Foto: Maurice Weiss/Peltarion/Regeringskansliet/AB Volvo/TSHK

Årsmöte 2019 med Sigmar Gabriel (fullbokat)

Varmt välkommen till Tysk-Svenska Handelskammarens årsmöte 2019!

Årets årsmöte äger rum en dryg månad före valet till EU-parlamentet och mycket står på spel. Världspolitiken och olika problem inom EU påverkar ekonomin, och ekonomin i sin tur är beroende av näringslivet. Så hur kan politikerna stötta företagen i denna tid med så många påtagliga utmaningar som globalisering och frihandel, klimatförändringar och digitalisering?

Vi har bjudit in Sigmar Gabriel, tysk socialdemokratisk parlamentariker och vice förbundskansler under åren 2013 till 2018, för att tala om vändpunkten i världspolitiken och morgondagens EU. Sigmar Gabriel har innehaft flera ministerposter, senast som utrikesminister 2017 – 2018. Tillsammans med Sveriges EU-minister Hans Dahlgren samt företagsledarna Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvo Group och Luka Crnkovic-Friis, vd för AI-specialistföretaget Peltarion, kommer Sigmar Gabriel diskutera vad den nya världsordningen betyder för näringslivet och vad politiker och företag måste göra för att behålla konkurrenskraften i EU. Diskussionen modereras av Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på SvD Näringsliv.

Program årsmöte

14.30 Registrering och kaffe
15.00 Årsstämma (Endast för medlemsföretag. Hålls på tyska.)
 

Dagordningen hittar du här.

Diskussionsforumet Tyskland i dialog (hålls på engelska)

15.45 Kaffe och registrering av nytillkomna gäster, även icke-medlemmar är välkomna
16.15 

Tysk-Svenska Handelskammarens styrelseordförande Staffan Bohman hälsar välkommen

Föredrag: Turning Point in World Politics - the EU of Tomorrow
Sigmar Gabriel, medlem av tyska förbundsdagen (SPD)

Paneldiskussion: What does the New World Order mean for our Businesses?
Sigmar Gabriel
Hans Dahlgren
, EU-minister i Sveriges regering
Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvo Group
Luka Crnkovic-Friis, grundare och vd Peltarion
Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker, SvD Näringsliv (moderator)

17.55 Buffé och tid för samtal
20.00 Kvällen avrundas

 

Mer om dagens talare
 

Sigmar Gabriel är ledamot i den tyska förbundsdagen (Deutscher Bundestag) för Tysklands socialdemokratiska parti (SPD) och var vice förbundskansler i Tyskland från 2013 till 2018. Han var ledare för SPD 2009-2017, vilket gör honom till den ledare inom partiet som tjänstgjort längst tid sedan Willy Brandt. Utanför Tyskland är han mest känd för sin roll som utrikesminister 2017 till 2018. 2005 till 2009 var han Tysklands miljöminister och 2013 till 2017 energi- och näringsminister. Från 1999 till 2003 var han regeringschef i delstaten Niedersachsen och han är känd för att vara en frispråkig politiker. Nyligen kom han ut med boken "Zeitenwende in der Weltpolitik - Mehr Verantwortung in ungewissenen Zeiten". Han är föreslagen ordförande för den ideella transatlantiska föreningen Atlantik-Brücke vars syfte är att fördjupa samarbetet mellan Tyskland, Europa och Amerika.
 

Hans Dahlgren (S) utsågs till Sveriges EU-minister i den nya regeringen i januari 2019 och ingår i statsrådsberedningen. Han var tidigare statssekreterare hos statsminister Stefan Löfven med särskilt ansvar för EU- och utrikesfrågor. Han har en lång karriär bakom sig på utrikesdepartementet, både som statssekreterare och ambassadör. Mellan 1997 och 2000 tjänstgjorde han som Sveriges FN-ambassadör i New York.
 

Martin Lundstedt är vd och koncernchef för Volvo och medlem i koncernledningen sedan oktober 2015. Volvokoncernen är Sveriges största privata exportföretag och omsättningen år 2018 uppgick till 391 miljarder kronor. Martin Lundstedt var under åren 2012 till 2015 vd och koncernchef för Scania där han sedan 1992 innehaft olika ledande befattningar. 2015-2016 var han ordförande i FN:s rådgivande panel för hållbara transporter.
 

Luka Crnkovic-Friis är grundare och vd för Peltarion, ett lovande svenskt företag som specialiserat sig på tillämpningar av artificiell intelligens. Peltarion har kunder som Nasa, Tesla, BMW och Deutsche Bank och bland de som investerat i bolaget återfinns svenska finansfamiljen Wallenberg liksom den amerikanska affärsmannen James Simons. Luka Crnkovic-Friis omnämns ofta som ett geni inom AI-området. Som ett litet tekniskt företag som verkar på den globala marknaden stöter Peltarion ofta på hinder som påverkar Europas konkurrenskraft.
 

Therese Larsson Hultin, moderator för dagens diskussion, är utrikesanalytiker på SvD Näringsliv, Sveriges näst största näringslivstidning. Hon är en erfaren journalist inom utrikespolitik och ekonomi och har varit stationerad i Berlin, Paris och i USA. Hon är en ofta anlitad moderator för Tysk-Svenska Handelskammaren som till exempel vid lanseringen av den tysk-svenska innovationsplattformen German Swedish Tech Forum i Stockholm i januari 2017 med förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven.


Fullmakt
Om ingen från ditt företag kan delta vid årsmötet ser vi gärna att ni skickar oss en fullmakt utställd på en representant från ett annat medlemsföretag.

Tyskland i dialog är Tysk-Svenska Handelskammarens forum för näringspolitiska frågor. Tyska representanter från näringsliv, politik och forskning möter beslutsfattare i Sverige för att diskutera aktuella frågor.

 

Kontaktperson

Sophia Loader

Eventansvarig

Telefon

+46-8-665 18 62

15:00
arrow_forward
20:00
24 apr
2019
Grand Hôtel
Södra Blasieholmshamnen 8
Stockholm

I samarbete med