Foto: FTI/Pixabay/Unsplash

Webbinarium: Producentansvar i Tyskland – vad innebär den nya förpackningslagen?

Vid årsskiftet 2018/19 trädde den nya tyska förpackningslagen i kraft. Företag som inte följer reglerna riskerar dryga böter och så kallade Abmahnungen, en juridisk varning, från till exempel konkurrenternas advokater.

Därför arrangerar Tysk-Svenska Handelskammaren ett webbinarium som ska informera svenska exportföretag om betydelsen och konsekvenserna av den nya förpackningslagen.

För vem
Detta webbinarium riktar sig till svenska exportföretag som avsätter förpackningar på den tyska marknaden – även via e-handel – och som därför berörs av lagstiftningen. Webbinariet hålls på svenska.

Innehåll

  • Vilket producentansvar har svenska företag vid export till Tyskland?
  • Vad har ändrats till följd av den nya förpackningslagstiftningen?
  • En av de viktigaste nyheterna i lagen är att företag nu måste vara registrerade hos den tyska registermyndigheten Zentrale Stelle Verpackungsregister. Vilken hjälp och information kan företag få från det tyska förpackningsregistret?
  • Registret analyserar tillverkarnas rapportering och har nu börjat publicera så kallade fallrapporter där de på ett transparent sätt förklarar fakta om brott mot förpackningslagen (VerpackG). Vilka risker finns för exportföretag?
  • Hur påverkas återvinningsavgifter av den nya lagstiftningen och ändringar i omvärlden?
  • Finns det ett tidsuppskov för redovisning och betalning av återvinningsavgifter i coronatider?
  • Vilka är viktigast att göra nu för företag? Vi går igenom en checklista.

Du har även möjlighet att ställa frågor via chat.

Vår expert

Norman Karsch är utbildad skatterådgivare med inriktning mot beskattning och redovisning. Han har 23 års erfarenhet av området producentansvar inom EU och frågor kring märkning och återvinning av förpackningar, elektriska produkter och batterier. På Tysk-Svenska Handelskammaren arbetar han med rådgivning till svenska och tyska bolag med verksamhet i EU.

Övrigt
Webbinariet är kostnadsfritt.


Tysk-Svenska Handelskammaren har drygt sextio anställda som finns till för att hjälpa dig som företag på den tyska och svenska marknaden. Är du nyfiken på vad ett medlemskap hos oss innebär kan du läsa mer här.

 

Kontakt

Katharina Hardt

Projektledare

Telefon

+46-8-665 18 59

10:30
arrow_forward
11:15
27 maj
2020
Webbinarium
Online