Ett collage bestående av två bilder: Ett litet rött båthus vid vattnet, smultron
Fyren Piren på klipporna på Marstrand

Lilla fyren Piren på Marstrand.

Foto: Katharina Hardt

Skånelaholms slott

Skånelaholms slott.

Foto: Emma Trift

Båtar och omgivningen vid Bergs slussar vid Göta kanal

Bergs slussar vid Göta kanal.

Foto: AB Göta kanalbolag

På jakt efter nya smultronställen? Medlemmar tipsar om svenska sommarfavoriter

2021-07-21

I Sverige finns många vackra platser och sevärdheter att upptäcka. Kanske är det dags att hitta några nya smultronställen att besöka under svemestern i år? Medarbetare från några av Tysk-Svenska Handelskammarens medlemsföretag delar här med sig av sina alldeles egna favoritplatser.
 

Antje-Kathrin Schumann, Norda Advisory: ”Det finns så många vackra platser i Sverige där man får en känsla av att man befinner sig på en sommarledighet utan slut. En av dem är den lilla fyren Piren på Marstrand. Ta en promenad på de vackra skärgårdsklipporna och på vägen tillbaka passar det bra med ett dopp – kallt, men skönt efteråt!”
 

Sabina Jeschke, Arctic Brains: ”I mitt andra hem Jämtland gillar jag särskilt att besöka Hällingsåfallet, ett fantastiskt vackert vattenfall nära Gäddede. Jag brukar kombinera det med en rundtur på Vildmarksvägen, för då passerar jag andra favoritplatser. Särskilt är jag förtjust i Stekenjokkplatån där man ofta ser stora flockar renar ströva fritt.”
 

Emma Trift, Helaba Landesbank Hessen-Thüringen: ”Skånelaholms slott ligger mycket vackert vid sjön Fysingen i Uppland och är ett pampigt slott i miniatyr. Inredningen och samlingarna ger en inblick i livet på slottet under flera århundraden. Den guidade visningen går från källarhålan upp till sovrummen på vinden med konst, möbler och bruksföremål i fokus. Avsluta gärna besöket med en fika under de stora träden i parken och ett dopp i sjön.”
 

Jenny Rönningen, Absorbest: ”Som den östgöte jag är vill jag tipsa om två pärlor i Östergötland. Cykla till exempel från Bergs slussar till Borensberg längs med Göta kanal. Stanna till och titta på slussningen, båtarna och den vackra omgivningen. Avsluta med en välförtjänt lunch på idylliska Göta Hotell. Mitt andra smultronställe är att fika bland rosorna på bakgården på Café Columbia i det lilla samhället Kisa. Caféet, som öppnade redan 1921, bjuder inte bara på hembakt utan inrymmer även ett emigrantmuseum som skildrar bygdens tidiga emigration till Amerika.”
 

Maike van den Boom, författare: ”Min favoritplats återfinns precis runt hörnet där jag bor i norra Stockholm: en typisk svensk klippformation med en underbar utsikt över skärgården. Strax intill ligger Båthuset som är en röd och vit stuga precis vid vattnet med en liten strand och brygga. Där sitter jag ofta och skriver mina artiklar om Skandinavien kopplade till arbetslivet. Då och då pausar jag och tar ett dopp i det kalla men uppfriskande vattnet.”
 

Sara Andersson, Grimsholm Products: ”Söder om Falkenberg, längs den halländska kusten ligger mitt smultronställe Grimsholmen. Här möts naturen, kusten och havet. I naturreservatet finner man både klippor och små sandstränder som passar utmärkt att bada ifrån. Mitt sommartips är att ta med sig en SUP-bräda tidigt på morgonen och uppleva Grimsholmen från ett spegelblankt hav för att sedan avsluta turen med frukost på en av klipporna. Det är inte överraskande att vårt bolag fått sitt namn från just denna plats, här är man ett med naturen!”