En liten självkörande robot som bär på en bricka med en glödlampa på

5G kommer att möjliggöra precisionsstyrning av maskiner och robotar på distans.

Foto: Ericsson

Ericssons 5G-teknik testas på helautomatiserad minifabrik i Aachen

Den första versionen av den globala standarden för nästa generations mobilnät – 5G – blev klar i slutet av 2017. Runt om i världen pågår nu arbetet med att utveckla, testa och finjustera olika applikationer som bygger på den nya tekniken.

En av de stora aktörerna inom området är Ericsson som var ledande i framtagningen av tidigare generationer och som har ambitionen att ligga i framkant även för 5G. I tyska Aachen har Ericsson sitt stora utvecklingscentrum Eurolab med cirka 500 anställda men ingår även som partner i de 17 industrikluster med olika inriktning som är knutna till Aachen-universitetet RWTH. Huvudfokus på båda ställena ligger nu på 5G.

– Tidigare generationers mobilnät var utformade framförallt efter privatanvändarnas behov. De kommer också att kunna dra nytta av 5G, men det vi nu framförallt tittar på är hur vi ska tillgodose industrins behov och krav, säger Andreas Thuelig som leder Ericssons projekt 5G for Europe från Aachen.

För att den helautomatiserade, digitaliserade fabriken ska kunna bli verklighet krävs nämligen ständig uppkoppling och betydligt kortare svarstider än dagens 4G medger.

– Ett bra 4G-nät har en svarstid på cirka 20 millisekunder medan man med 5G kommer ner på 1 millisekund, konstaterar Torbjörn Lundahl, programchef på Ericsson.

I ett av industriklustren i Aachen har Ericsson i samarbete med bland andra forskningsorganisationen Fraunhofer byggt upp en testbädd i form av en helautomatiserad minifabrik som är uppkopplad till 5G-nätet.

– Testbädden är viktig för att vi ska kunna testa 5G på riktigt. Tekniken finns nu alldeles runt hörnet och fullt utrullad kommer den att förändra hela tillverkningsindustrin, säger Jan-Peter Meyer-Kahlen som leder verksamheten vid Ericsson Eurolab.