Från vänster i bild: Damon Fouladi (SAP Sweden), Sonja Galkin (H&M Group), Marc Karahan (KI Park Berlin)

Så använder medlemmarna AI

2024-04-10

Inom H&M hjälper AI till att göra affärsmodellen mer hållbar och efterfrågeanpassad genom att prognostisera hur många plagg som kommer att säljas. På SAP stöttar AI i allt från HR- och IT-frågor till avancerade förslag på affärsscenarier för kunder. På KI Park Berlin ska en avatar sköta företagspresentationen. Fler medlemmar berättar om nyttan med AI. Spännande läsning! 

H&M Group

(link is external)H&M Group driver drygt 4 800 butiker under olika varumärken på över 75 geografiska marknader. Företaget är engagerade i flera projekt i syfte att utveckla en mer hållbar modeindustri. 

Sonja Galkin, affärsområdeschef AI, Analytics & Data, hur använder sig H&M Group av AI?  

Vi använder inom H&M redan idag många AI-funktioner i vår verksamhet, inte minst på olika ställen i leveranskedjan och produktlivscykeln. Prognossystem, såsom forecast demand, spelar en viktig roll här.  

Vilka fördelar har AI skapat, till exempel i efterfrågeprognoserna, internt och för kunderna?  

"Vi ser en positiv inverkan på hållbarheten, eftersom det leder till att vi bara producerar det som senare faktiskt efterfrågas och säljs."

Genom förbättrade prognosverktyg kan vi gynnsamt påverka vår lönsamhet. Dessutom ser vi en positiv inverkan på hållbarheten, eftersom det leder till att vi bara producerar det som senare faktiskt efterfrågas och säljs. Det ger också praktiska fördelar för våra kunder eftersom det går att minska sannolikheten för att en vara får lagerbrist. 

Dessutom använder vi mer och mer generativ AI för våra interna processer. Även här ser vi en stor potential med tekniken.  

SAP 

Tyska mjukvaruföretaget (link is external)SAP SE, levererar fullskaliga affärssystem till företag, koncerner och myndigheter. Företaget är ett av världens största i sin bransch, med över 400 000 kunder.  

Damon Fouladi, solution advisor, hur använder SAP Sverige AI i sin verksamhet? 

"Vi har mer avancerade hjälpmedel som kan ta fram förslag på potentiella processer och affärsscenarier."

Förutom att från ledningshåll satsa resurser på innovation i vårt produkterbjudande ser vi internt flera exempel på hur vi kan tillämpa AI genom olika verktyg som förenklar vardagen på kontoret. Vi har bland annat åtkomst till digitala assistenter, så kallade chatbots, som kan ge information om enklare HR- och IT-frågor, men vi har också mer avancerade hjälpmedel som kan ta fram förslag på potentiella processer och affärsscenarier.  

Vi har även tillgång till GPT-modeller för att kunna söka efter intern produktdokumentation, som exempel. Utvecklingen inom området är väldigt dynamisk och det är en stark global community som är spännande att följa! 
 

Vilken nytta har den skapat internt eller för kunden? 

Det är alltid bra att kunna fråga duktiga kollegor kring information, men GPT-modellerna hjälper en att snabbt hämta upp information och ta reda på rent faktabaserade frågor. 

Våra kunder kan, förutom den generativa (link is external)AI-assistenten Joule, använda än mer avancerade verktyg som tar stora språkmodeller, så kallade LLM, till hjälp.  

AI byggs ut på både bredden och djupet i kunderbjudandet och de lösningar vi erbjuder för att analysera mönster och förutse risker – både när det kommer till operativa frågor som att förstå risker i sin logistikkedja bättre och frågor som kräver ren analys av till exempel datakvalitet. 

Vi samarbetar med hela vårt ekosystem för att erbjuda våra kunder möjligheten att adressera avancerad AI, exempelvis för att kunna tillämpa stora språkmodeller till sitt eget SAP-system. 

Det är också viktigt att poängtera att alla i verksamheten inte vill eller kan bli avancerade systemutvecklare, AI för affärsanvändaren är därför lika viktigt. Vi stärker vårt erbjudande inom (link is external)Low Code/No Code lösningar som gör det enkelt att på ett mer intuitivt sätt bygga nya gränssnitt och automatisera processer utan att skriva en enda rad kod. 

KI Park Berlin  

(link is external)KI Park Berlin är ett europeiskt ekosystem för artificiell intelligens med bas i Tyskland. De sammanför experter, forskningsinstitutioner, startups, etablerade företag och andra aktörer för att främja innovation inom AI och ge medlemsföretag tillgång till AI-företag, spetsforskning och infrastrukturer. Tysk-Svenska Handelskammaren är strategisk partner och satellit för KI Park Berlin i Stockholm.  

Marc Karahan, programchef, KI Park Berlin har redan AI i sitt DNA, hur använder ni tekniken i det dagliga arbetet? 

"Vi har en prototyp av en virtuell assistent, en avatar, som kan svara på många frågor om KI Park."

På KI Park används artificiell intelligens inom olika områden. Å ena sidan är det små aspekter av det dagliga arbetslivet som AI underlättar, till exempel automatiserad sammanfattning av möten. Å andra sidan visar vi upp utställningsföremål och prototyper från vår community för att förklara AI och demonstrera möjliga tillämpningar under delegationsresor och kundbesök. Vi experimenterar också med AI inom produktutveckling. Vi arbetar exempelvis tillsammans med våra medlemmar på ett AI-baserat nyhetsbrev som sammanfattar utvecklingen på AI-scenen och i vårt ekosystem och vi har en prototyp av en virtuell assistent, en avatar, som kan svara på många frågor om KI Park. 

Vilka fördelar har AI skapat internt och för kunderna? 

De främsta fördelarna är tidsbesparingar, effektivitet och övertagande av monotona uppgifter och rutiner. Du kan fokusera på det väsentliga. Dessutom erbjuder AI nya produkter och tjänster som hjälper oss att bättre uppfylla vår uppgift att skapa nätverk för våra medlemmar. Framöver kommer AI även att användas för matchmaking och identifiering av användningsfall. 

I en serie artiklar lyfter vi hur medlemsföretagen använder AI i sin verksamhet och vilken nytta den skapat. Läs även hur Essrich Language Services (ELS), d-fine och Celonis använder AI i sin verksamhet.