Hubert Fromlet kommenterar för Tysk-Svenska Handelskammaren

Tyska experter påtalar nödvändiga reformer

2021-11-11

Tysklands regering har sedan 1963 ett lagstiftat expertforum som normalt består av fem ”visa” akademiska ekonomer. För närvarande finns emellertid en vakans, med konsekvensen att Tysklands Sachverständigenrat (SVR, ”German Council of Economic Experts”) just nu omfattar fyra – formellt oberoende – professorer, skriver Hubert Fromlet i en analys av rådets aktuella framtidsprognoser.

Den 10 november publicerades rådets omfattande årliga ekonomiska rapport. I denna genomlysning lägger jag dock inte så mycket emfas på de makroekonomiska prognoserna, utan fokuserar istället på den av SVR diskuterade ekonomiska politiken och deras föreslagna ekonomiska åtgärder eller motåtgärder.

Kraftig återhämning 2022 – logiskt men inte säkert

Som i stort sett alla prognosmakare nödgades också SVR att sänka sin tyska BNP-prognos för 2021, från 3,1 procent i våras till numera 2,7 procent. Orsaken till denna revidering var främst de numera välkända störningarna på utbudssidan – med bland annat råvaror, insatsvaror och transportsidan i fokus. Totalbilden av den tyska konjunkturen torde numera vara allmänt känd.

Svårare ter sig dock för SVR att hitta de ”rätta” detaljerna kring en konjunkturprognos inför 2022, vilket jag lätt kan hålla med om. Osäkra faktorer är bland annat den fortsatta coronautvecklingen – även internationellt med tanke på spridningen utanför Tysklands gränser. Till detta kommer de alltjämt pågående mikroekonomiska störningarna från produktions- och transportsidan, globalt och inhemskt. För egen del skulle jag vilja komplettera med allehanda politiska potentiella risker i bland annat Kina, Ryssland, Belarus, Frankrike (presidentval 2022), USA (kongressval 2022) och så vidare. Det kvarvarande globala inflationshotet icke att förglömma!

Men SVR tvingas uppenbarligen se rätt avvaktande på dessa politiska risker. Denna relativa tillförsikt mynnar slutligen ut i en tillväxtprognos från rådet på 4,6 procent för Tysklands BIP under 2022. För egen del stannar jag något lägre, runt 4 procent – helt enkelt då jag inte kan se att alla internationella problem försvinner under andra halvåret 2022. I dagsläget kan inte heller slutet av den aktuella tyska coronauppgången skönjas – med risk för negativa effekter på Tysklands BNP åtminstone en bit in på nästa år.

De mest nämnvärda bidragen till nästa års BNP-tillväxt bör enligt SVR komma från den privata konsumtionen och de fortfarande ansenligt ökande maskin- och bygginvesteringarna. Kan denna bedömning infrias, torde Tyskland under 2022 kunna bjuda svenska företag på en rätt hygglig exportpotential.

Sätt SVR:s reform- och förbättringsförslag i ljuset av den nya regeringens koalitionsfördrag!

För egen del har jag sedan lång tid tillbaka träffat många av SVR:s ledamöter, även på senare år. Den ekonomiska kompetensen hos dessa oberoende professorer har alltid varit hög – och är det ännu idag. Likväl vill jag inte alltför mycket fokusera på makroekonomiska prognoser utan hellre försöka tolka rådets 30, mer långsiktiga bedömningar och ekonomisk-politiska slutsatser som finns att läsa längst ner här.

Enbart den av SVR beräknade relativt låga potentiella (inflationsneutrala) BNP-tillväxten under de kommande åren, så lite som 1 procent, borde ge tillräckligt starka skäl för tyska politiker och företagsledare att inleda ett omfattande nytänkande och reformarbete.

Det kan vara intressant att analysera hur många av SVR-analysens punkter som så småningom kommer att finnas med i den nya tyska regeringens koalitionsfördrag med bifogade preciseringar.

Gällande koalitionsfördraget kommer jag dessutom visa speciellt intresse för koalitionsfördragets punkter som inte kom med i de tre partiernas tidigare sonderingsavtal. 

Kontakt

Hubert Fromlet

Affilierad professor vid Linnéuniversitetet och Senior Advisor till Tysk-Svenska Handelskammaren

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält