IQ Chefs koncept förklarad i en grafik på ett papper. Bredvid en basilikaplanta.

IQ Chefs rekommendationsmotor jobbar med artificiell intelligens (AI).

Foto: IQ Chef

Teamet från IQ Chef tar emot priset som vinnare av Hack the House.

Teamet på prisutdelningen under Hack the House.

Foto: BSH Home Appliances

Minskat matsvinn när kylen och mobilen bestämmer menyn

2017-11-06

En app som håller koll på vad som finns i ditt kylskåp och som föreslår recept baserade på när matvarorna du har hemma går ut och vad du själv gillar att äta – denna idé gav det Stockholmsbaserade startuppföretaget IQ Chef vinsten i innovationstävlingen Hack the House. Nu väntar ett möte om ett möjligt samarbete på arrangören BSH Home Appliances huvudkontor i München.

– Grunden till vårt koncept ”Sustain” ligger i att effektivisera folks vardag samt minska det otroligt stora matsvinnet som vi har omkring oss i vår vardag. Därför tog vi fram ett koncept där vi tar hänsyn till vad man har i kylen, när matvaran ställdes där och skapar en måltid av det, berättar Christopher Heybroek, IQ Chefs grundare och vd.

Tillsammans med sitt team utvecklade han konceptet under två intensiva dagar på tävlingen Hack the House som arrangerades av BSH Home Appliances, Europas största tillverkare av hushållsapparater med varumärken som Bosch, Siemens, Gaggenau och Neff, i Stockholm i slutet av oktober. Syftet med denna hackathon var att skapa nya tjänster för det uppkopplade hemmet. Under tävlingen hade deltagarna full tillgång till Siemens senaste serie av uppkopplade hushållsapparater och fria händer att utveckla spännande nya idéer runt dem.

Skräddarsydda middagar utan svinn

Teamet från IQ Chef satsade på en lösning som gör livet lättare för användaren och samtidigt tar vara på maten som redan köpts in och som riskerar att glömmas bort i kylens alla lådor och fack:

– Tänk dig att du till exempel sitter i bilen eller på bussen på väg till jobbet. För att bestämma kvällens middag ger du bara ett kommando till din telefon, antingen via knapptryckning eller röstkommando. Applikationen är kopplad till ditt kylskåp och tar fram en passande middag efter vad du har hemma, skräddarsydd efter dig och din familjs preferenser via IQ Chefs plattform. Skulle det saknas något till kvällens middag kan du enkelt begära en beställning av varor då plattformen även är kopplad till en matleverantör. För att ta hänsyn till och minska matsvinnet använder vi en teknik som väljer de varor som är på väg att gå ut först.

Lösningen bygger på IQ Chefs rekommendationsmotor som jobbar med artificiell intelligens (AI) och det är inte mycket som saknas innan vi kommer att kunna se den in action i våra kök och mobiler.

– Prototypen är klar. Nu kommer vi att arbeta vidare med dels de tekniska lösningarna men också det konceptuella. Det är egentligen bara en tidsfråga och ett gott samarbete med våra plattformspartner som behövs för att kunna släppa ut produkten till konsument, säger Christopher Heybroek.

Juryn tror på konceptet

Ett samarbete med en riktigt stor partner skulle det kunna bli inom kort: IQ Chef-teamet får nu åka till BSH Home Appliances huvudkontor i München och fortsätta dialogen med de ansvariga på bolaget. Där kommer man också att vidareutveckla produkten. Juryn på Hack the House ser i alla fall stor potential för konceptet:

– Vi delade ut priserna baserat på faktorerna snabb implementering, säljbarhet och vision, som vi tydligt såg att IQ Chef stod för. Det blir spännande att följa deras resa och jag hoppas få se idén i våra produkter inom en snar framtid, säger Martin Knobloch, vd för BSH Nordeuropa, som var en av jurymedlemmarna.

– Att få presentera vår idé för BSH betyder mycket för oss som företag. Det är ett bevis på att vi håller rätt kurs. Digitaliseringen kommer nu snabbt till hela marknaden kopplat till mat. Vår vinst visar att IQ Chef och BSH har samma målbild. Denna ska vi förstärka och tillsammans kommer vi att kunna bli ett fantastiskt team, säger Christopher Heybroek.

Förutom IQ Chef prisades även två andra lag under Hack the House: Spotify för deras idé att sätta soundtrack till användandet av hushållsapparater och teamet från Vattenfall för idén att spara energi genom att styra när apparaterna används. Totalt deltog 12 lag från både startups och etablerade företag i innovationstävlingen.