Tysk näringspolitik efter valet: Vad måste nästa förbundskansler ta itu med?

Den 24 september i år går tyskarna till val. Mycket står på spel – för Tyskland självt och för Sverige, Europa och världen. Kommer Angela Merkel att sitta kvar som förbundskansler eller tar utmanaren Martin Schulz över? Vilka koalitioner är möjliga? Och vad betyder valutgången för ekonomin och näringslivet?

Stefan Kooths som leder prognoscentret vid institutet för världsekonomi i Kiel (Institut für Weltwirtschaft, IfW) kommer att ge oss sin syn på vad Tyskland och EU behöver göra för att behålla och förbättra konkurrenskraften i en värld som präglas av osäkerhet och internationella kriser. Han kommer att presentera en överblick över de stora partiernas förslag inom ekonomi, närings- och innovationspolitiken och vad vi kan förvänta oss efter valet.

Frågorna diskuteras sedan vidare av en kompetent tysk-svensk panel med företrädare från företag, media och myndigheter. Vilka åtgärder har högst prioritet för företagen? Och vilka ämnen och lösningsförslag borde vi ta med oss in i den svenska valrörelsen nästa år?

Paneldiskussion med:

Prof. Dr. Stefan Kooths leder prognoscentret vid institutet för världsekonomi i Kiel (Institut für Weltwirtschaft, IfW), ett av de mest välrenommerade ekonomiforskningscentrum i Tyskland vars prognoser och rapporter i flera årtionden har använts av den tyska regeringen och andra nationella och internationella beslutsfattare.
 

Sylvia Schwaag Serger, med rötter i USA, Tyskland och Kina, arbetar i Vinnovas ledning som ansvarig för internationella strategier. Hon disputerade i ekonomisk historia på London School of Economics och har 20 års erfarenhet av innovationspolitik, anlitad av bland annat OECD, EU-kommissionen och Världsbanken. Under det senaste året har hon även arbetat som samordnare av näringspolitiska insatser inom regeringen.

Klaus Schäfer är uppvuxen i Tyskland och har en bakgrund inom företagsekonomi och finans. Efter att ha jobbat som analytiker och controller har han haft olika chefs- och vd-poster inom E.on-koncernen. I samband med delningen av koncernen i två fristående bolag 2016 blev Klaus Schäfer utnämnd som vd och styrelseordförande för det nya systerbolaget Uniper.
 

Ingrid Thörnqvist är utrikesredaktör på SVT med 35 års erfarenhet av utrikesfrågor. Hon har bland annat arbetat som korrespondent i Östeuropa och Tyskland. Idag arbetar hon med analyser och direktrapportering med Europa och Tyskland som specialområden.

 

Wolf von Rotberg har en ledande position inom Deutsche Banks europeiska strategiteam. Teamet ger synpunkter på den europeiska aktiemarknaden från ett makroperspektiv, inklusive indexprognoser och branschrekommendationer. Wolf von Rotberg började 2009 som makroanalytiker för euroområdet hos Deutsche Bank. Han har även arbetat för Deutsche Banks chefsekonom.


Moderator är Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet Näringsliv.

 

Samma dag kl 15.00 arrangerar vi även ett seminarium om det nya innovationssamarbetet German Swedish Tech Forum. Mer information om det hittar du här.
 

Missa inte heller vår partner Siemens seminarier som äger rum ombord på teaterskeppet. Välj bland:

Elvägar – vad är nästa steg för Sverige? 3 juli, kl. 08.30 - 09.30
Digitaliseringens möjligheter och utmaningar för svensk industri 3 juli, kl. 10.30 - 11.30
Uppkopplade fastigheter – spara pengar och utsläpp 4 juli, kl. 08.30 - 09.30

Kontaktperson

Sophia Loader

Eventansvarig

Telefon

+46-8-665 18 62

16:00
arrow_forward
17:00
3 jul
2017
Gotlands konstmuseums baksida, mitt emot Mellangatan 19
Visby

I samarbete med