”Återhämtning” - V, U, W, K eller L?

2022-10-13

Vad säger tidigare konjunkturmönster oss om den tuffa ekonomiska situationen Tyskland befinner sig i? Hur kommer den ekonomiska uppgången se ut? Hubert Fromlet siar om framtiden och tar med läsaren på en genomgång där betydelsen av bokstäverna i rubriken står i fokus.

Det är fortfarande relativt lång tid kvar tills en ekonomisk återhämtning kan bli synlig i den tyska ekonomin, kanske dröjer det ett eller två år, i värsta fall längre än så.

"Likväl kan det vara intressant att titta redan nu på olika historiska uppgångsmönster."

Utvecklingen av en del tunga exogena faktorer som bestäms utanför Tysklands gränser gör det omöjligt att idag kunna förutse den kommande recessionens längd och än mindre den därefter kommande uppgångens styrka och längd. Likväl kan det vara intressant att titta redan nu på olika historiska uppgångsmönster.

Hur kan Tysklands nästa konjunkturuppgång se ut?

Givetvis kan i dagsläget inte sägas något konkret om den framtida tyska uppgångens start, förlopp och styrka. Utvecklingen av många avgörande internationella och inhemska tillväxtpåverkande faktorer förblir tills vidare alltför osäker.

"Bokstaven bör således jämställas med förloppet i en konjunkturnedgång och en uppgång."

Likväl kan det vara meningsfullt att redan nu bekanta sig med historiska uppgångsmönster. Oavsett om man alternativt betraktar ett V-, U-, W-, K- eller L-utseende så har alla dessa olika uppgångsmönster tidigare förekommit. Bokstaven bör således jämställas med förloppet i en konjunkturnedgång och en uppgång. Nedan beskrivs de olika bokstavsalternativen med ett försök att sätta dessa i ett tyskt sammanhang:

V:                                                                                                                                    

Snabb och kraftig nedgång men lika snabb och stark återhämtning. Redan efter kort tid har tillväxten kommit tillbaka till trendlinjen från före recessionen. 

För Tysklands del: Högst sannolikt inte längre ett nåbart scenario för  ekonomin.

U:                                                                                                                                

U-scenariot är inte så olikt V-scenariot. Den stora skillnaden är att dalgången blir mer långdragen, det vill säga att det tar längre tid från inträdet i konjunkturbotten fram till återhämtningens början. Men det handlar om det minst negativa alternativet för den tyska ekonomin.

För Tysklands del: Detta scenario är fortfarande möjligt, men tiden rinner iväg.   

W:

En W-konjunkturcykel med ”ned, upp, ned igen och upp igen” är vanligen svårtolkad. Det gäller inte initialt då den nedåtriktade konjunkturpilen fortfarande kan utvecklas till andra bokstavsvarianter. Sedan blir det vanligen för komplicerat att arbeta med w-varianten, som tillhör de mer gynnsamma.

För Tysklands del: Fortfarande kan Tyskland klara denna variant, men i så fall med små marginaler.

K:                                                                                                                                       

K-likheten antyder att ekonomins totala återhämtning likväl kan gå i två riktningar som k-ets högersida – i praxis mestadels uppåt men också nedåt för viktiga sektorer, vilka trots den allmänna uppgången fortsätter präglas av stagnation eller recession.                                                                                                                             

För Tysklands del: K-alternativet måste ses som realistiskt, såvida inte positiva förändringar kommer från flera fronter samtidigt, exempelvis i Ukraina och i kampen mot inflationen. Likväl: hellre K än L.

L:                                                                                                                                    

Här har vi det tråkigaste alternativet med stagnation eller mycket svag tillväxt.                         

För Tysklands del: L-utseendet kan tyvärr inte uteslutas under rådande förutsättningar. Någon eller några av dagens påtagliga tillväxthinder måste försvinna eller bli mindre märkbara för att L-utvecklingen inte ska sätta sig alltför länge.

Sammanfattning: att följa upp återhämtningsprofilen kan löna sig

För Tysklands vidkommande förefaller återhämtningsalternativen K, L och kanske också W som mest sannolika. Ett riktigt brett U kvarstår nog endast teoretiskt.

Självfallet har analyser av begynnande konjunkturuppgångar sina begränsningar, framför allt av fördröjningsskäl. Inte minst vid brådskande investerings- eller andra något mer långsiktiga kommersiella beslut behöver dock ekonomernas statistiska snabbtolkningar kompletteras med lite mer trendmässigt orienterat underlag enligt ovan, exempelvis vad gäller styrkan och uthålligheten i den nyfödda tillväxten.

Kontakt

Hubert Fromlet

Affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält