Glühlampe im Sonnenuntergang

Entreprenörsanda och humanism möts hos våra medlemmar

2020-04-02

Hela näringslivet befinner sig mitt i coronaturbulensen och ett slut är ännu inte i sikte. Vi har här samlat några utvalda exempel på medlemsföretag, som alla symboliserar hur mycket som kan åstadkommas med hjälp av sammanhållning och kreativitet, även, eller kanske just när, vindarna blåser som starkast.

Lastbilstillverkaren Scania har skickat permitterad produktions- och logistikpersonal till Getinge, för att hjälpa medicinteknikbolaget att snabbt öka produktionen av respiratorer. I en intervju betonar Scanias vd Henrik Henriksson vikten av att hjälpas åt. Hotellkedjan Elite väljer att erbjuda hotellrum till kraftigt subventionerade priser till personer i ålderskategorin 70+, då Folkhälsomyndigheten bedömer att detta är en riskgrupp, samt till vårdpersonal i behov av evakueringsboende. Enligt vd David Halldén har erbjudandet två syften: att bidra till samhällsnytta och samtidigt skapa arbete för så många av Elites medarbetare som möjligt.

Klädjätten H&M har tvingats stänga 2500 butiker runt om i världen, men plockar samtidigt fram entreprenörsandan: På grund av det skriande behovet av skyddsutrustning i vården ställer man om sin produktions- och logistikkedja, först ut blir ansiktsmasker som ska levereras från Kina till Europa. I tider av inställda mässor har Region Stockholm tillsammans med Försvarsmakten byggt ett komplett fältsjukhus i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö som är tänkt att användas i nödfall. Linde har i rekordhastighet inrättat en gasinstallation för att leverera medicinskt syre till detta fältsjukhuset.

Volvo permitterar all personal och håller stängt i sex veckor, men donerar också 10 000 skyddsmasker till coronavården. Enligt Christina Zander på Volvo behöver sjukvården skyddsmasker och då gick företaget igenom sina lager. På sin hemsida understryker den hårt ansatta konsertarrangören FKP Scorpio att de trots intäktsbortfallet kommer att återlösa samtliga biljetter till eventuella inställda evenemang. Restaurang Knut tvingas tyvärr stänga ner luncherna, men fortsätter laga härlig mat och erbjuder i stället hemleverans.

Positiva nyheter trots krisen

Matjätten Lidl säljer livsmedel som aldrig förr och Cargo Care Scandinavia AB ser till att hyllorna är välfyllda trots kundernas hamstring. Men Lidl nöjer sig inte med att göra goda affärer utan har även startat ett unikt branschöverskridande samarbete med Nordic Choice Hotels, där medarbetare som blivit varslade på grund av krisen i besöksnäringen rekryteras.

Och även om försäljningen i den fysiska bokhandeln dyker så finns det inspirerande exempel på att litteraturen ändå hittar sina läsare/lyssnare, till exempel Bookbeat, som erbjuder svenska elever gratis tillgång till tjänsten under två månader, för att underlätta undervisning och lärande på distans. Detaljhandelsföretaget Rusta rapporterar ökad försäljning trots krisen, samtidigt som man uttrycker stor ödmjukhet inför situationen. Och sist men inte minst Bosch, som har utvecklat ett snabbtest för covid-19. Testet, vars resultat föreligger inom några timmar, ska finnas tillgängligt redan nu i april.