Från vänster i bild: Ola Hansen (H2 Green Steel), Annika Winsth (Nordea), Hans Holmström (Siemens Energy AB)

Sveriges EU-ordförandeskap: Det här behöver näringslivet

2023-02-02

Vi tog tempen på vad näringsliv och ekonomi vill ha ut av det svenska EU-ordförandeskapet. Hör några röster från nätverket.

Mot bakgrund av dagens geopolitiska och ekonomiska utmaningar har regeringen definierat fyra områden som ska prioriteras under Sveriges EU-ordförandeskap. Håkan Jevrell, statssekreterare till utrikeshandelsministern, redogjorde för dessa på Tysk-Svenska Handelskammarens årsupptakt den 24 januari, varav två är konkurrenskraft och grön omställning. Näringslivet välkomnar prioriteringarna.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea, vad vill du få ut av det svenska ordförandeskapet i EU? Vad är viktigast för ekonomin?

Konkurrenskraft är ett mycket klokt fokusområde för ordförandeskapet. Att främja det genom att skapa goda förutsättningar för näringslivet är avgörande för vår välfärd. Länderna i Europa är för små för att bemöta USA eller Kina själva. För en liten öppen ekonomi som den svenska är därför just konkurrenskraft och gynnsamma förutsättningar extra viktigt.  

I huvudsak handlar det om att främja fri handel och öppna gränser med så enkla och lika regelverk som möjligt. 

Att USA äntligen tar initiativ till ett reformpaket för den gröna omställningen, IRA, är önskvärt och bra. Att det delvis innehåller protektionistiska inslag är mindre bra.  

"Nu gäller det att inte gå i fällan och svara med liknande åtgärder, utan tvärtom konstruktivt fortsätta arbetet med en öppen och fri handel. Inte minst gäller det klimatet som i högsta grad är en global fråga."  

Nu gäller det att inte gå i fällan och svara med liknande åtgärder, utan tvärtom konstruktivt fortsätta arbetet med en öppen och fri handel. Inte minst gäller det klimatet som i högsta grad är en global fråga. EU bör samtidigt värna det vägval som gjorts i klimatfrågan, där det kostar näringslivet att vara smutsigt. Det är en effektivare modell än den USA valt där stimulanser ska få näringslivet att agera rätt.  

Ola Hansen, Public Affairs Director, H2 Green Steel, vad anser ni viktigast att Sverige driver?

Vi vill att Sverige ha fortsatt fokus på den gröna given, klimatomställningen och ”Fit-for-55"-paketet som på sikt kommer göra EU klimatneutralt, säkra energitillförseln och ge ny grön tillväxt. Därutöver behöver vi säkra den inre marknaden. Det så kallade Level playing field – konkurrens på lika villkor - mellan olika medlemsstater och mellan industriella startups, mindre bolag och stora existerande industrier är avgörande när stödsystem utformas inom EU för att stötta omställning och för att matcha USA:s Inflation Reduction Act. Idag finns goda möjligheter att dela ut extremt generösa stöd på medlemsstatsnivå.

Vad är det viktigaste för er som cleantech-bolag?

Att vi inom "Fit-for-55" får en utsläppshandel som skyndsamt fasar ut industrins fria tilldelning av utsläppsrätter och det därmed införs en reell kostnad för klimatutsläpp. Just nu får de gröna teknikerna en mycket lägre tilldelning av utsläppsrätter vilket innebär en indirekt subvention till de stora utsläpparna istället för incitament för dem som investerar i gröna produktionsprocesser.

Vi vill också att statsstödet inom EU koordineras och styrs upp med samlad europeisk ansats så att den pågående snedvridningen och de enorma stöden i vissa medlemsländer stoppas. Den nya Net-Zero Industry Act och den fond som planeras att tas fram måsta vara EU-gemensam så att industrier från alla EU:s medlemsstater kan söka stöd på lika villkor.

"Kriterierna måste bygga på effektivitet, det vill säga att de som behöver minst stöd för att åstadkomma en viss produktion och utsläppsminskning också får stöd."

Kriterierna måste bygga på effektivitet, det vill säga att de som behöver minst stöd för att åstadkomma en viss produktion och utsläppsminskning också får stöd. Denna fond måste ge startups samma villkor och möjligheter som den existerande industrin. Annars gynnas företag i stora EU-länder som får väldigt omfattande stöd, framför företag i mindre länder med betydligt mindre finansiella resurser, däribland Sverige.

Hans Holmström, vd för Siemens Energy AB är inne på samma linje:

Det är väldigt viktigt att vi spelar på ett “level playing field”, det vill säga att vi inte har för höga hinder för export när vi konkurrerar med bolag i andra länder.

"Vi måste spela på samma bana som våra konkurrenter – då ska vi nog se till att ta hem affärerna."

Vi måste spela på samma bana som våra konkurrenter – då ska vi nog se till att ta hem affärerna. Men sätter vi upp högre och svårare hinder för oss i Sverige som litet land än i andra större länder, då blir det svårt, säger Hans Holmström.


IRA, Inflation Reduction Act, syftar till att hjälpa konsumenter och företag i USA att bli klimatsmarta genom omfattande subventioner inom en rad områden. Efterfrågan på klimatsmarta produkter såsom elbilar, vindkraftverk, solpaneler och värmepumpar väntas öka avsevärt.