Siemens Energys gasturbiner banar väg för framtidens gröna industri

I Finspång utanför Norrköping utvecklas framtidens energisystem. Den gamla bruksortens hundraåriga historia av turbintillverkning har genom Siemens Energy AB:s toppmoderna produktion av gasturbiner blivit ett världskänt uttryck för innovativ energiteknik och grön framåtanda. Nu intensifierar företaget sin satsning på vätgas. 

I Norrköping har spårvagnstrafiken fått anpassa sig. För att Siemens Energys gigantiska gasturbiner ska kunna transporteras genom staden vidare ut på export måste spårvagnsledningarna kunna höjas när turbintransporterna passerar; en industrins symbios som i olika former präglat området i över hundra år. 

"Verksamheten i Sverige förfogar över en lång historia: turbintillverkningen i Finspång har funnits ända sedan 1913."

Siemens Energy AB i Sverige är en del av Siemens Energy AG, som bildades 2020 genom en avknoppning från Siemens. Men verksamheten i Sverige förfogar över en lång historia: turbintillverkningen i Finspång har funnits ända sedan 1913. Fram till 50-talet producerades här uteslutande ångturbiner, en verksamhet som idag i allt större utsträckning ersätts av tillverkning av gasturbiner. Produktionen går på högvarv för global export med kundprojekt på fem kontinenter. Med en omsättning på 14 miljarder kronor 2021, varav exporten stod för 13 miljarder kronor, räknas idag Siemens Energy AB som det största energiteknikföretaget i Sverige. 

Egen anläggning för additiv tillverkning 

Verksamheten har under de senaste åren utvecklats och expanderat i rask takt. I samband med ett studiebesök under hösten 2022 fick Tysk-Svenska Handelskammarens medlemsföretag möjlighet att besöka Siemens Energys produktionsanläggning i Finspång (se bild), som idag omfattar hela värdekedjan inom energi. Som ett led i effektiviseringen av den egna produktionen och som bevis på bolagets vätgassatsning inrättades redan 2012 en särskild anläggning för additiv tillverkning, eller 3D-printing, i anslutning till gasturbinproduktionen. Anläggningen möjliggör tillverkning och utveckling av såväl nya prototyper som serietillverkning av avancerade komponenter för energiteknik. Additiv tillverkning ses som en framtidsteknik inom vätgasområdet tack vare möjligheten att framställa komplexa former och funktioner. 

Zero Emission Hydrogen Turbine Center 

Vätgasens potential i energisystemet genomsyrar hela verksamheten i Finspång. För framtida energisystem är fossilfria bränslen som kan balansera sol- och vindkraft avgörande.  

– Byte av bränsle till gasturbinerna är det absolut viktigaste för gasturbinens framtid och utveckling. Idag körs turbinerna främst på naturgas, men även biogas i mindre mån. Målet är att Siemens Energys alla gasturbinmodeller senast 2030 ska kunna köras på 100 procent vätgas, berättar Åsa Lyckström, hållbarhetsstrateg på Siemens Energy AB. 

Det senaste tillskottet och flaggskeppet inom Sverigeverksamhetens vätgassatsning heter Zero Emission Hydrogen Turbine Center: ett lokalt energisystem som nyttjar överskottsenergi från testkörningar av turbiner samt solenergi för att producera grön vätgas. Den producerade vätgasen kan sedan användas som turbinbränsle för den egna testverksamheten, men vätgascentret har ett större syfte än så. Centret, till stor del finansierat med EU-medel via Energimyndigheten, fungerar som en demonstrationsanläggning för att visa hur vätgas och gasturbiner, förnybar energiproduktion och energilagring fungerar tillsammans i praktiken i ett flexibelt och hållbart energisystem.

"Gaskraft är särskilt effektivt för att komplettera vindkraft, men även solkraft, för att hålla ett energisystem i balans vid varje givet tillfälle."

Gaskraft är särskilt effektivt för att komplettera vindkraft, men även solkraft, för att hålla ett energisystem i balans vid varje givet tillfälle. 

– Med Zero Emission Hydrogen Turbine Center var vi före vår tid, flera år före resten av världen. Men Sverige måste samtidigt gemensamt bli bättre på att attrahera EU-finansiering för exempelvis vätgasprojekt för att bibehålla svensk konkurrenskraft, menar Daniel Lundgren, Commercial Director på Siemens Energy AB. 

Gas behövs som balanskraft 

Med rådande osäkra läge på den globala energimarknaden står mycket på spel. Produktionen av och tillgången på energi måste säkras, samtidigt som förväntningarna på fossilfri elproduktion blir allt högre. I dagsläget kvarstår flera utmaningar för att skapa framtidens hållbara energilandskap, både i Sverige och internationellt. 

– Siemens Energy AB här i Sverige förfogar över stor kunskap om fossilfri el- och värmeframställning, framför allt med hjälp av vätgas, men även biooljor, biogas och andra fossilfria bränslen. Vi ser redan en trend i världen där man kräver möjligheter att framställa elektricitet på ett fossilfritt sätt. Men även om man bygger ut vind- och solkraft behövs det en balanskraft när inte vinden blåser eller solen skiner. Då är gaskraft, näst efter vattenkraft, den bästa balanskraften. Våra gasturbiner från Siemens Energy AB Sverige kan möjliggöra en fortsatt utbyggnad av vind- och solkraft, säger Hans Holmström, vd på Siemens Energy AB. 

Finns det några åtgärder som ni särskilt skulle välkomna från ett politiskt håll för att kunna driva på den här utvecklingen?  

– Det är väldigt viktigt att vi spelar på ett “level playing field”, det vill säga att vi inte har för höga hinder för export när vi konkurrerar med andra bolag i andra länder. Det är viktigt att vi spelar på samma bana som våra konkurrenter – då ska vi nog se till att ta hem affärerna. Men sätter vi upp högre och svårare hinder för oss som finns i Sverige, än man gör i andra länder, då blir det svårt, säger Hans Holmström.