En bild på träråvara

Foto: Joel Dittmer / Södra Skogsägarna

Turbulent vår för trävarumarknaden – men ingen virkesbrist

2022-04-07

På skogsbolaget Södra är det högt tryck på både pappersmassa och virke. När nu europeisk import från Ryssland och Belarus har fallit bort och ska kompenseras med andra leverantörer skapar det turbulens på trävarumarknaden. Men det är ingen brist på virke i Europa försäkrar Skogsindustrierna. Europa har en sågverksproduktion som överstiger den egna konsumtionen.

Danske Bank har i en artikel i Svenska Dagbladet nyligen varnat för virkesbrist och stigande priser ute hos bygghandlarna. Lägesbilden har förändrats i spåren av vad som nu sker i Ukraina.

Skogsbolaget Södra har haft en stigande efterfrågan på sina produkter under en lång tid, vilket bland annat fått till följd att de investerat i en ny fabrik för korslimmat trä som kör igång i höst.

– Vi ligger på en konstant hög produktionsnivå i våra industrier och marknaden för hållbara produkter av trä och papper växer, säger Casper Danielsson, presschef på Södra. Vi har en stabil råvarubas hos våra 52 000 medlemmar och ser i nuläget ingen brist på tillförseln framöver.

Däremot tror Danielsson att det kan bli höjda konsumentpriser på grund av den stora efterfrågan. Hos Södra går 80 procent på export redan idag, där Tyskland är en stor geografisk marknad.

Enligt branschorganisationen Skogsindustrierna förväntas den europeiska importen av trävaror från Ryssland och Belarus i princip avstanna på grund av det geopolitiska läget. Till det kommer kraftigt försvårade importmöjligheter från Ukraina.

Importen från Ryssland motsvarar 10 procent av virkeskonsumtionen i Europa

– Importen tros minska med ca 10 miljoner kubikmeter virke vilket motsvarar ca 10 procent av den totala konsumtionen inom Europa. Därför ser vi just nu ett oerhört högt tryck på trävarumarknaden i takt med att volymer som snabbt fallit bort ska kompenseras från andra leverantörer, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna.

Han menar att Europa har möjlighet att försörja sig självt på befintlig sågverksproduktion och ändå kunna exportera.

– Under våren kommer det vara fortsatt turbulent med högt tryck på trävarumarknaden. I kortare perioder finns det risk för brist på vissa sortiment. Men över tid så har Europa en sågverksproduktion som överstiger den egna konsumtionen. Hur marknaden utvecklas efter sommaren kommer vara beroende av den globala logistiksituationen och efterfrågan på de globala marknaderna, kanske främst i Nordamerika.

De första länderna att drabbas av trävarubristen kommer troligtvis vara Baltikum och i förlängningen också Storbritannien, enligt Christian Nielsen. Tyskland var visserligen en av de större importörerna av ryska trävaror men är samtidigt också en av världens största sågverksnationer med en årlig produktion som överstiger den svenska.

Turbulens kan orsaka höjda priser

– Tillsammans med stora exportnationer som Sverige och Finland ska man ha i åtanke att Europa som helhet är nettoexportörer av 25 miljoner kubikmeter virke och brukar alltså exportera mer än dubbelt så stor volym än det som nu fallit bort. Dessutom kom den europeiska sågverkssektorn stärkt ut efter vintern med normala lagernivåer och produktionstakt. Många trävarumarknader i Europa har därmed kommit i balans men det finns fortfarande stora störningar globalt. Inte minst i Nordamerika där priserna återigen har rusat iväg. Fortfarande råder också en del turbulens på logistikmarknaden sedan pandemin, säger Christian Nielsen.

Ryssland är världens största trävaruexportör, precis före Kanada  och  därefter Sverige och Finland. Majoriteten går till Asien, inte minst till Kina som köper två tredjedelar av den ryska exporten, enligt Skogsindustrierna.

Se även information från Skogsindustrierna och Svenskt Trä.

Rapport: Så går det för skogsindustrin 2022