Efter den brittiska folkomröstningen kretsade en stor del av Folker Hellmeyers utläggningar kring ämnet Brexit. Enligt honom är det tydligt vem som bär ansvaret för den rådande situationen:

– Regeringen i Storbritannien var inte förberedd på resultatet av omröstningen. Detta var den mest amatörlika politiska manövern i västvärlden sedan 1945. Jag har aldrig sett en så låg nivå av politisk professionalism i hela mitt liv.

EU står sig bra ekonomiskt

Folker Hellmeyer tror inte att fler länder kommer att vilja följa det brittiska exemplet och lämna unionen nu när baksidorna tydligt visar sig. Dessutom ser han resten av Europa på god väg ekonomiskt.

– Vartenda land i eurozonen och även Sverige har förbättrat sin konkurrenskraft under de senaste åren. Anledningen är att nästan alla har genomfört framgångsrika strukturreformer, som Storbritannien och USA till exempel inte har gjort, och som börjar ge effekt. Vi har nu den lägsta arbetslösheten i EU sedan 2011. Medan dynamiken i världsekonomin pekar nedåt går vi åt motsatt håll. Detta ger oss lite andrum så att vi kan hjälpa de många människorna som har kommit till oss på sistone, avslutade Folker Hellmeyer.