Eine Collage aus drei Bildern: Zwei Personen unterhalten sich, Brezeln an einer Stange, mehrere Menschen im Gespräch auf einer Terrasse

Detta händer hos oss under första halvåret 2017

2017-01-20

Även i år erbjuder Tysk-Svenska Handelskammaren ett spännande program med ett stort antal evenemang, från kurser med ett tiotal deltagare till stora nätverksträffar med över 200 gäster och intressanta talare från politik och näringsliv.

I våra workshoppar får du tips och inspiration för dina affärer i Tyskland och Sverige. Som anställd på ett medlemsföretag är du dessutom välkommen att utöka ditt nätverk och knyta nya affärskontakter på våra återkommande medlemsevent.

De flesta av våra kurser och seminarier äger rum i Sverige och riktar sig till dig som arbetar med tyska kollegor, kunder och den tyska marknaden men vi erbjuder också kurser för tysktalande här i Sverige och på plats i Tyskland.

Alla våra evenemang under våren:

  • Redan nästa tisdag den 24 januari välkomnar vi representanter för våra större exportorienterade företag till Chairman’s New Year Reception i våra lokaler i Stockholm. Tema är den framtida utvecklingen av världshandeln och -politiken.
     
  • Den 31 januari lanserar handelskammaren tillsammans med IVA ”German Swedish Tech Forum”. Syftet med det bilaterala innovationsforumet är att skapa en hållbar plattform för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan Sverige och Tyskland om näringslivets framtidsfrågor samt ge möjligheter för nätverksbyggande. Hedersgäster vid upptaktsevenemanget är Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Sveriges statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg.
     
  • Att imponera på affärspartnern eller kunden med språkkunskaper kan vara nyckeln till framgång i affärsvärlden. Därför erbjuder vi från den 31 januari återigen en konversationskurs i affärstyska för arbets- eller projektledare som jobbar med tyska kunder och affärspartner och redan har baskunskaper i tyska. Under tre av fem kurstillfällen kommer en av handelskammarens experter att prata om just sitt område och svara på frågor och därmed utöka det interkulturella utbytet.
     
  • Om du funderar på att börja sälja produkter eller tjänster på den tyska e-handelsmarknaden kommer vårt seminarium ”Så lyckas du med e-handel i Tyskland” den 28 mars i Lund att ge dig tips och inspiration. Talare från framgångriska e-handelsföretag delar med sig av sina erfarenheter och våra experter går igenom viktiga lagar och kulturella skillnader mot Sverige.
     
  • Ni vill börja göra affärer i Tyskland men vet inte i vilket av Tysklands 16 förbundsländer ni ska etablera er? Under frukostseminariet ”Etablera er i Tyskland? Brandenburg och Sachsen erbjuder en bra start” den 29 mars får du möjligheten att lära känna regionen Lausitz som är specialiserad på tillverkningsindustri. Dessutom kommer du att höra allt om möjligheterna att få högt finansiellt stöd från förbundsländerna och EU.
     
  • Frågor om svensk arbetsrätt besvarar vår chefjurist Kerstin Kamp-Wigforss under ett tyskspråkigt seminarium på industri- och handelskammaren i Frankfurt am Main den 3 april. Hon ger en överblick över den svenska arbetsrätten och visar vilka som är de viktigaste skillnaderna jämfört med de tyska reglerna.
     
  • När du säljer varor på den tyska marknaden kommer du förr eller senare att behöva tänka på moms. Frukostseminariet ”Tysk moms kort och kompakt” den 5 april ger dig en överblick över de viktigaste aspekterna och skyldigheterna som du bör känna till när du bedriver handel med Tyskland.
     
  • Den 24 april är det dags för handelskammarens stora årsmöte och diskussionsforumet Tyskland i dialog. Vi ser fram emot att hälsa vår gästtalare Andreas Renschler, chef för Volkswagenkoncernens lastbilsdivision och styrelseordförande för Scania, välkommen. Andreas Renschler är studerad ekonom med mångårig erfarenhet som chef inom automobilindustrin. Han startade sin karriär på Daimler där han arbetade i olika ledande positioner. Sedan februari 2015 sitter Andreas Renschler i styrelsen för Volkswagen AG och jobbar med att leda och hitta synergier mellan koncernens lastbilsmärken MAN och Scania.
     
  • I workshopparna ”Så förhandlar du med tyskar” den 27 april och ”Så förhandlar du med svenskar” (på tyska) den 9 mars får du lära dig att bli en bättre förhandlare och förstå förhandlingsvanorna i båda länder. Handelskammarens experter Ninni Löwgren och Kerstin Kamp-Wigforss går igenom vad som gäller juridiskt vid förhandlingar, hur du sluter avtal i Tyskland och Sverige och vilka kulturella skillnader du bör vara medveten om.
     
  • Hur man når fram till affärspartner och kunder i Tyskland och vilka gränsöverskridande kanaler och kontaktytor det finns kan du lära dig i workshoppen ”Så hittar du affärspartner i Tyskland” den 5 maj.
     
  • I samarbete med SEB erbjuder vi den 17 maj en exklusiv inblick i det aktuella ekonomiska läget. Under detta seminarium i Göteborg kommer två ekonomer från SEB att presentera årets andra och rykande färska Nordic Outlook-rapport.
     
  • Att känna till skillnader mellan Tyskland och Sverige är inte bara viktigt när du vill skaffa nya affärspartner utan också när du behöver leda medarbetare i Tyskland. På vår ledarskapsfrukost den 18 maj låter vi en tysk företagsledare i Sverige möta en svensk företagsledare i Tyskland. Tillsammans med erfarna coacher kommer de att diskutera utmaningarna med att komma in som en svensk chef och leda tyska medarbetare samt vice versa.
     
  • För att sätta rätt pris gäller det att ta hänsyn till kostnader, vad marknadspriset är och vilka extra värden du kan tillföra jämfört med dina konkurrenter. Under seminariet ”Så sätter du rätt pris på den tyska marknaden” den 31 maj kommer Andreas Jonason, Nordenchef för tyska konsultföretaget Simon-Kucher&Partners, att berätta om sina erfarenheter och ge konkreta tips.
     
  • Ännu ganska långt bort i tiden, men notera gärna datumet redan nu: Den 31 augusti bjuder vi in alla medlemmar till årets business kickoff i Stockholm. Då finns det möjlighet att mingla i avslappnad atmosfär med god mat och dryck.