
Foto: Ian Taylor / Unsplash
Tyskland fortsatt Sveriges största handelspartner
2023-04-05
Tyskland var också 2022 Sveriges viktigaste handelspartner. Liksom tidigare år ligger Tyskland på första plats när det gäller import av varor, och även vad gäller den svenska exporten ligger Tyskland i topp tillsammans med Norge. Exporten till Tyskland ökade med knappt 20 procent och importen ökade med runt 15 procent i jämförelse med 2021, visar statistiken från SCB.
Den nyligen publicerade svenska handelsbalansen av SCB visar läget i den svenska utrikeshandeln samt utveckling och trender under 2022. Effekterna av energikrisen och Ukrainakriget präglade handeln och ekonomin. Värdet av Sveriges totala varuexport ökade med 23 procent 2022, medan värdet av varuimporten var 27 procent högre än 2021. Varuexporten värderas till 1999 miljarder kronor och varuimporten till 2045 miljarder kronor.
Sveriges viktigaste handelspartner
Tyskland förblir Sveriges viktigaste handelspartner 2022 med en total handelsvolym (varor och tjänster) på 670 miljarder kronor, en ökning med runt 20 procent i jämförelse med 2021. I varuhandeln med Tyskland ligger värdet av den svenska exporten på 203,5 miljarder kronor medan värdet av importen är 313,8 miljarder kronor. Det innebär att exporten har ökat med knappt 20 procent och importen har ökat med knappt 15 procent jämfört med föregående år.
Sammanställning av Sveriges största handelspartner:
- Tyskland
- Norge
- Nederländerna
- Danmark
- USA
Sett till importen toppas listan av Tyskland (15,3 procent av den totala exporten), följt av Norge (12,4 procent) och Nederländerna (10,6 procent). De tre största exportmarknaderna 2022 utgjordes av Norge (10,8 procent av den totala exporten), Tyskland (10,2 procent) och USA (9,2 procent).
Ökad handel av varor med Tyskland
Transportsektorn, som drabbades hårt under coronapandemin, har återhämtat sig och importen steg med 10 procent jämfört med föregående år, med positiva tendenser för personbilar (+6,5 procent), lastbilar och specialfordon (+15 procent) samt delar och tillbehör till motorfordon (+14 procent). Importen av läkemedel och mediciner låg kvar på ungefär samma nivå som tidigare, maskiner och utrustning ökade med drygt 6 procent och även produkter från den kemiska industrin visade starka siffror (+34 procent). Medan exporten av farmaceutiska produkter i princip låg stilla 2021 sågs en ökning på 41 procent för 2022. Den negativa trenden inom kategorin bilar (-7,3 procent) och biltillbehör (-5,7 procent) fortsatte, medan lastbilar och specialfordon visar en exportökning på 41 procent. Den omsättningsstarka exporten av papper och kartong återhämtade sig från sin negativa tillväxt (+33 procent) och även exporten av spannmålsprodukter ökade (+34 procent).
Handeln med tjänster allt viktigare
Nästan en tredjedel av Sveriges utrikeshandel utgörs av handel med tjänster inom transport, resor, finans, försäkring, IT och telekommunikation. Den snabba tekniska utvecklingen i världen gör att tjänstehandeln växer betydligt snabbare än Sveriges utrikeshandel med varor. Efter coronapandemins lågkonjunktur har Sveriges inrikes- och exporthandel med tjänster återhämtat sig. Exportsiffrorna för tjänster visar att handeln med Tyskland har ökat till 65 miljarder kronor, det vill säga en ökning på 40 procent jämfört med föregående år. Importen landade på 88 miljarder kronor och ökade således med 34 procent i jämförelse med 2021. Särskilt den svenska resebranschen har återhämtat sig med anledning av hävda restriktioner. Exporten och importen av tjänster som researrangemang, transporter, boende och utflykter har mer än fördubblats.