
Stöd och hjälp i coronakrisen
Här har vi sammanställt aktuell information om stödåtgärder och vad som gäller i Tyskland. Vid frågor tveka inte att kontakta vårt kristeam: corona@handelskammer.se
Grand Hôtels vd Pia Djupmark
Foto: Grand Hôtel
Foto: Magnus Mårding för Grand Hôtel
Besöksnäringen är en av de branscher som påverkats hårdast av pandemin. Anrika Grand Hôtel i centrala Stockholm är inget undantag. Men hotellet har ändå haft öppet och välkomnat gäster, vilket har visat sig vara det viktigaste beslutet som ledningen tagit under krisen, berättar vd Pia Djupmark.
Svenskägda Grand Hôtel är ett klassiskt landmärke i Stockholm med utsikt över Gamla stan och Kungliga slottet. Ända sedan det öppnade 1874 har såväl internationella som svenska gäster, kända och okända personligheter gästat det femstjärniga hotellet. Med stora fest- och konferensutrymmen är hotellet, som är en av Tysk-Svenska Handelskammarens Premiumpartner, en betydelsefull plats för möten och evenemang.
Tysk-Svenska Handelskammaren: Hur går det för Grand Hôtel?
Pia Djupmark: Att besöksnäringen är en av de branscher som drabbats hårt av pandemin är ingen hemlighet och självklart har vi på Grand Hôtel drabbats av minskade gästflöden precis som alla andra. Däremot är vi glada att fler svenskar har valt att komma till oss nu när de internationella gästerna inte kan komma i samma utsträckning som vanligt.
"Vi tror att det fysiska mötet kommer att fortsätta spela en stor roll framöver."
Trots den rådande pandemin, med allt vad det innebär, ser vi ett uppdämt behov av att människor vill träffas och fortsätta fira livets stora och små händelser. Under den här perioden har vi också sett att många valt att semestra i närområdet och satsa lite extra på ett bättre boende istället för själva resandet, med en ökad efterfrågan på sviter som resultat. Även fast branschen står inför fortsatt stora utmaningar i närtid, är vi försiktigt optimistiska när vi ser på det längre perspektivet och tror att det fysiska mötet kommer att fortsätta spela en stor roll framöver.
Hur anpassar ni verksamheten till det aktuella läget?
För oss är det av allra största vikt att gästerna känner sig trygga med att komma hit – oavsett om det handlar om en övernattning, ett restaurangbesök eller ett affärsmöte. Vi har sedan tidigare välutvecklade rutiner för hygien och städning, bland annat städar vi alltid våra hotellrum två gånger om dagen och är extra noga med ytor som ofta vidrörs. Förutom det arbetar vi aktivt med social distansering och tillhandahåller handrengöring och desinfektionsmedel i alla våra utrymmen. Vi ser också till att möblera våra restauranger luftigt för att undvika trängsel eller att gästerna upplever att de kommer för nära varandra. För att värna om de gäster som inte har möjlighet att besöka oss har vi erbjudit take-away från våra restauranger med allt från våra klassiska a la carte-rätter till de mer omfattande smörgåsborden. Allt för att gästen ska få en möjlighet att sätta lite guldkant på vardagen även om det är i hemmets lugna vrå.
Något budskap, råd eller lärdom som du vill dela med dig av till nätverket?
Det absolut viktigaste vi har gjort under den här perioden är att vi hela tiden varit öppna. Grand Hôtel har välkomnat gäster varje dag sedan vi öppnade första gången 1874 och vi ska fortsätta hålla våra dörrar öppna för gästerna även i de tuffaste tiderna. Det signalerar trygghet och värdskap något som betyder mer nu än någonsin. Jag tror att nyckel till framgång är att se människan i varje gäst och vara lyhörda inför deras respektive behov. Att aktivt arbeta för att tillgängliggöra produkten på ett tryggt sätt och anpassa utbudet efter efterfrågan.
"Vi har utvecklat ett starkare team med större förståelse för verksamheten som helhet och det är något som vi tar med oss in i framtiden."
Sen är det otroligt viktigt att man har personalen med på tåget, att de förstår det rådande läget och känner sig delaktiga. Vi har som många andra i vår bransch varit tvungna att arbeta med en minskad personalstyrka, vilket har inneburit att vi arbetat över gränserna och mellan avdelningarna i större utsträckning än tidigare. Det i sin tur har resulterat i att vi har utvecklat ett starkare team med större förståelse för verksamheten som helhet och det är något som vi tar med oss in i framtiden. Den här pandemin kommer att förändra många saker i samhället, men jag är övertygad om att vi människor även i framtiden kommer att behöva en plats att mötas på och minnesvärda upplevelser. Och vi finns här för att tillsammans med gästerna skapa just de upplevelserna på ett tryggt och säkert sätt, idag och i framtiden.
I vår serie #hejanäringslivet berättar våra medlemmar hur de hanterar den nuvarande coronakrisen och delar med sig av sina erfarenheter, tips och lärdomar till nätverket.