Texten "Tyskland inför valet" framför en bild på tyska Bundestag

Valet i Sachsen-Anhalt överraskar

2021-06-07

Gårdagens valresultat i Sachsen-Anhalt visar att CDU blir största parti och AFD näst största parti. I och med detta resultat – hamnar valet till förbundsdagen i en ny dager? Senior Advisor Hubert Fromlet kommenterar.  

Valet till den östtyska delstaten Sachsen-Anhalt den 6 juni bjöd på en del överraskningar. CDU:s tydliga valseger med den regerande och populäre ministerpresidenten Reiner Haseloff i spetsen bör nämnas i det främsta rummet. Även liberala FDP med sitt återinträde i delstatsparlamentet borde vara till freds med valresultatet.

Till delstatsvalets förlorare räknas framför allt vänsterpartiet Die Linke och Socialdemokraterna (SPD). Även De gröna med förbundskanslerkandidaten Annalena Baerbock har anledning att vara besvikna. Klimatfrågor går ännu inte riktigt hem i östra Tyskland.

Delstatsvalet i Sachsen-Anhalt den 6 juni 2021

  Prel resultat* Prognos** Förbundsdagsval om nu på söndag***
CDU 37,1 (29,9)  30 26 (inkl bayerska CSU)
AFD (höger) 20,8 (24,3) 23 12
Die Linke (v) 11,0 (16,3) 11,5 6
SPD 8,4 (10,6) 10 17
FDP (lib) 6,4 (4,9) 6,5 12
De gröna 5,9 (5,2) 9 21


* Preliminärt slutresultat. Inom parentes siffrorna från delstatsvalet 2016.
** Prognos från den 3 juli
*** INSA-enkät från den 6 juni

Tolkningar varierar med resultatet               

Givetvis präglas resultaten av tyska delstatsval ofta av regionala infallsvinklar men sällan helt och hållet. Mot denna bakgrund förvånar det föga att de olika partiernas topprepresentanter på central nivå gärna kopplar det egna partiets framgång på delstatsnivå även på centrala faktorer, i det aktuella fallet på unionspartiernas kanslerkandidat Armin Laschets insatser.

Å andra sidan kan noteras att ledande socialdemokrater och miljöpartister på central nivå inte alls är benägna att ge den egna politiken och strategin någon form av ansvar för de svaga valsiffrorna i Sachsen-Anhalt. Socialdemokraterna hänvisar istället till de starka siffrorna som förbundskanslerkandidaten Olaf Scholz personligen får i olika enkäter. Och De gröna vill absolut inte dra någon slutsats som relaterar Sachsen-Anhalts och det svaga miljöintresse som verkar råda i östra Tyskland till det kommande förbundsdagsvalet. Man kan ifrågasätta om De gröna fortfarande har en chans att bli det största partiet i förbundsdagsvalet den 26 september.

Så återstår de liberala FDP samt ytterlighetspartierna på höger- och vänstersidan, det vill säga AFD och Die Linke som förenar cirka en tredjedel av väljarna. Avseende liberala FDP är nog slutsatsen befogad att partichefen Lindner genom sin tydlighet plockat poäng även i Sachsen-Anhalt och att han troligen kommer att göra det också i hela Tyskland vid förbundsdagsvalet. FDP kan också mycket väl komma att framstå som en attraktiv regeringspartner i Berlin, vilket inte kommer att bli fallet för AFD.

Sammanfattningsvis kan CDU:s Laschet och FDP:s Lindner känna sig nöjda med valresultatet i Sachsen-Anhalt men definitivt inte SPD: s finansminister Scholz. Samtidigt måste De gröna ånyo ta med sig erfarenheten att man ofta tappar procenttal i de faktiska valresultaten jämfört med opinionsmätningar före valet.

Än så länge är förbundsdagsvalet inte avgjort. Det är dock tydligt att De gröna och SPD måste rycka upp sig ordentligt under de närmaste månaderna. I detta avseende har förbundsdagsvalet efter Sachsen-Anhalt delvis hamnat i en ny dager.

CDU kommer att leda Sachsen-Anhalts nästa regering

Det borde stå klart att CDU och Haseloff åter kommer att leda Sachsen-Anhalts kommande regering. Följande koalitioner är just nu matematiskt tänkbara (om AfD räknas bort):

CDU – SPD – FDP            (”Deutschland-koalition”)

CDU – SPD – De gröna     (”Kenya-koalition”)

CDU – FDP –  De gröna    (”Jamaica-koalition”)

CDU –  SPD                       ("Groko")

Det är känt att CDU vanligtvis prioriterar koalitioner med FDP om det är praktikabelt. Det är för övrigt också CDU-ordföranden Laschets position gentemot liberalerna.

 

Detta är artikel nummer tio i en artikelserie av Hubert Fromlet inför det tyska valet som äger rum 26 september.

Kontakt

Hubert Fromlet

Affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren