Hanna Närhi på Knippers Helbigs kontor i Stuttgart

Hanna Närhi på Knippers Helbigs kontor i Stuttgart.

Emil Possehl-stipendiat fick jobb i Tyskland direkt efter praktiken

2018-09-21

Hanna Närhi studerade till civilingenjör vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg när hon tilldelades ett stipendium ur Senator Emil Possehls stipendiefond av Tysk-Svenska Handelskammaren för att skriva sitt examensarbete på byggnadsingenjörsföretaget Knippers Helbig GmbH i sydtyska Stuttgart. Nu har hon nyligen lämnat in sitt exjobb – och direkt fått fast anställning på företaget.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Hur gick det till när du ordnade en praktikplats i Tyskland?

Hanna Närhi: Min första praktikplats som jag började på i september 2016 ordnades via Chalmers. Efter ett halvår i Stuttgart tipsade en klasskamrat från Chalmers om en praktikplats på Knippers Helbig. Då skickade jag in min ansökan, fick komma på intervju och blev anställd som praktikant ganska direkt.

Hur blev du mottagen av företaget i Stuttgart?

Jag upplevde att jag blev väldigt bra mottagen på kontoret och också att de förväntade sig att jag skulle göra ett bra jobb. I början av min praktik på Knippers Helbig jobbade jag på ett specifikt projekt där jag fick vara med och bygga en komplex parametrisk modell för att göra beräknings- och BIM-modeller (Building Information Model, 3D-modeller som innehåller geometri men också information om byggnadsdelarna (material, dimensioner, kostnader) och byggprocessen). Jag började direkt på projektet och fick stor kreativ frihet och kände att jag fick ganska stort ansvar. Jag har också fått möjlighet att arbeta i flera olika projekt av olika karaktär och möjlighet att fördjupa mina kunskaper ännu mer.

Vilken betydelse hade stipendiet ur senator Emil Possehls stipendiefond för dig?

Stipendiet var otroligt betydelsefullt för mig. Jag studerade utan studiemedel sista läsåret så det betydde väldigt mycket för mig att jag kunde fokusera på examensarbetet utan att känna att jag var tvungen att arbeta extra. Och i och med att Air Berlin gick i konkurs blev det dyrare att resa mellan Göteborg och Stuttgart. Tack vare stipendiet kunde jag åka till Göteborg och ha möten med min examinator på plats vilket var väldigt värdefullt för mitt examensarbete.

Vad förvånade dig mest med arbetet på ett tyskt företag?

Jag hade många föreställningar om hur det kan vara att jobba i Tyskland, att det skulle vara väldigt strikt och traditionellt. Men på min arbetsplats är det väldigt annorlunda från hur jag föreställde mig det. Det är ett ganska litet företag så man träffar alla kollegor. Vi har ett öppet kontorslandskap där alla sitter blandat och det är väldigt trevlig stämning. Men det som förvånade mig mest är nog att vi har fikapaus (Kaffeepause) varje dag klockan tre! Då träffas alla, tar en kopp kaffe eller te och ofta är det någon som passar på att presentera något av alla projekt vi jobbar med.

Vilka råd vill du ge till andra svenska studenter som funderar på att praktisera eller jobba i Tyskland?

Bara kör! Innan jag kom hit kunde jag ingen tyska och var lite orolig över det, men det gick bra. Man måste inte kunna felfri tyska, de flesta här kan bra engelska. Sedan är det ju väldigt bra att lära sig lite tyska ändå eftersom man lättare kommer in i samhället då. Och till sist vill jag tipsa om att resa och se sig omkring. Det är lätt att resa i Tyskland och särskilt i södra Tyskland är det nära till resten av Europa.

Kontakt

Aino Weber

Member Services | Affärsområdeschef

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Ange de tecken som visas i bilden.
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält