Bild på jeans och cykel vid solnedgång

Foto: Waldemar / Unsplash; Jessica Pamp / Unsplash

Nyhetsbrev Internationell Recycling #3 2023

2023-06-07

I det sista nyhetsbrevet för våren fångar vi upp positiva återvinningsrapporter från Tyskland och informerar om det nybildade svenska bolaget Näringslivets Producentansvar. Därtill blir det i ett europeiskt svep med fokus på bland annat textilier och plastförbud. Vi önskar trevlig läsning och en fin sommar!

Hög återvinningsgrad av PET-dryckesflaskor i Tyskland

Återvinningsgraden för PET-dryckesflaskor, med- och utan pant, är hög i Tyskland. 2021 samlades nästan 95 procent in, och knappt 45 procent av återvunnen PET (rPET) användes vid tillverkning av nya dryckesflaskor, vilket motsvarar en ökning på 7 procent jämfört med 2019.

I Tyskland finns en trend mot allt lättare PET-flaskor vilket innebär att materialåtgången i produktionen och därmed också resursanvändningen minskar avsevärt. Bara i materialåtgång visades en besparing på runt 4,5 procent.

Dryckesindustrin förväntar sig att användningen av rPET kommer att fortsätta öka under de kommande åren. EU:s lagkrav föreskriver en genomsnittlig rPET-halt på 25 procent i engångsdryckesflaskor från 2025.

De höga PET-återvinningsvolymerna i Tyskland förväntas fortsätta stiga. Sedan 1 januari 2022 ingår juiceflaskorna i pantsystemet och när mjölkflaskorna ansluter 2024 kommer alla PET-dryckesflaskor, återanvändbara och ej returer, att förses med pant. Detta innebär att ännu mer högkvalitativt återvinningsmaterial blir tillgängligt för dryckesindustrin.

Källa: Packreport de

Nybildade ”Näringslivets Producentansvar” tar över ansvarsområde

Från 2024 kommer de delar av verksamheten hos Förpackningsinsamlingen (FTI) som rör producentansvaret att övergå till det nybildade bolaget Näringslivets Producentansvar AB.

Näringslivets Producentansvar AB har bildats mot bakgrund av den nya producentansvarsförordningen för förpackningar, som ställer nya och högre krav på producenter i syfte att uppnå en högre grad av materialåtervinning. Näringslivets Producentansvar har ansökt om att bli en godkänd producentansvarsorganisation hos Naturvårdsverket. Näringslivets Producentansvar har ambitionen att erbjuda alla producenter en hållbar och ansvarsfull tjänsteportfölj och genom strategiska partnerskap ska arbetet mot en cirkulär och spårbar materialåtervinning fortsätta.

Alla producenter som idag är anslutna till FTI kommer att erbjudas att ansluta sig till Näringslivets Producentansvar i en process som påbörjas inom kort.

Källa: Förpackningsinsamlingen (FTI)

Krav att använda Trimansymbolen i punktskrift?

I Frankrike finns krav på att märka förpackningar med text och symboler (Triman och Info-Tri). Nu diskuteras om det franska märkningsreglerna ska utökas med krav på Trimansymbolen i punktskrift. EU-direktivet (EU) 2019/882 som berör tillgängligheten för produkter och tjänster har varit i kraft sedan den 17 april 2019, men har inte följts fullt ut, och nu pågår diskussioner om hur det kan implementeras. Direktivet är omfattande och innefattar till exempel ett CE-direktiv som ska finnas med i EU:s konformitetsförsäkran samt kraftigt utökade märknings- och informationskrav på förpackningar. Till exempel ska förpackningar förses med informationen ”öppna, stänga, använda, kassera” och detta via mer än en sensorisk kanal. Direktivet har redan implementerats i nästan alla EU-länder och berör främst produkter som smartphones, surfplattor och liknande.

Källa: Take-e-eway

Utökat producentansvar för textilier i Holland 2023

I Europa har det utökade producentansvaret (EPR) för textil endast implementerats i Frankrike och på frivillig basis i Belgien. Hittills har man kunnat importera textila varor till Holland utan att behöva ta ansvar för kassering. Den nya regleringen innebär att textiltillverkare eller importörer av textilier är skyldiga att säkerställa att konsumenter kan lämna tillbaka sina produkter vid en insamlingsplats utan kostnad i Holland.

Tillverkare måste också påvisa vad som händer med textilavfallet och att det samlas in och återvinns på rätt sätt. Dessutom ska årligen rapporteras hur mycket textilier som avsätts på den holländska marknaden och om målen för insamling, återvinning och återanvändning har uppfyllts. Nu ansvarar kommunerna för insamlings- och förvaltningskostnaderna för använda textilier. Med införandet av de nya regleringarna kommer EPR att läggas enbart på tillverkaren. I praktiken innebär detta att en tillverkare ska registrera sig hos ett lagligt godkänt EPR-system. Även utländska näthandlare berörs av registreringsplikten och de behöver anlita en inhemsk auktoriserad representant för registrering och rapportering.

Dekretet ska gälla alla företag som professionellt erbjuder kläder på den holländska marknaden, oavsett om det är en privat- eller kommersiell slutanvändare. Samma regler ska gälla för textilier som innehåller återvunnet material.

Källa: Ecosistant EU

Textilåtervinningsprojekt i Österrike 

Den österrikiska leverantören av vedbaserade textilfiber, Lenzing, har påbörjat Österrikes hittills största textilåtervinningsprojekt. Tillsammans med samarbetspartner och ideella organisationer, däribland logistik- och sorteringspartnern ARA, tvättserviceleverantören Salesianer Miettex, Caritas och den svenska massaproducenten Södra, samlas begagnade hushålls- och klädtextilier in för massaproduktion som sedan används vid framställning av ny lyocell och för att bearbeta viskosfibrer. Detta är världens första process för storskalig återvinning av textilavfall från blandade tyger.

Källa: ARA

Förbud mot engångsplast införs i England

I oktober kommer England att införa förbud mot många engångsplastartiklar (SUP) som plasttallrikar och bestick.  Plastbestick var ett av de föremål som orsakade mest nedskräpning i landet under 2020 och därför är det inte förvånande att regeringen valt att införa ett förbud. Från och med 1 oktober kommer återförsäljare och försäljare av mat för omedelbar konsumtion inte längre kunna sälja plastbestick, polystyrenmuggar och matbehållare.

När regeringen införde ett liknande förbud för föremål som orsakade nedskräpning ledde det till en betydande minskning av dessa föremål som skräp på brittiska stränder. Lokala myndigheter kommer att få i uppdrag att säkerställa att företag i deras område följer lagen, och därför är det viktigt att de är en del av beslutsprocessen vid skapandet av vägledning för hantering. Tills den slutliga vägledningen publiceras är det inte exakt klart hur reglerna kommer att påverka hantering av berörda produkter.

Källa: Valpak

Utökat producentansvar i Ungern

Från och med juli 2023 kommer reglerna för avfallshantering och avgiften för miljöskydd att ändras i Ungern. Lagstiftningen kommer även att beröra utländska nätbutiker som säljer på distans till ungerska privata slutkonsumenter.

Det utökade producentansvaret (EPR) omfattar engångsprodukter av plast, elektrisk- och elektronisk utrustning, förpackningar, fordon, batterier och ackumulatorer, frityroljor, fetter, däck, kontorsmaterial, reklampapper, vissa textilier och trämöbler. De företag som omfattas av EPR i Ungern måste teckna ett avtal med ett ungerskt system som erbjuder avfallshanteringstjänster senast den 30 april. Utländska nätbutiker, som inte har adress i Ungern, måste utse en ungersk skatterepresentant och via dem registrera sig hos myndigheterna senast den 31 maj 2023.  Närmare detaljer om hur och var företag kan registrera sig kommer att kommuniceras senare.

Källa: Tysk-Ungerska Handelskammaren

Kemikaliemyndighet rekommenderar åtta ämnen för godkännande

Den Europiska kemikaliemyndigheten (ECHA) har lagt fram ett förslag till EU-kommissionen om att lägga till åtta nya ämnen i bilagan till REACH-förordningen (lista över ämnen som kräver tillstånd). När ämnen väl finns uppförda i listan kan de endast släppas ut på EES-marknaden, eller fortsätta att användas efter ett visst datum, om ett tillstånd för en specifik användning har beviljats ​​eller åtminstone sökts i god tid.

Tillståndsförfarandet syftar till att främja ersättning av potentiellt skadliga ämnen om tekniskt och ekonomiskt genomförbara alternativ finns tillgängliga. Tills detta har uppnåtts bör EU ha kontroll av riskerna för miljö och hälsa. Som exempel kan nämnas att metalliskt bly har funnits på kandidatlistan över särskilt farliga ämnen sedan 2018.

När EU-kommissionens beslut fattats publiceras det i EU:s officiella tidning och listan över ämnen som är föremål för godkännande kommer att uppdateras på ECHAs webbplats. Tysk-Svenska Handelskammarens tjänst Produktsäkerhet erbjuder mer information om farliga ämnen i produkter.

Källa: Deutsche Industrie- und Handelskammer (DIHK)
 

Här presenterar vi 4 frågor och våra svar om producentansvaret för förpackningar i EU.


 

Kontakt

Eva Trulsson

Miljörapportering

Telefon:
+46-40-30 49 45
Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält