julklapp ideer förslag

Foto: Annie Spratt/Unsplash

Våra julklappstips för en grönare jul!

2019-11-21

Julen närmar sig med stormsteg och det är återigen dags för julklappsshopping. Med tanke på klimatet kan det vara värt att ta en extra fundering på vilka klappar som ska hamna under granen i år. Till dig som inte bara vill ge tid och närvaro till dina nära och kära utan visa din uppskattning med ett ting har vi nedan samlat sju hållbara klappförslag från medlemsföretag i Tysk-Svenska Handelskammaren – för en grön jul 2019!
 

Bike Sweden – kom naturen och människorna närmare i Tyskland

Tyskland har 44 Unesco-världsarv, över 130 nationella naturlandskap och 200 välutbyggda och vackra cykelleder. Så skippa roadtrippen nästa år och åk på en cykelresa istället! Från cykeln kommer du människorna, naturen och landskapet ännu närmare. Bike Sweden erbjuder 28 olika cykelresor i hela Tyskland att välja bland. Du behöver bara bestämma vilken del av Tyskland du vill upptäcka – Bike Sweden organiserar logi och cykel åt dig och ser till att du reser genom de vackraste tyska regionerna, till exempel kring Bodensjön, i Moseldalen eller längs floden Elbe.
 

BookBeat – läsning helt utan papper

Med BookBeat i lurarna slukar du bestsellers och klassiker utan att ta händerna från julstöket. Ett presentkort från BookBeat är perfekt för alla som inte vill ge bort en fysisk pryl och spara in på papper. Dessutom lätt att ordna om du är ute i sista stund. Ta en paus från vardagen och njut av en mysig stund med hela familjen under mellandagarna. Några jultips från BookBeat är "Julafton på den lilla ön i havet" av Jenny Colgan, "En oväntad jul" av Natalie Cox och Malin Giolitos "En julsaga" – alldeles perfekta böcker att krypa upp i soffan med. Självklart kan du även välja böcker på tyska!
 

Röhnisch – hållbara och återvunna träningsplagg

Hållbara och återvunna plagg – årets julklapp 2018 och en trend sedan dess. Välj Röhnischs Better Choice-kollektion för kvinnor och ge bort träningskläder som tillverkats av återvunnet material, ekologisk bomull och biologiskt nedbrytbar membran helt utan fluorkarboner, som kan vara skadlig både för människan och miljön, och silverjoner, vilka är skadliga främst för vattenlevande organismer. En miljövänlig julklapp som kanske även gör det lättare att hålla nästa års nyårslöften!
 

Made by Gotland – stötta lokalt och hållbart hantverk

Hos Made by Gotland har du inte bara chansen att handla från gotländska designer, utan även att bidra till hållbar konsumtion. Made by Gotlands vision är att stötta lokala formgivare och småskalig produktion med ön som utgångspunkt. Exempel på hållbara produkter är Amalia Ericssons kuddar och julhjärtan av återvunnet läder och glasblåsaren Jennie Olofssons kreationer till vilka hon bara köper spillglas från andra större glastillverkare.
 

Asket – spårbara, tidlösa herrkläder

Fast fashion är en växande industri som tär på vår planets resurser. Asket har målet att sätta stopp för denna utveckling när det kommer till herrkläder – med en tidlös och smakfull kollektion av basplagg som dessutom är helt spårbar. Från merinoullodlingen i Australien till textilfabriken i Italien: Asket strävar efter full transparens och goda levnadsvillkor för alla involverade genom hela tillverkningskedjan.
 

Patio Antiques – unika fynd för ditt hem

Fynda något riktigt speciellt till dina nära och kära hos Patio Antiques! Istället för att köpa nytt är det miljövänligare att återanvända det som redan finns. Patio Antiques har ett brett utbud som omfattar allt ifrån olika möbler till antika speglar, porslin och till och med sällskapsspel. Förutom att det är bra med återanvändning är alla antikviteter unikat som berättar sin egna historia.
 

Brio – hållbara leksaker för nästa generation

Ge bort en riktig klassiker: ett tågset från Brio. Sedan 2014 är företagets alla träleksaker tillverkade av FSC-certifierat trä, vilket innebär att allt trä som används går att spåra och kommer från ansvarsfull och laglig skogsbruksverksamhet. Hos Jollyroom hittar du Brios tågset och många andra roliga leksaker från den klassiska svenska tillverkaren.

 

Foton: Bike Sweden (1), BookBeat (2), Röhnisch (3), Made by Gotland (4), Asket (5), Patio Antiques (6), Brio (7)